Σε μια προσπάθεια να οριστικοποιηθεί η παρουσία της εθνικής ομάδας του Ιράν στο επερχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 11 Ιουνίου έως τις 19 Ιουλίου, Ιρανοί ποδοσφαιρικοί αξιωματούχοι αναμένεται να συναντηθούν σύντομα με τη διοίκηση της FIFA στη Ζυρίχη.
Ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, Μεχντί Τατζ, επιβεβαίωσε την ανάγκη συζήτησης πολλών εκκρεμών ζητημάτων μετά την επιστροφή του από τον Καναδά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, ο γενικός γραμματέας της FIFA, Ματίας Γκράφστρομ, απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στην ιρανική αντιπροσωπεία να μεταβεί στην Ελβετία πριν από τις 20 Μαΐου.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς απέχει μόλις τρεις εβδομάδες από την προγραμματισμένη άφιξη της εθνικής ομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το Ιράν πρόκειται να εγκαταστήσει το προπονητικό του κέντρο στο Τούσον της Αριζόνα, προετοιμαζόμενο για τις αναμετρήσεις του 7ου ομίλου με τη Νέα Ζηλανδία και το Βέλγιο στο Ίνγκλγουντ, καθώς και με την Αίγυπτο στο Σιάτλ.
Μάλιστα, υπάρχει το ενδεχόμενο μιας ιστορικής αναμέτρησης με τις ΗΠΑ στη φάση των «32» στο Ντάλας, εφόσον και οι δύο ομάδες προκριθούν ως δεύτερες στους ομίλους τους.
Η επικείμενη συνάντηση στη Ζυρίχη θα κρίνει οριστικά τη συμμετοχή της χώρας, η οποία τέθηκε εν αμφιβόλω μετά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ σε ιρανικό έδαφος στις 28 Φεβρουαρίου. Λόγω της πολεμικής κατάστασης, το εγχώριο πρωτάθλημα παραμένει σε αναστολή, με την εθνική ομάδα να πραγματοποιεί την προετοιμασία της στην Αττάλεια της Τουρκίας.
Παρά την αβεβαιότητα, ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, δήλωσε πρόσφατα από το συνέδριο του οργανισμού ότι το Ιράν θα αγωνιστεί κανονικά, θέση με την οποία συντάχθηκε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε σχετική τοποθέτησή του.
Παράλληλα, ένταση προκλήθηκε κατά τη μετάβαση της ιρανικής ηγεσίας στο Βανκούβερ για το συνέδριο της FIFA, από το οποίο τελικά απουσίασαν. Ο Μεχντί Τατζ κατήγγειλε τη στάση των καναδικών αρχών στο αεροδρόμιο του Τορόντο, όπου ο ίδιος και οι συνεργάτες του υποβλήθηκαν σε δίωρη ανάκριση σχετικά με πιθανή σύνδεσή τους με τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης.
Αν και οι Καναδοί τους επέτρεψαν τελικά την είσοδο, η αντιπροσωπεία επέλεξε να αποχωρήσει οικειοθελώς, θεωρώντας τη μεταχείριση προσβλητική. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Τατζ κατείχε έγκυρη βίζα για τον Καναδά, έχοντας προηγουμένως αποκλειστεί από την είσοδο στις ΗΠΑ για την κλήρωση των ομίλων τον περασμένο Δεκέμβριο.




