Ο Νίκος Δένδιας εξέπεμψε σαφές μήνυμα αμυντικής διπλωματίας από τη Μέση Ανατολή, συνδέοντας άμεσα τη στρατιωτική παρουσία της χώρας μας εκτός συνόρων με τις ανοιχτές εθνικές προκλήσεις. Η μετάβασή του στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Δύναμης Σαουδικής Αραβίας, στο Γιανμπού, την Πέμπτη, ήλθε σε μια στιγμή που οι σχέσεις Αθήνας – Ριάντ έχουν μπει στο μικροσκόπιο.
Νωρίτερα την ίδια ημέρα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας πέρασε το κατώφλι του παλατιού. Εκεί τον υποδέχτηκε ο πρίγκιπας διάδοχος Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν. Ο ισχυρός άνδρας του βασιλείου φρόντισε να εκφράσει την προσωπική του ευγνωμοσύνη για τη συνεισφορά της ελληνικής αντιαεροπορικής συστοιχίας Patriot. Ακολούθησε εκτενής συνάντηση εργασίας με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, πρίγκιπα Χαλίντ Μπιν Σαλμάν.
Οι δύο άνδρες έθεσαν στο επίκεντρο τις ραγδαίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, εξετάζοντας ταυτόχρονα τεχνικά ζητήματα που αφορούν το διάστημα παραμονής της ελληνικής δύναμης, καθώς και προοπτικές συνεργασίας στην αμυντική καινοτομία. Απευθυνόμενος λίγο αργότερα στο προσωπικό της ΕΛΔΥΣΑ, ο Ελληνας υπουργός ανέλυσε το ειδικό βάρος της στρατιωτικής τους εντολής.
«Είχα την πολύ μεγάλη χαρά να σφίξω τα χέρια των στελεχών της Ελληνικής Δύναμης της Σαουδικής Αραβίας, των γυναικών και των ανδρών που υπηρετούν τα συστήματα Patriot και συμμετέχουν στην άμυνα του βασιλείου, αλλά επίσης προσφέρουν και στην άμυνα της πατρίδας μας». Ο Νίκος Δένδιας διευκρίνισε τον τρόπο με τον οποίο μετουσιώνεται αυτή η προσφορά, εξηγώντας πως νοείται «υπό την έννοια όχι μόνο της υπεράσπισης εγκαταστάσεων ενέργειας, αλλά και της διατήρησης ψηλά του κύρους της χώρας μας και των δυνατοτήτων της».
Η σκληρή ουσία της τοποθέτησής του βρισκόταν στην επιχειρησιακή πραγματικότητα που καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις απέναντι σε έναν διαρκώς ασταθή περίγυρο. «Με την παρουσία τους εδώ αποκτούν χρήσιμη εμπειρία. Εμπειρία την οποία οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις χρειάζονται, γιατί, όπως πολύ καλά ξέρουμε, η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που δεν αντιμετωπίζει απειλές. Η γειτονιά μας, η περιοχή μας, δεν είναι η γειτονιά των αγγέλων» κατέληξε. Η ηγεσία του υπουργείου μεταφράζει πλέον τέτοιου είδους αποστολές σε ένα απολύτως μετρήσιμο διπλωματικό κεφάλαιο.
