Ποιοι θα παίξουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις σε Αμερική και Ευρώπη
Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε τις προκριματικές εκλογές στις ΗΠΑ για την ανάδειξη των υποψηφίων από το Δημοκρατικό και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που θα οδηγήσουν την κούρσα της εκλογής για τον επόμενο πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Αυτές έλαβαν χώρα στην πολιτεία του Νιου Χάμσαϊρ, μικρή αλλά και με λίγους εκλέκτορες σε σχέση με άλλες πολιτείες.
Αυτή τη φορά, όμως, το αποτέλεσμα συζητήθηκε εξαιτίας του ότι οι περισσότερες ψήφοι πήγαν στον γραφικό υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ και στο θιασώτη της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας Μπέρνι Σάντερς.
Το σημερινό σημείωμα δεν αφορά τη νίκη του Τραμπ ή του Σάντερς. Θεωρώ ότι το χρίσμα των Δημοκρατικών θα πάει στη Χίλαρι Κλίντον, όποιο κι αν ήταν το αποτέλεσμα του Νιου Χάμσαϊρ. Το σημερινό σημείωμα έρχεται να αναλύσει τον σημαντικό ρόλο των millenials (των σημερινών τριαντάρηδων – τριανταπεντάρηδων), που θα παίξουν ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ευρώπη.
Οι millenials είναι αυτοί που έδωσαν τη μεγάλη διαφορά στον Σάντερς. Η τάση των millenials είναι να ψηφίζουν αντισυμβατικά, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε δύο δεδομένα. Η πρώτη πολιτική κίνηση που καθόρισε τη σκέψη τους ήταν το Occupy Wall Street, ένα κίνημα το οποίο κατέρρευσε υπό το αφόρητο βάρος της ουτοπίας που έφερε μαζί του, αλλά που ταυτόχρονα δημιούργησε τις συνθήκες αυτές για εμπλοκή τους σε μια μορφή πρωτόγνωρου ακτιβισμού για τα αμερικανικά δεδομένα. Οι millenials είναι φιλελεύθεροι σε κοινωνικό επίπεδο, αντικρατιστές σε οικονομικό, αλλά πιστεύουν στο κράτος δικαίου και στη κοινωνική λειτουργία τους ως προς τους αδυνάτους.
Λειτουργούν με κοινωνικές διαδικασίες συσπείρωσης και αυτογνωσίας που κάποιος μπορεί να βρει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ, τέλος -κι αυτό είναι το σημαντικότερο-, η πολιτική μνήμη τους έχει αφετηρία την 11η Σεπτεμβρίου, αφού ο Ψυχρός Πόλεμος αποτελεί ήδη σημείο του παρελθόντος και όχι ένα δεδομένο που μπορεί να μορφοποιήσει την πολιτική συνείδησή τους. Δεν μπορούν να γείρουν αποφασιστικά την πλάστιγγα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, αλλά σίγουρα είναι καλό να τους έχεις με το μέρος σου. Γι’ αυτό και το επιτελείο τηςΧίλαρι Κλίντον ήδη έχει αρχίσει να μορφοποιεί σημεία στην εκστρατεία της ώστε να κερδίσει μέρος αυτών.
Στην Ελλάδα οι millenials δεν έχουν τόσο ριζοσπαστική στάση, αφού είτε μεταναστεύουν για την αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής είτε εντάσσονται στις υφιστάμενες οξειδωμένες δομές. Η ριζοσπαστικοποίηση ως γενιά στην Ελλάδα θα έρθει όταν οι 10χρονοι του 2010, η Generation A (από το Austerity, δηλαδή Λιτότητα), φτάσουν στα 18 και ψηφίσουν. Εχουν ήδη περάσει έξι χρόνια!
Σπύρος Λίτσας
*Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Μακεδονίας