Η Τουρκία χρησιμοποιεί κονδύλια της Ε.Ε. που επικεντρώνονται στις απελάσεις
Η λέξη βέτο στα όργανα της Ε.Ε. είναι άγνωστη για τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου. Τώρα που άρχισε η Προεδρία της Κύπρου, δίνω στη δημοσιότητα το περιεχόμενο δύο εσωτερικών εγγράφων της Κομισιόν που βρήκα πριν από λίγες μέρες όταν ήμουν στις Βρυξέλλες: Η Τουρκία έχει λάβει περισσότερα από 24 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και ανθρωπιστική βοήθεια από την Ε.Ε., αλλά ο στόχος της ευθυγράμμισης της χώρας με τα ευρωπαϊκά δημοκρατικά πρότυπα δεν έχει επιτευχθεί στο παραμικρό.
- Του Κ. Αϊβαλιώτη*
Συγκεκριμένα, η Τουρκία πήρε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ σε κονδύλια προενταξιακής βοήθειας (IPA) από την Ε.Ε. συν 12,3 δισ. ευρώ για τη διαχείριση της μετανάστευσης και την ανθρωπιστική βοήθεια για την περίοδο έως το 2027. Η Ε.Ε. ενέκρινε επίσης πιστωτική διευκόλυνση ύψους 2,4 δισ. ευρώ για την Τουρκία, για την τόνωση των ιδιωτικών επενδύσεων και του πράσινου μετασχηματισμού συν 400 εκατ. ευρώ για ανοικοδόμηση.
Το πρόγραμμα Erasmus+ έχει συνολικό προϋπολογισμό 26,2 δισ. ευρώ σε όλη την Ευρώπη για την περίοδο 2021-2027 και σχεδιάστηκε για την προώθηση της εκπαίδευσης, της κινητικότητας και της διαπολιτισμικής κατανόησης. Στην Τουρκία, ωστόσο, μεγάλο μέρος των δαπανών έχει στραφεί σε ιδρύματα και ενώσεις που ευθυγραμμίζονται με την ισλαμιστική ατζέντα της κυβέρνησης.
Μεταξύ αυτών είναι φορείς που λειτουργούν θρησκευτικά σχολεία και ομάδες που συνδέονται με το κράτος και το Ισλάμ. Αρα η Ε.Ε. δίνει χρήματα για να προωθείται ο ισλαμικός φανατισμός! Επίσης εξωφρενικό είναι ότι υπάρχουν συνεχείς καταγγελίες ότι τα κονδύλια της Ε.Ε. στην Τουρκία τροφοδοτούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αναγκαστικές απελάσεις: Πρόσφατη έκθεση αποκάλυψε συστηματική κακομεταχείριση στα κέντρα φιλοξενίας που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., τα οποία διαχειρίζονται οι τουρκικές Αρχές.
Οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτά τα κέντρα περιλαμβάνουν την αυθαίρετη κράτηση προσφύγων σε κέντρα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., τη χρήση βασανιστηρίων και κακοποίησης κατά των κρατουμένων, τις αναγκαστικές απελάσεις σε μη ασφαλείς χώρες, την άρνηση νομικής βοήθειας και όλα αυτά έχουν μοιραίες συνέπειες για τους απελαθέντες.
Από το 2016 η Τουρκία χρησιμοποιεί ολοένα και περισσότερο κονδύλια της Ε.Ε. που επικεντρώνονται στις απελάσεις, με αποτέλεσμα την επιστροφή χιλιάδων Σύρων, Αφγανών και άλλων ευάλωτων ομάδων σε επικίνδυνες περιοχές. Εν ολίγοις, η Τουρκία παίρνει χρήματα της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες αλλά τους βάζει σε κίνδυνο. Ξαναρωτάω: Τη λέξη «βέτο» στις χρηματοδοτήσεις της Τουρκίας πότε θα την πουν Ελλάδα και Κύπρος;
*Π. βουλευτή Β’ Αθηνών

