H θέση του για την παραβίαση προσωπικών δεδομένων φρέναρε το νομοσχέδιο Φλωρίδη
Ο πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα Χαράλαμπος Βουρλιώτης έχει αποδείξει ότι δεν φοβάται να «σπάσει αβγά».
Το έχει αποδείξει με τις αποκαλύψεις μέσα από την έρευνά του, με πιο πρόσφατη την υπόθεση του προέδρου της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλου για το σκάνδαλο με το προγράμματα επιμόρφωσης σε συγκεκριμένες εταιρίες και αγορά ακινήτου με χαμηλότερο τίμημα από την αντικειμενική αξία. Το έκανε πράξη ακόμα μία φορά, πρόσφατα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ο μόνος που αντέδρασε, όταν στο πλαίσιο του υπό ψήφιση νόμου για το νεοσύστατο Ηλεκτρονικό Μητρώο Διαφθοράς, όπως το βάφτισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, του ζητήθηκε να δίνει στοιχεία από τις υποθέσεις τις οποίες διερευνά, καθώς αντικείμενο του νέου ψηφιακού συστήματος θα είναι «η τήρηση, η ενημέρωση και η λειτουργία ψηφιακού συστήματος καταγραφής των διαδικαστικών σταδίων των ποινικών υποθέσεων διαφθοράς από το αρχικό στάδιο διερεύνησης μέχρι την αμετάκλητη περάτωση της υπόθεσης».
Ως πολύ έμπειρος και άριστος γνώστης νομικών, ο κ. Βουρλιώτης ήγειρε… «ένσταση» -τρόπος του λέγειν- ως προς την παραβίαση προσωπικών δεδομένων, που μοιραία θα προκαλείται με το Μητρώο Διαφθοράς, αφού μπορεί κάποιος να κατηγορηθεί για αδικήματα διαφθοράς, να βγουν τα στοιχεία του στο ηλεκτρονικό μητρώο και στο τέλος να απαλλαγεί.
Κατά τις ίδιες πηγές, εκτός από τον κ. Βουρλιώτη και άλλοι δικαστικοί, όπως και νομικοί, διατύπωσαν αντιρρήσεις για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που παραβιάζονται με το Ηλεκτρονικό Μητρώο Διαφθοράς.
Ομως, ο πρόεδρος της Αρχής αρνήθηκε να καταχωρίζονται στοιχεία των υποθέσεών του, γι’ αυτό και στο σχέδιο νόμου, που συζητήθηκε στη Βουλή, δεν υπήρχε αναφορά σε στοιχεία από την Αρχή για το ξέπλυμα.
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως του επισημάνθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι στο άρθρο 7 του νομοσχεδίου υπάρχει πρόβλεψη για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς γίνεται αναφορά σε «ορισμό υπευθύνου επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα του υπουργείου Δικαιοσύνης», που, όπως αναφέρεται, «έχει την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας, ώστε οι πληροφορίες που τηρούνται στο Μητρώο να αποκλείουν την ταυτοποίηση του υποκειμένου των δεδομένων κάθε υπόθεσης διαφθοράς».
Πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο κ. Βουρλιώτης αντέτεινε πως και μόνο που θα μαθαίνουν τα στοιχεία των υποθέσεων οι υπάλληλοι, που θα τις ανωνυμοποιούν για να τις καταχωρίσουν, είναι προσβολή των προσωπικών δεδομένων.
Από τη στήλη «Αδέκαστος» της κυριακάτικης «Δημοκρατίας»



