Τα δυο σενάρια για τη σφαγή των μισθών στο Δημόσιο

Μείωση των αποδοχών σε κάποιες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων μέχρι 40% με ταυτόχρονη αύξηση σε κάποιες άλλες μέχρι 15% ή δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους με παράλληλη οριζόντια περικοπή στις αμοιβές όλων είναι τα δύο εναλλακτικά σενάρια που μελετάει η κυβέρνηση στο υπό κατάρτιση νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Σε αυτό πρόκειται να ενταχθούν άμεσα και οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις προσεχείς ημέρες, καθώς στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει περάσει από το υπουργικό συμβούλιο το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου, να ψηφιστεί εντός του καλοκαιριού και να ξεκινήσει να ισχύει από την 1η Σεπτεμβρίου, το αργότερο έναν μήνα μετά. Ολα αυτά θα συμβούν, φυσικά, εφόσον έχουν ολοκληρωθεί ομαλά οι διαδικασίες για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος και δεν έχουν υπάρξει άλλα γεγονότα που θα προκαλέσουν πολιτικές εξελίξεις, ίσως και πρόωρες εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι πιέσεις της τρόικας απέναντι στην κυβέρνηση και τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, που καταρτίζουν το νέο μισθολόγιο, είναι έντονες. Οι αξιωματούχοι της τρόικας, μάλιστα, στις τελευταίες συναντήσεις που είχαν με τους Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Γιάννη Ραγκούση στάθηκαν ιδιαίτερα στην καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην ψήφιση και, το κυριότερο, στην εφαρμογή του νέου μισθολογίου.

Και μικρές αυξήσεις

Ειδικότερα, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», από τα σενάρια που έχει καταλήξει η κοινή επιτροπή των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, το πρώτο προβλέπει τη μείωση των αποδοχών ορισμένων κατηγοριών εργαζομένων, που θεωρούνται σήμερα υψηλά αμειβόμενοι, μέσω της ενσωμάτωσης ή κατάργησης των ειδικών επιδομάτων και, παράλληλα, μικρή αύξηση των αποδοχών των χαμηλά αμειβόμενων υπαλλήλων.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι περίπου 30.000 υψηλόμισθοι υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται από 30% έως και 40%, ενώ κερδισμένοι θα είναι οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι με αύξηση που θα φτάσει το 15%, όπως έχει αποκαλύψει ήδη η «δημοκρατία» (28 Μαρτίου και 5 Απριλίου). Το σενάριο αυτό φαίνεται να υποστηρίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση, αν και φαίνεται πως είναι μόνος του μέσα στην κυβέρνηση.

Το δεύτερο σενάριο, του οποίου φαίνεται πως είναι υπέρμαχος ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και άλλα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη που έχουν πρόσβαση στην επιτροπή κατάρτισης του νέου μισθολογίου, προβλέπει τη δραστική μείωση των αποδοχών στους υψηλά αμειβόμενους υπαλλήλους του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, οι υπάλληλοι των οποίων θα ενταχθούν άμεσα στο νέο μισθολόγιο. Την ίδια στιγμή θα υπάρξει οριζόντια περικοπή, έστω και μικρή, της τάξης του 5% έως 10% στις αμοιβές όλων ανεξαιρέτως των υπαλλήλων του Δημοσίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το ποιο σενάριο θα επικρατήσει τελικά θα εξαρτηθεί από την πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, στην οποία, όπως όλα δείχνουν, θα προσμετρηθεί η ανάγκη κάλυψης της «μαύρης τρύπας» των εσόδων του τρέχοντος έτους και οι όροι τους οποίους θα θέσει τελικά η τρόικα για την εκταμίευση της δόσης του δανείου.

Ολα αυτά συγκλίνουν στο να επιλέξει τελικά η κυβέρνηση το δεύτερο σενάριο, που σε συνάρτηση με τις απολύσεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα μειώσει σημαντικά το μισθολογικό κόστος, κάτι που ζητάει μετ’ επιτάσεως η τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι στους βασικούς στόχους του νέου μισθολογίου θα είναι η εξάλειψη των διαφορών μεταξύ υπαλλήλων του ίδιου επιπέδου, προφανώς με συμπίεση προς τα κάτω της τελικής δαπάνης που αφορά τους καλύτερα αμειβόμενους. Με βάση το σενάριο για το ενιαίο μισθολόγιο που θέλει την εξισορρόπηση των ανισοτήτων μεταξύ υπαλλήλων που διαθέτουν τα ίδια χαρακτηριστικά, τότε οι απολαβές όλων των νεοεισερχομένων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στον στενό δημόσιο τομέα θα διαμορφωθεί περίπου στα 1.640 ευρώ μαζί με τα επιδόματα.

Επιπλέον, στο νέο μισθολόγιο θα συνδεθεί η αποτελεσματικότητα του υπαλλήλου με τον μισθό του (πριμ παραγωγικότητας). Το πριμ αυτό θα παρέχεται σε όσους υπαλλήλους επιτυγχάνουν τους στόχους οι οποίοι θα τίθενται εκ των προτέρων από την υπηρεσία και θα είναι μετρήσιμοι.

Διατηρούνται μόνο τέσσερα επιδόματα

Σε ό,τι αφορά τα επιδόματα, θα καταργηθούν τα 40 γενικά επιδόματα, που ισχύουν σήμερα, και θα ενσωματωθούν σε ένα, το οποίο θα ξεκινά από τα 140 ευρώ για τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα αυξάνεται ανάλογα με το κλιμάκιο. Θα διατηρηθούν μόνο τέσσερα επιδόματα: το οικογενειακό, το επίδομα θέσης που δεν θα καταβάλλεται σε όλα ανεξαιρέτως τα διευθυντικά στελέχη του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ, όπως συμβαίνει σήμερα, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια, αλλά με βάση την απόδοσή τους και έπειτα από αξιολόγησή τους, το κίνητρο απόδοσης, που θα μετατραπεί σε πριμ παραγωγικότητας και θα καταβάλλεται έπειτα από αξιολόγηση, καθώς και το επίδομα ειδικών συνθηκών εργασίας.

Σήμερα τα επιδόματα καταλαμβάνουν το 40% -κατά μέσο όρο- των αμοιβών στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με το υπόλοιπο 60% να είναι ο μισθός, ενώ με το νέο η αναλογία αυτή θα διαμορφωθεί σε 80% μισθός και 20% επιδόματα.

Μακάριος Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα