Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντήρηση της Εγνατίας

Γιατί το ΤΑΙΠΕΔ ξαφνικά βιάζεται να δώσει σε ιδιώτες τον αυτοκινητόδρομο στον οποίο για χρόνια δεν έχουν γίνει βαριές συντηρήσειςΑπό τον
Φώτη Κόλλια

Yπάρχουν πράγματι σοβαρά θέματα ασφαλείας στις περισσότερες από τις 33 σήραγγες της Εγνατίας Οδού με τις διελεύσεις οχημάτων που μεταφέρουν επικίνδυνα φορτία κατά παράβαση των κοινοτικών οδηγιών;

Τι έχει πράξει μέχρι σήμερα η διορισμένη από το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) διοίκηση της Εγνατία Οδός Α.Ε. για την αντιμετώπιση του θέματος και γιατί δεν υπάρχει παρέμβαση της Δικαιοσύνης;

Η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, αντί να ασχολείται με επιλεγμένες διαρροές, μήπως πρέπει να απαντήσει αναλυτικά και με στοιχεία για το πόσες σήραγγες έχουν τα ζητήματα ασφαλείας ή σε πόσες γέφυρες πρέπει να γίνουν εργασίες βαριάς συντήρησης;

Εχουν αντιληφθεί στο ΤΑΙΠΕΔ πως αυτοί είναι οι μοναδικοί μέτοχοι της Εγνατία Οδός Α.Ε. και αυτοί θα κληθούν να λογοδοτήσουν για τις πολυετείς καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του οδικού άξονα και για την προχειρότητα με την οποία φαίνεται πως σχεδίασαν τον διαγωνισμό παραχώρησης; Πρόκειται για διαγωνισμό που θα διδάσκεται σε σεμινάρια για ιδιωτικοποιήσεις, καθώς η προσπάθεια άρχισε το 2012 και επτά χρόνια μετά είμαστε ακόμα στην αρχή! Ακόμα και ο πλέον καλόπιστος αναγνώστης θα ανησυχήσει αν διαβάσει δημοσιεύματα, εμπνεύσεως ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με τα οποία το κόστος βαριάς συντήρησης της Εγνατίας Οδού προσεγγίζει σήμερα τα 6 δισ. ευρώ, δηλαδή βρίσκεται κοντά στο κόστος κατασκευής του οδικού άξονα!

Βέβαια, η σκληρή πραγματικότητα είναι πως ουδέποτε έχει γίνει βαριά συντήρηση στην Εγνατία Οδό, ορισμένα τμήματα της οποίας είναι πλέον ηλικίας που πλησιάζει τις δυόμισι τρεις δεκαετίες.

Η παραχώρηση

Και στο ΤΑΙΠΕΔ δεν είχαν κανένα άγχος για το θέμα μέχρι πρόσφατα, αφού φαίνεται πως θεωρούσαν πως η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού σε ιδιώτη θα γίνει μέσα σε έξι μήνες.
Πέρασαν επτά χρόνια και ακόμα διαβάζουμε δηλώσεις με χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης του διαγωνισμού που, επιτέλους, προκηρύχθηκε προ μηνών.

Και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων κρύβονται πίσω από τη γνωστή υπόθεση με τα διόδια και τις καθυστερήσεις από πλευράς υπουργείου Υποδομών, ώστε να δικαιολογήσουν την πολυετή καθυστέρηση στην αναβάθμιση του οδικού άξονα, τις παραβιάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας για την οδική ασφάλεια και τα προβλήματα ενός διαγωνισμού που σχεδιάστηκε στο γόνατο, όπως τόσοι άλλοι.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα