Με αφορμή τις συζητήσεις για τον νέο εκλογικό νόμο
Aν ήσασταν Τσίπρας και πιστεύατε ότι το πραγματικό σας πολιτικό ορόσημο είναι ο Ιανουάριος του 2018, τότε θα αρχίσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, τι άραγε θα κάνατε στο μεσοδιάστημα, προκειμένου να αποφασίσετε με ποιους όρους και κανόνες θα πηγαίνατε σε εκείνη την αναμέτρηση; Αναμέτρηση που θα ακολουθούσε τις προεδρικές εκλογές σε ΗΠΑ και Γαλλία, και τις βουλευτικές στη Γερμανία; Η πρώτη σκέψη που θα κάνατε, θα ήταν να κερδίσετε χρόνο. Αλλιώς νομοθετείς τον εκλογικό νόμο αν τυχόν είσαι πρώτος -στη σφαίρα του απίθανου αυτή τη στιγμή- και αλλιώς νομοθετείς αν, με τα δεδομένα που έχεις το καλοκαίρι του 2017, έχεις πάρει απόφαση ότι είσαι δεύτερος. Στην πρώτη περίπτωση, αφήνεις τον υπουργό Εσωτερικών να κάνει παιχνίδι με το μπόνους των 30 εδρών, έστω σε μια παραλλαγή της άδολης αναλογικής.
Στη δεύτερη περίπτωση, δεν το σκέπτεσαι καθόλου και κάνεις ό,τι και ο Κουτσόγιωργας το 1989: Νομοθετείς την αναλογική, υψώνεις εμπόδια, δυσκολεύεις τη διακυβέρνηση του αντιπάλου. Μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η επιλογή Κουτσόγιωργα δικαιώθηκε ιστορικά, καθώς κράτησε το ΠΑΣΟΚ στο παιχνίδι της εξουσίας και το επανέφερε τρία χρόνια μετά σε αυτήν, καθώς η πλειοψηφία των 152 εδρών της Ν.Δ. δεν άντεξε.
Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα με τη διαφορά ότι το 1989 είχαμε ως χώρα και μια σχετική άνεση κινήσεων, η ευρωζώνη και η συνεπακόλουθη μείωση κυριαρχίας δεν είχαν εγκαθιδρυθεί ακόμη. Τούτων δοθέντων -για να επιστρέψουμε στο σήμερα-, αυτό που γίνεται την εβδομάδα που διανύουμε με τις συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς είναι μια αναγνωριστική πτήση.
Θα ακολουθήσουν και άλλες, μέχρι να κατασταλάξει ο Τσίπρας ποιοι θα είναι οι… συγκυβερνήτες του κατά την απογείωση. Αν η αντιπολίτευση δεν θέλει να πέσει στην παγίδα του, να γίνει φόντο των ερωτοτροπιών του ΣΥΡΙΖΑ με τα μικρότερα κόμματα, μία επιλογή έχει: Να πιέσει την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις απόψεις της για τον εκλογικό νόμο τώρα και να τον ψηφίσει τώρα.
Αν ισχύει η θεωρία ότι ο Τσίπρας δεν βιάζεται να νομοθετήσει την απλή αναλογική και ότι σε αυτή τη φάση τη χρησιμοποιεί ως μέσο διάσπασης του αντιπολιτευτικού μετώπου, τότε η Ν.Δ. έχει τη δυνατότητα να τον ξεσκεπάσει: Εγνοια του δεν είναι η αναλογική αλλά το τοπίο που θα υπάρχει ή δεν θα υπάρχει, όταν νομοθετήσει (ή όχι) την αναλογική.
ΥΓ. Αν, πάλι, η αντιπολίτευση θεωρεί ότι θα ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» το 2017 και ότι θα πάμε σε οικουμενική Στουρνάρα, ας τον αφήσει να «παίζει» μέχρι να πέσει.
Μανώλης Κοττάκης