Η λάμψη τους έσβησε όταν εγκαταλείφθηκαν. Διάσπαρτα αρχιτεκτονικά «διαμάντια» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, άλλοτε πολυσύχναστα, σήμερα έχουν μετατραπεί σε εστίες μόλυνσης, ενώ κάποια είναι έτοιμα να καταρρεύσουν.
Στην οδό Πτολεμαίων το νεοκλασικό που φιλοξενούσε το ξενοδοχείο «Αίγυπτος» κινδυνεύει να πέσει. Περιμετρικά έχουν τοποθετηθεί προστατευτικές σκαλωσιές, για να συγκρατούνται σοβάδες και γύψινα που αποκολλιούνται από το κτίριο, ενώ μια κορδέλα απαγορεύει τη διέλευση των πεζών.
Ακόμη και στην πρόσφατα ανακαινισμένη περιοχή της πλατείας Εμπορίου, στην οδό Αγίου Μηνά, διατηρητέα κτίρια ρημάζουν. Πεζοί κινδυνεύουν να τραυματιστούν περπατώντας μπροστά από τα κτίρια.
Παρόμοια εικόνα και στα νεοκλασικά που βρίσκονται στις οδούς Βαλαωρίτου και Τανταλίδου. Αρκετά από αυτά τα κτίρια μάλιστα έχουν χαρακτηριστεί μνημεία, χωρίς όμως να λαμβάνονται μέτρα για τη διάσωσή τους.
Το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κατέγραψε στη Θεσσαλονίκη περισσότερα από 200 διατηρητέα κτίρια που ρημάζουν. «Τα κτίρια αυτά μπορεί να σωθούν και να αποκατασταθούν. Χρειάζεται να δοθούν κίνητρα στους ιδιοκτήτες, κάτι όμως που εδώ και χρόνια δεν γίνεται» τονίζει στη «δημοκρατία» ο Πάρις Μπίλλιας, πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ. Ο κ. Μπίλιας επισημαίνει ότι η αποκατάσταση των κτιρίων θα είναι κίνητρο για να ζωντανέψει η οικοδομική δραστηριότητα.
Θ. Χερχελετζής