Τανκ και σπίτια από σκουπίδια δίπλα στις γόνδολες

Η σύγχρονη τέχνη και αυτήν την άνοιξη δίνει ραντεβού στη Βενετία. Στους όμορφους κήπους Giardini, στο παλιό λιμάνι της πόλης των δόγηδων, αλλά και σε πολλά ακόμη σημεία της «πλωτής» πολιτείας…

Από τις 4 Ιουνίου έως και τα τέλη Νοεμβρίου τα εθνικά περίπτερα της Βενετίας γεμίζουν με φιλότεχνο και περίεργο κοινό που διψάει για πολιτιστικές αναζητήσεις. Φέτος μάλιστα η Μπιενάλε, η μεγαλύτερη παγκόσμια εικαστική διοργάνωση, εκσυγχρονίζεται τεχνολογικά -προσφέροντας στους χρήστες iPhone τη δυνατότητα να θαυμάζουν τα έργα- επιφυλάσσοντας ταυτόχρονα μια σειρά από εκπλήξεις και καλλιτεχνικά παράδοξα.

Ανθρώπινα γλυπτά από κερί, δωμάτια σπιτιού φτιαγμένα από σκουπίδια που μαζεύτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ένα φιλμ για τη Λίντσεϊ Λόχαν σκηνοθετημένο από τον Αμερικανό ζωγράφο Ρίτσαρντ Φίλιπς, πίνακες του Βενετσιάνου Τιντορέτο… Η Μπιενάλε φέτος διεκδικεί το βραβείο πρωτοτυπίας και στήνει έναν άτυπο εικαστικό διαγωνισμό με τα περίπτερα των χωρών να επιθυμούν διακαώς να τερματίσουν πρώτα στη μάχη των εντυπώσεων.

Η διοργάνωση, που πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, φέτος φιλοξενεί συνολικά 89 χώρες -12 περισσότερες σε σχέση με το 2009- ανάμεσα στις οποίες οι Σαουδική Αραβία, Αϊτή, Ανδόρα, Μπάνγκλα Ντες και Μαλαισία να κάνουν την παρθενική τους εμφάνιση στην κορυφαία διοργάνωση σύγχρονης τέχνης.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή όμως δεν επέτρεψαν στον Λίβανο και το Μπαχρέιν -που αρχικά είχαν δηλώσει συμμετοχή- να λάβουν μέρος.

Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι «ILLUMInations», στο οποίο κατέληξε η καλλιτεχνική διευθύντρια της Μπιενάλε Μπάις Κάριγκερ σε μια προσπάθειά της να συνδυάσει τα συμμετέχοντα έθνη με το φως.

Στα highlights της εξάμηνης έκθεσης τέχνης σίγουρα ανήκει η παρουσία διακεκριμένων εικαστικών. Οπως για παράδειγμα ο Βρετανός καλλιτέχνης Μάικ Νέλσον, ο οποίος προχώρησε στην ολοκληρωτική… ανακαίνιση του περιπτέρου και δημιούργησε εκ νέου ένα δαιδαλώδες, βρόμικο σπίτι με υλικά που συγκέντρωσε από σκουπιδότοπους της Κωνσταντινούπολης! Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι για το στήσιμο του έργου του, ο δις υποψήφιος για το εικαστικό βραβείο Turner χρειάστηκε δεκατρείς εβδομάδες.

Το ενδιαφέρον όμως των φιλότεχνων αναμένεται να συγκεντρώσει και η εικαστική εγκατάσταση του Γάλλου ζωγράφου και γλύπτη Κριστιάν Μπολτάνσκι, ο οποίος στην Μπιενάλε θα παρουσιάσει το νέο του έργο με τίτλο «Chance», δηλαδή «τύχη».

Τα φλας αναμένεται να κλέψουν και τα γλυπτά του εικαστικού Ουρς Φίσερ -ο τεράστιος κίτρινος αρκούδος που κοσμούσε τη Νέα Υόρκη ήταν δικής του έμπνευσης-, αφού πρόκειται για ανθρώπινες φιγούρες φτιαγμένες από κερί.

Οσο για την «παρουσία» του Τιντορέτο, του κορυφαίου εκπροσώπου της βενετσιάνικης Αναγέννησης; Η κυρία Κάριγκερ υποστήριξε ότι είναι άκρως σύγχρονος και μοντέρνος ζωγράφος, ο οποίος γεφυρώνει την παλιά με τη σύγχρονη Βενετία.

Μια άλλη έκπληξη για την οποία ευθύνεται ο Αμερικανός ζωγράφος Ρίτσαρντ Φίλιπς είναι η δημιουργία και προβολή ενός φιλμ με πρωταγωνίστρια τη Λίντσεϊ Λόχαν. Αυτήν επέλεξε ως το κεντρικό πρόσωπο της πρώτης κινηματογραφικής του προσπάθειας, που θα προβληθεί στο πλαίσιο του κινηματογραφικού αφιερώματος Commercial break, στην οποία ουσιαστικά αποθεώνει την προβληματική περσόνα. «Αυτό που με συναρπάζει στη Λόχαν δεν είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, αλλά η υπεροχή της, η οποία φτάνει τα επίπεδα μιας Μπαρντό» δήλωσε ο καλλιτέχνης σε πρόσφατη συνέντευξή του.

Η έκθεση έχει και ελληνικές παρουσίες, όπως αυτή της εικαστικού Διοχάντη και του Στέλιου Φαϊτάκη. Ο καλλιτέχνης θα είναι ένας από τους δεκαοκτώ εικαστικούς που φιλοξενούνται στο δανέζικο περίπτερο, παρουσιάζοντας τη δουλειά του. Μάλιστα επίτροπος για το περίπτερο της Δανίας είναι η επιμελήτρια Κατερίνα Γρέγου, που εργάζεται εδώ και χρόνια στο Βέλγιο.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα