ΤΟ ΕΚΚΡΕΜΕΣ

Το «δεξιό» μήνυμα από τις εκλογές στη Γαλλία

Βασικές επισημάνσεις για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές:

1. Η Γαλλία χτυπήθηκε ανελέητα από τους τζιχαντιστές την τελευταία διετία («Σαρλί Εμπντό», Μπατακλάν, Νίκαια, Αψίδα Θριάμβου) και το ζήτημα της ασφάλειας βρίσκεται συνεχώς στην κορυφή της εθνικής ατζέντας. Ωστόσο, αυτό δεν υπήρξε αρκετό για να κερδίσει την πρωτιά η Μαρίν Λεπέν. Οι συνθήκες ήταν ιδανικές γι’ αυτήν – ο όμορος χώρος της γαλλικής Δεξιάς κατήλθε λαβωμένος στις κάλπες, λόγω του σκανδάλου Φιγιόν. Αν δεν κατάφερε να επιτύχει την πρωτιά σε φιλικό ιδεολογικό γήπεδο στον πρώτο γύρο, δεν βλέπω πώς μπορεί να το καταφέρει στον δεύτερο.

2. Η επίδοση της Λεπέν στον πρώτο γύρο απέναντι στον «μείρακα» Μακρόν (το πρόσωπο του οποίου «φωνάζει» από μακριά ότι είναι υπάλληλος και όχι ηγέτης) είναι, ωστόσο, εντυπωσιακή: Αύξησε τη δύναμή της κατά 1.000.000 ψήφους συγκριτικά με το 2012, περιθωριοποιεί τη φυσική Δεξιά και εμφανίζεται ως παγιωμένη δύναμη στη γαλλική πολιτική σκηνή.

3. Οι ακροδεξιοί μπορεί να χάνουν στην Ευρώπη, αλλά η Ακροδεξιά δεν ηττάται. Αντιθέτως: Οι πολιτικώς ορθοί αντίπαλοί της αναγκάζονται να δανείζονται την ορολογία της για να πλησιάζουν τους πολίτες. Ο Ρούτε κέρδισε τον Βίλντερς χάρη στον αντιισλαμισμό της τελευταίας εβδομάδας. Ο Μακρόν προσέφυγε στη χρήση του όρου «πατριωτισμός» αμέσως μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, προσπαθώντας να τον αντιδιαστείλει προς τον εθνικισμό. Ο αριστερός Μελανσόν σκαρφάλωσε στο 19% με τη χρήση του εθνικιστικού όρου «ανυπότακτη Γαλλία» και αρνείται να δώσει γραμμή στους ψηφοφόρους του.

4. Ο παραδοσιακός άξονας Δεξιά – Αριστερά έχει υποχωρήσει πλήρως. Οι υποψήφιοι των συστημικών γαλλικών κομμάτων έμειναν εκτός δεύτερου γύρου.

5. Το ευρώ δείχνει ότι αντέχει, καθώς οδεύουμε προς το τέλος των κρίσιμων ευρωπαϊκών αναμετρήσεων. Οι Ευρωπαίοι διαθέτουν ένστικτο επιβίωσης και παραμένουν δεσμευμένοι στην επαναστατική ιδέα της Ενωσης. Ωστόσο, ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται. Το 50% των Γάλλων ψήφισε ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

6. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται ότι ο Μακρόν έχει προβάδισμα. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι θα κάνει ξέγνοιαστη εκδρομή. Οι ψηφοφόροι του Φιγιόν είναι κατά βάση ευρωσκεπτικιστές. Οι ψηφοφόροι του Μελανσόν είναι αξιακά πιο κοντά στη Λεπέν. Με δεδομένο ότι οι παλαιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεπεραστεί, ας πιθανολογήσουμε βασίμως ότι ο Μακρόν θα χρειαστεί να ιδρώσει για να κερδίσει τους ψηφοφόρους του Φιγιόν και του Μελανσόν.

Ανεξαρτήτως νικητή, τέλος, το εκκρεμές της καμπάνιας θα γείρει προς τα δεξιά. Και, αν κερδίσει ο Μακρόν, αυτό δεν θα είναι «ήττα του αριστεροδεξιού λαϊκισμού», αλλά ο συμβιβασμός των φιλελευθέρων με το πατριωτικό εθνικό ρεύμα. Χωρίς αυτό δεν κερδίζεις κυριαρχία.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις