Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Σι Τζινπίνγκ στον Λευκό Οίκο επικεντρώθηκε περισσότερο στις εντυπώσεις παρά στην ουσία. Παρά τις προσδοκίες, οι συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών δεν οδήγησαν σε σημαντικές συμφωνίες γύρω από κρίσιμα ζητήματα όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το εμπόριο, η Ταϊβάν και ο πόλεμος στο Ιράν. Η μοναδική αξιοσημείωτη εξέλιξη ήταν η παράταση της ανακωχής στον εμπορικό πόλεμο των δύο χωρών έως τις 10 Ιανουαρίου.
Οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας άσκησαν έντονη κριτική, κατηγορώντας τον Αμερικανό πρόεδρο ότι έδωσε προτεραιότητα στον τελετουργικό εντυπωσιασμό. Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ολοκλήρωση του τετ-α-τετ, ο Τραμπ ξενάγησε τον Σι στο νέο ελικοδρόμιο που κατασκεύασε στον Λευκό Οίκο. Ο πρώην διπλωμάτης Ντάνι Ράσελ χαρακτήρισε τη συνάντηση ως «diplotainment» (διπλωματία και διασκέδαση), τονίζοντας δεικτικά πως «τα πάντα είναι χαριτωμένα, αλλά η Αμερική χρειάζεται σπάνιες γαίες».
Η επίσκεψη είχε και αρκετές πρωτοτυπίες στο πρωτόκολλο, με τον Τραμπ να υποδέχεται τον Σι με κόκκινο χαλί στο αεροδρόμιο της Joint Base Andrews, μια κίνηση που είχε να γίνει από την επίσκεψη του Πάπα το 2015. Ωστόσο, μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα αρνήθηκαν να μεταδώσουν ζωντανά την επίσκεψη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον αποκλεισμό δημοσιογράφων του CNN, του MS Now και του Politico από τον Λευκό Οίκο.
Η «υπερ-νοημοσύνη» και το τεχνολογικό λόμπι
Στο μέτωπο της τεχνολογίας, ο Τραμπ —ο οποίος πλέον αποκαλεί την Τεχνητή Νοημοσύνη «υπερ-νοημοσύνη»— δήλωσε την απροθυμία του για νέους ρυθμιστικούς κανόνες, υποστηρίζοντας ότι η Κίνα τηρεί την ίδια στάση. Από την πλευρά του, ο Σι υπογράμμισε ότι η ανάπτυξη της τεχνολογίας πρέπει να παραμείνει αυστηρά υπό ανθρώπινο έλεγχο. Αναλυτές εκτιμούν ότι ο σκληρός ανταγωνισμός δεν αφήνει περιθώρια για κάτι περισσότερο από απλές συμβολικές δηλώσεις. Η βαρύτητα του κλάδου φάνηκε και στο κρατικό δείπνο, όπου το παρών έδωσαν κορυφαίοι CEOs όπως οι Τιμ Κουκ, Τζεφ Μπέζος, Σαμ Όλτμαν, Έλον Μασκ και Τζένσεν Χουάνγκ, ενώ έξω από τα κάγκελα του Λευκού Οίκου ακούγονταν συνθήματα διαδηλωτών υπέρ του Χονγκ Κονγκ.
Η Ταϊβάν και τα «παγωμένα» εξοπλιστικά
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Κινέζος πρόεδρος επικαλέστηκε την «Παγίδα του Θουκυδίδη» —τη θεωρία που θέλει την αναπόφευκτη σύγκρουση μιας ανερχόμενης με μια καθιερωμένη δύναμη— δηλώνοντας όμως ότι ο κίνδυνος μπορεί να ξεπεραστεί. Βασικό του αίτημα ήταν η σαφής εναντίωση των ΗΠΑ στην ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Την ίδια ώρα, 19 μέλη των Δημοκρατικών πιέζουν ανοιχτά τον Τραμπ να προχωρήσει στην πώληση όπλων αξίας 14 δισ. δολαρίων προς την Ταϊπέι, μια συμφωνία που ο ίδιος έχει «παγώσει» θεωρώντας τη χρήσιμο διαπραγματευτικό χαρτί.

