H δικαίωση της πολιτικής Καραμανλή και η προσπάθεια συκοφάντησης
Είναι φαινόμενο των ημερών: Οσο πιο πολύ προσχωρεί η Αριστερά στην πολιτική του Κώστα Καραμανλή και τη δικαιώνει στην πράξη (νόμος ΜΜΕ, ιδιωτικοποίηση λιμένος Πειραιώς, ευρωπαϊκή ακτοφυλακή) τόσο πιο πολύ αφηνιάζουν ορισμένα συστήματα, κυρίως εκτός Ν.Δ., για να τη συκοφαντήσουν. Επειδή, λοιπόν, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη οδεύει προς τακτικό συνέδριο και η ηγεσία υιοθετεί την πολιτική κληρονομιά του ιστορικού ηγέτη της (αναφορές σε βέτο Βουκουρεστίου – ψήφος αποδήμων), θεωρώ ότι το κόμμα πρέπει να δώσει αποστομωτική απάντηση σε εκείνους που δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι η πολιτική αυτή δικαιώνεται καθημερινά. Ετσι θα γίνουν πιο καθαροί οι όροι της διεύρυνσης.
Μερικές απλές σκέψεις: Πρώτον, το βασικό επιχείρημα που διακινείται για να χτυπηθεί ο Καραμανλής είναι ότι δεν έφερε το Μνημόνιο την κρίση, αλλά η κρίση το Μνημόνιο. Σωστό. Η (διεθνής) κρίση επέβαλε την υιοθέτητηση ενός ελληνικής εμπνεύσεως Μνημονίου (πρόταση Καραμανλή 2009). Αυτό που δεν λέγεται είναι ότι: α) Το Μνημόνιο δεν έφερε την κρίση, αλλά την εξάρτηση. Εγκατέστησε το ΔΝΤ μέσα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και έδεσε την Ελλάδα στην επιτροπεία (το απέφυγαν Μόντι – Θαπατέρο). β) Το Μνημόνιο πολλαπλασίασε την κρίση, το ομολογεί η Λαγκάρντ.
Το δεύτερο βασικό επιχείρημα που διακινείται κατά Καραμανλή είναι ότι έχασε τον έλεγχο των οικονομικών με το πελατειακό κράτος Παυλόπουλου και τους 800.000
«διορισμούς». Λάθος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2004 υπηρετούσαν στο Δημόσιο 472.332 υπάλληλοι και το 2009 530.589, ήτοι 58.257 επιπλέον. Εξ αυτών οι 33.500 ήταν οι συμβασιούχοι ΠΑΣΟΚ, τους οποίους κρατούσε σε ομηρία η κυβέρνηση Σημίτη και μονιμοποιήθηκαν σε εφαρμογή κοινοτικής οδηγίας. Οι αμιγείς προσλήψεις ΝΔ ήταν 24.757. Ρωτάτε πώς προκύπτουν οι 800.000; Δημιουργική λογιστική. Κάθε χρόνο προσλαμβάνονταν με τρίμηνες συμβάσεις 120.000 «εποχικοί». Οι συκοφάντες πολλαπλασίασαν τα χρόνια Καραμανλή επί των αριθμό των συμβάσεων που σύναπταν κάθε χρόνο με το Δημόσιο οι ίδιοι ανθρωποι και κατέληξαν στον ψευδή αριθμό 800.000!
Και, τέλος, το χρέος – όσον αφορά το έλλειμμα 2009 όλοι ξέρουν ότι εκείνη τη χρονιά ξέφυγε σε όλη την Ευρώπη (Βρετανία 5,4%). Ναι, στα χρόνια Καραμανλή αυξήθηκε κατά 116 δισ. ευρώ: 60 δισ. ευρώ δανειστήκαμε για τόκους δανείων Σημίτη, 20 δισ. για εξοπλισμούς Σημίτη, 5 δισ. για τράπεζες και 30 δισ. για κάλυψη ελλειμμάτων. Από τα 116 δισ. ευρώ δανεισμού τα 80 δισ. ήταν ΠΑΣΟΚ. Μήπως είναι η ώρα να σηκώσει το γάντι η Ν.Δ. και να δεχθεί την πρόταση για εξεταστική επιτροπή από το 2000;
Μανώλης Κοττάκης