Καλή χρονιά! Είναι η μέρα τέτοια που θέλεις να βρεις κάτι αισιόδοξο να γράψεις. Κάτι για να ξεκινήσει καλύτερα η νέα χρονιά. Κάτι για να συντηρήσει κάπως την ευφορία που, έστω και για λίγες ώρες, μας δημιουργούν οι μέρες αυτές. Δεν είναι εύκολο. Το 2015, που να φύγει και να μην ξαναγυρίσει, θεωρώ ότι ήταν μία από τις χειρότερες χρονιές για όλους. Το γεγονός είναι σχεδόν αυταπόδεικτο κι έτσι περιττεύει κάθε αναφορά στους λόγους.
Δεν είναι μόνο τα δικά μας που σου μαυρίζουν την ψυχή, ο κόσμος ολόκληρος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή, ειδικά στη γειτονιά μας, και η ανασφάλεια και ο φόβος για το τι μας ξημερώνει δικαίως κατακλύζουν τη σκέψη μας. Ελα, όμως, που μέσα σ’ αυτό το αναδυόμενο χάος εμφανίζονται ακτίνες που μπορεί να φωτίσουν το μέλλον της ανθρωπότητας! Ας ζεσταθούμε με μερικές από αυτές.
Τον Απρίλιο η UNESCO δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας εκπαίδευσης. Πλέον εννέα στα 10 παιδιά μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν. Είμαστε μόνο μια γενιά μακριά από έναν κόσμο όπου κάθε άνθρωπος θα είναι εγγράμματος. Την ίδια στιγμή, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Σήμερα, παγκοσμίως 3,2 δισ. άνθρωποι συνδέονται στο ιντερνέτ, με τα 2,2 δισ. να προέρχονται από τις αναπτυσσόμενες χώρες. Το 2000 οι αριθμοί αυτοί ήταν στα 300.000.000 και 100.000.000, αντιστοίχως. Αυτό σημαίνει ότι ο αριθμός των ατόμων έχει αυξηθεί οκτώ φορές μέσα σε μόλις 15 χρόνια!
Ενας κόσμος με μεγαλύτερη πρόσβαση στην εκπαίδευση και την πληροφορία δεν μπορεί παρά να είναι πιο υγιής! Ασθένειες που για δεκαετίες βασάνισαν εκατομμύρια ανθρώπους έχουν σχεδόν εξαφανιστεί ή έχουν περιοριστεί κατά πολύ. Για παράδειγμα, η ελονοσία είναι μία από τις μεγαλύτερες αιτίες θανάτου παγκοσμίως, ευθύνεται για περισσότερους απ’ ό,τι τα αυτοκινητικά ατυχήματα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο αριθμός των θανάτων από ελονοσία μειώθηκε από 893.000 το 2000 σε 438.000 το 2015. Το ίδιο εξαιρετικά είναι και τα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας, που έχει σχεδόν εξαφανιστεί από τον χάρτη! Εικοσιπέντε χρόνια πριν, όταν 350.000 παιδιά πλήττονταν και περισσότερα από 1.000 παρέλυαν καθημερινά, η εξάλειψη της νόσου θεωρούνταν άπιαστο όνειρο. Από τότε, πάνω από 2,5 δισ. παιδιά έχουν εμβολιαστεί και τα κρούσματα πολιομυελίτιδας έχουν μειωθεί κατά 99%. Το ίδιο αισιόδοξα είναι και τα μηνύματα από τη μάχη κατά του AIDS. Οι θάνατοι μειώθηκαν για 15η συνεχή χρονιά και υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι έως το 2030 θα έχει δοθεί ένα τέλος στην επιδημία.
Μέσα στο 2015 ακόμη μερικοί δείκτες αποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να δικαιολογούν το όνομά τους. Τα ποσοστά ακραίας φτώχειας υποχώρησαν στο χαμηλότερο σημείο για τους τελευταίους δύο αιώνες! Είμαστε η πρώτη γενιά στην ιστορία της ανθρωπότητας που μπορεί να καταπολεμήσει την ακραία φτώχεια. Ως άμεσα επακόλουθα αυτού είχαμε λιγότερη πείνα, περισσότερους ανθρώπους με πρόσβαση στο καθαρό νερό και συνθήκες στοιχειώδους υγιεινής και τους δείκτες της παιδικής θνησιμότητας να υποχωρούν σε κάθε χώρα της Γης!
Ελπίζω να πήρατε λίγο κουράγιο. Δεν είναι και λίγα όσα γίνονται, ασχέτως αν δεν αναδεικνύονται όσο τους αξίζει από την ειδησεογραφία. Κουράγιο και για τα δικά μας. Αυτά που μας περιμένουν. Πού θα πάει, όμως, θα συνδεθούμε κι εμείς με τον υπόλοιπο κόσμο!Καλή δύναμη!
Γιώργος Κ. Στράτος
Δικηγόρος – δημοσιογράφος