■ Τι πέρασε στα «ψιλά γράμματα» του ασφαλιστικού νόμου το υπουργείο Εργασίας
■ Κλειδί οι αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία, που θα επικυρώνονται από την Ε.Ε.Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο
Η Θέση μας: ΑΝΑΠΑΛΑΙΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΝΕΩΣΗ
Διαβάστε online την «δημοκρατία», εδώ
Διαβάστε επίσης:
►Τα κροκοδείλια δάκρυα!
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι είχαν ψηφίσει τον Αύγουστο τα μέτρα τα οποία καταγγέλουν
Το τρίτο Μνημόνιο, που πέρασε με 222 ψήφους, προέβλεπε και το Κατοχικό Tαμείο και την αύξηση του ΦΠΑ και την κατάργηση του ΕΚΑΣ και τον «κόφτη»
► Ο Πρετεντέρης και οι άλλες «μεταγραφές» που βάζουν μπουρλότο στη Συγγρού!
Καζάνι που βράζει η Νέα Δημοκρατία με γκρίνιες, υπόγειους πολέμους, ίντριγκες, ιδεολογικές αντιπαραθέσεις, μίση και πάθη
►Αλλάζει ο νόμος! Με ποιους όρους θα «κουρεύονται» τα ληξιπρόθεσμα των επιχειρήσεων
►«Athens Ledra»: Από τις ημέρες ακμής το «πεντάστερο κανόνι»
Πώς το πολυτελές ξενοδοχείο που φιλοξενούσε παγκόσμιες προσωπικότητες οδηγήθηκε στο λουκέτο
►Οι αποδείξεις ξανάρχονται (ανάλογα με το εισόδημα)
►Ο άγνωστος στρατιώτης της «Ενωσης»
Ποιος είναι ο Νίκος Παναγιωτάρας, που βρέθηκε ξαφνικά στον πάγκο της πρώτης ομάδας
►Οι «γάτες» που τρέμουν οι τζιχαντιστές
Οι θηλυκοί κομάντος του Ισραήλ, του επίλεκτου τάγματος Caracal που παίζουν τ αόπλα στα δάχτυλα
►Πάλι «ξυπόλητοι» στις φλόγες οι πυροσβέστες
Στη μάχη χωρίς στολές προστασίας, με ταλαιπωρημένα οχήματα και γερασμένο εναέριο στόλο
►Λες και ήταν χθες: Οταν σε μια εβδομάδα φυτεύτηκαν 137.000 δέντρα
Μόνιμο «ευρωπαϊκό κόφτη» έχει δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας, που θα προκαλεί περικοπές στις συντάξεις από την 1/1/2017 και μετά. Μέσα από τη δημιουργία αναλογιστικών μελετών κάθε τριετία, που θα έχουν την υποχρέωση να δείχνουν τη βιωσιμότητα ή όχι του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης της χώρας, αναφορικά με την καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων, θα υπάρχει η δυνατότητα για νέες περικοπές. Την ώρα που σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης έψαχναν να βρουν τον τρόπο για να συμφωνήσουν με τους θεσμούς στον δημοσιονομικό «κόφτη», το υπουργείο Εργασίας έχει ήδη προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα… Μάλιστα, οι συγκεκριμένες αναλογιστικές μελέτες που θα πρέπει να εκπονούνται από την Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ) είναι υποχρεωτικό να επικυρώνονται από την Επιτροπή Οικονομικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αναφέρεται ρητά στο άρθρο 14 του νέου Ασφαλιστικού (ν. 4387/2016).
Ανακαθορισμοί
Τονίζεται δε ότι αντικείμενο είναι η συνεχής παρακολούθηση της εξέλιξης της εθνικής συνταξιοδοτικής δαπάνης. Με ειδικό νόμο ανακαθορίζονται οι συντάξεις με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος. Το ύψος των ανωτέρω δαπανών για την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη, έως το 2060, δεν πρέπει να υπερβαίνει το περιθώριο αύξησης των 2,5 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ, με έτος αναφοράς το 2009. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι, με δεδομένο πως το ΑΕΠ το 2009 ήταν στο 13,5%, δεν πρέπει να υπερβεί η συνταξιοδοτική δαπάνη το 16%. Αν από τις αναλογιστικές μελέτες προκύπτει υπέρβαση, τότε θα τίθεται σε εφαρμογή ο αυτόματος «κόφτης» και οι συντάξεις θα περικόπτονται κατά ανάλογο ποσοστό.
Πάντως, τα δείγματα γραφής, από την έναρξη κιόλας εφαρμογής του νέου νόμου, μόνο αισιοδοξία δεν εμπνέουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην οικονομοτεχνική – αναλογιστική μελέτη που συνόδευε τον νέο νόμο και η οποία αφορούσε τα τέσσερα μεγάλα Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημόσιο), παρά τις παρεμβάσεις που θεσμοθετήθηκαν, το παραπάνω όριο του 16% μόλις και μετά βίας καλύπτεται. Ειδικότερα, προκύπτει ότι η συνταξιοδοτική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ διατηρείται πάνω από το όριο του 16% που έχει τεθεί από την Ε.Ε. για τα έτη 2016 (17,16% ή 30,112 δισ. ευρώ), 2017 (16,65% ή 30,203 δισ. ευρώ) και 2018 (16,08% ή 30,356 δισ. ευρώ). Μόνο το 2019 η συνταξιοδοτική δαπάνη υποχωρεί στο 15,63% ή 30,754 δισ. ευρώ. Στοιχεία για τα έτη από το 2020 και μετά, γι’ αυτή την πολύ κομβική υποχρέωση, δεν υπάρχουν…
Η προϋπόθεση
Ολα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι όλα τα εισπρακτικά μέτρα θα αποδώσουν στο μέγιστο και ότι θα προκύψει και η απαραίτητη αύξηση εσόδων από την αντίστοιχη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών. Είναι προφανές ότι ενδεχόμενη αναλογιστική μελέτη από το 2017 και μετά είναι πολύ πιθανό να δείξει ότι θα χρειαστούν και νέες παρεμβάσεις, δηλαδή μειώσεις στις συντάξεις.
Πιο συγκεκριμένα, η αναλογιστική μελέτη θεωρεί δεδομένο ότι οι εισφορές θα επιφέρουν χρόνο με τον χρόνο όλο και περισσότερα έσοδα. Η εκτίμηση που υπάρχει, χωρίς να μπορεί να τεκμηριωθεί, είναι ότι τα έσοδα το 2016 θα είναι, μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μειωμένα κατά 89.000.000 ευρώ σε σχέση με το ισχύον καθεστώς. Από το 2017 (+923.000.000 ευρώ) και μετά οι εισφορές επιφέρουν σημαντικά επιπλέον έσοδα στην Κοινωνική Ασφάλιση. Ουσιαστικά έτσι η μελέτη εκτιμά ότι η αύξηση στο 20% για τις εισφορές σε ελεύθερους επαγγελματίες και σε αγρότες, έστω και σταδιακά ανά έτος, θα επιφέρει αντίστοιχη αύξηση στο συνολικό αποτέλεσμα των εσόδων της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ειδικότερα, το 2018 τα έσοδα αυξάνονται κατά 925.000.000 ευρώ, το 2019 κατά 929.000.000 ευρώ και το 2020 κατά 928.000.000 ευρώ.
Τι προβλέπεται (για όλους) να γίνει μετά το 2019
Η αναλογιστική μελέτη για τα τέσσερα μεγάλα Ταμεία κύριας ασφάλισης προϋποθέτει ότι οι συνολικές παροχές, το 2019, μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα είναι μειωμένες κατά 719.000.000 ευρώ, σε σχέση με τις σημερινές συνθήκες. Μια μείωση που φτάνει το 2020 στα 932.000.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι τα έτη 2016 (134.000.000 ευρώ), 2017 (304.000.000 ευρώ) και 2018 (507.000.000 ευρώ) η μείωση είναι πολύ πιο περιορισμένη, φαίνεται ότι από το 2019 και μετά, όταν θα έχει λήξει και το «τέχνασμα» της προσωπικής διαφοράς, η μείωση των παροχών θα προκύψει από μείωση κύριων συντάξεων.
Αυτό το στοιχείο δείχνει ότι οι ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, που θεωρητικά προστατεύονται από το νέο Ασφαλιστικό, πρακτικά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτεθειμένες σε οποιαδήποτε μελλοντική περικοπή από την 1/1/2019 και μετά. Οπως επισημαίνει και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, από την παραπάνω ημερομηνία και μετά προβλέπεται στην ουσία «ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων, όλων των φορέων και των κλάδων». Ηδη από τώρα το ΕΝΔΙΣΥ έχει αναλάβει πρωτοβουλία και μπορεί να ενημερώσει χωρίς χρηματική επιβάρυνση όλους τους συνταξιούχους για τα ποσά του επανυπολογισμού. Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο νέος νόμος παραβιάζει την προστασία της Κοινωνικής Ασφάλισης ως κοινωνικό αγαθό, γιατί μηδενίζει την ανταποδοτικότητα των ασφαλιστικών εισφορών και μικραίνει το ποσοστό της εθνικής σύνταξης. Αξίζει να τονιστεί ότι σε αντίστοιχη οικονομική συγκυρία στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Αγγλία, Γερμανία) θωρακίστηκε η Κοινωνική Ασφάλιση. Αντίθετα, στην Ελλάδα επιλέχθηκε η τακτική της εξαφάνισης του κοινωνικού χαρακτήρα και των πόρων της.