Αρμαγεδδών με μείωση μισθών – συντάξεων, φοροκαταιγίδα και ξεπούλημα εδώ και τώρα

Αρμαγεδδώνα με γενικευμένη αύξηση φόρων, μείωση μισθών, περικοπή συντάξεων και άμεσο ξεπούλημα των κρατικών «φιλέτων» εξαπολύει η κυβέρνηση στην οικονομία προκειμένου να ικανοποιήσει τους δανειστές μας που εκβιάζουν με διακοπή της συνέχισης της χρηματοδότησης της χώρας. Το νέο πακέτο μέτρων -το πέμπτο κατά σειρά από τις εκλογές του 2009 και του περιβόητου «λεφτά υπάρχουν»- που ανακοινώθηκε χθες από την κυβέρνηση αποτελεί και την πιο τρανή απόδειξη του κυβερνητικού βατερλό στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής.

Το νέο πακέτο μέτρων για φέτος περιλαμβάνει τσουχτερά μέτρα που θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση εισοδημάτων τόσο στους εργαζομένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα όσο και στους συνταξιούχους. Συνολικά τα πρόσθετα φετινά μέτρα που στοχεύουν στο να επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμμα φέτος 7,4% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ανέρχονται στο πρωτοφανές ποσό των 6,4 δισ. ευρώ και μέρος τους μόνο συγκεκριμενοποιήθηκε χθες (μέτρα ύψους 1,6 δισ. ευρώ θα ανακοινωθούν εντός του έτους). Παράλληλα, ανακοινώθηκε και ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων της τετραετίας 2012-2015 συνολικού ύψους 22 δισ. ευρώ. Στο πακέτο των φετινών μέτρων, τα οποία θα αρχίσουν να επιβάλλονται σταδιακά από την 1η Ιουλίου, περιλαμβάνονται, όσον αφορά την περικοπή δαπανών, τα εξής:

1. Αναστολή της μισθολογικής ωρίμανσης στους εργαζομένους του δημόσιου τομέα. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα αυξάνεται από φέτος ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων για κάθε επιπλέον δύο έτη υπηρεσίας που θα συμπληρώνουν.

2. Επιβολή ειδικής εισφοράς υπέρ των ανέργων στους μισθωτούς του δημόσιου τομέα. Ουσιαστικά οι δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν τον μηνιαίο μισθό τους να μειώνεται λόγω της σχετικής εισφοράς που στοχεύει στο να μειωθεί η επιχορήγηση του Δημοσίου προς τον ΟΑΕΔ και τα ασφαλιστικά ταμεία για τη στήριξη των ανέργων.

3. Μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα μέσω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ των ανέργων που ήδη καταβάλλουν οι εργαζόμενοι.

4. Νέα μείωση των συντάξεων από ένα όριο καταβαλλόμενης σύνταξης και πάνω. Η μείωση θα γίνει μέσω της αύξησης του συντελεστή ΛΑΦΚΑ που ήδη επιβάλλεται στις καταβαλλόμενες συντάξεις ύψους άνω των 1.400 ευρώ.

5. Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα ασφαλιστικά ταμεία που εμφανίζουν ελλείμματα. Ουσιαστικά θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις σχεδόν σε όλα τα επικουρικά, καθώς η συντριπτική πλειονότητά είναι ελλειμματικά.

6. Μείωση του εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που συνταξιοδοτούνται.

7. Επιπλέον μείωση των συντάξεων στους συνταξιούχους ηλικίας κάτω των 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη από ένα όριο και πάνω (δεν έγινε γνωστό το όριο αυτό).

8. Μείωση του αριθμού των δικαιούχων κοινωνικών επιδομάτων (π.χ. ΕΚΑΣ, ανεργίας, στέγασης) που δίνονται από τον ΟΑΕΔ, την Εργατική Εστία και την Εργατική Κατοικία. Η μείωση του αριθμού των δικαιούχων θα γίνει μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

9. Μείωση του αριθμού των συμβασιούχων στο Δημόσιο, θέσπιση της δυνατότητας μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο και αύξηση των ωρών εργασίας από τις 37,5 ώρες στις 40 ώρες.

10. Καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων του Δημοσίου.

11. Μείωση των επιχορηγήσεων σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, τόσο του στενού όσο και του ευρύτερου.

12. Μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων στις ακριτικές περιοχές της χώρας

13. Διασταυρώσεις στοιχείων προκειμένου να εντοπιστούν συνταξιούχοι που λαμβάνουν αναπηρικές συντάξεις που δεν τις δικαιούνται, αλλά και πολίτες που λαμβάνουν παρανόμως κοινωνικά επιδόματα.

Ο συνολικός λογαριασμός των μέτρων που αφορά περικοπή δαπανών και συγκεκριμενοποιήθηκε χθες ανέρχεται σε 2,250 δισ. ευρώ.

Εχασαν την μπάλα

«Μαύρη τρύπα» άνω των 2 δισ. ευρώ έχει συσσωρεύσει ο Προϋπολογισμός ήδη από τους πρώτους 4 μήνες της εκτέλεσής του, καθώς τα φορολογικά έσοδα έχουν καταρρεύσει και οι δαπάνες παρουσιάζουν μεγάλη υπέρβαση. Με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, προκύπτει ότι τα έσοδα του Προϋπολογισμού για το πρώτο τετράμηνο του 2011 ήταν 14,47 δισ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για το 4μηνο είναι είσπραξη 16,34 δισ. ευρώ, δηλαδή η απόκλιση από τον στόχο είναι 1,83 δισ. ευρώ. Στο σκέλος των δαπανών, η υπέρβαση ανέρχεται στα 180.000.000 ευρώ. Ωστόσο το έλλειμμα του Προϋπολογισμού εμφανίζει υπέρβαση στο 4μηνο μόνο 300.000.000 ευρώ λόγω λογιστικών αλχημειών που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση (φούσκωμα εισπράξεων από το ΕΣΠΑ, μείωση επενδυτικών δαπανών).

Σπύρος Δημητρέλης – Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα