Μία έκτακτη συνάντηση κι ένας συμβιβασμός. Η έκτακτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα στον Νικολά Σαρκοζί και την Ανγκελα Μέρκελ και είχε θέμα την κρίση στην Ελλάδα αλλά και την κρίση στην Ευρώπη που πυροδοτούν οι εξελίξεις στη χώρα μας. Ο συμβιβασμός ήρθε από την πλευρά του Βερολίνου «που αποφάσισε», όπως χαρακτηριστικά μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, «να συμβιβαστεί και να χαλαρώσει την απαίτησή του να σηκώσουν και οι ιδιώτες επενδυτές το βάρος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας».
«Θα θέλαμε να υπάρχει συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών σε εθελοντική βάση» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο πρόεδρο. «Αυτό θα λειτουργήσει σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Δεν θα έχουμε καμία διαφωνία με την ΕΚΤ» συμπλήρωσε η κυρία Μέρκελ, για να διευκρινίσει προφανώς ότι η κόντρα που είχε με την ΕΚΤ για το συγκεκριμένο θέμα ανήκει λόγω των συνθηκών στο παρελθόν. Εδωσε μάλιστα συγκεκριμένες πληροφορίες λέγοντας ότι θα υπάρξει ανταλλαγή ομολόγων (rollover) στα πρότυπα της Συνθήκης της Βιέννης «όσο το δυνατόν πιο σύντομα».
Η κυρία Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί δήλωσαν ακόμη ότι συμφώνησαν να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη διαμόρφωση ενός δεύτερου δανείου για την Ελλάδα. «Ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει τη στήριξή μας» είπε η κυρία Μέρκελ και σημείωσε ότι στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Παπανδρέου αποκόμισε την εντύπωση ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός «έχει τη βούληση να προχωρήσει». Ο Γάλλος πρόεδρος, με τη σειρά του, χαρακτήρισε την εξέλιξη «πολύ σημαντική». Πριν από τη συνάντηση των δύο αρχηγών είχε προηγηθεί σειρά δηλώσεων για την επικινδυνότητα της κατάστασης όχι μόνο για την ευρωπαϊκή αλλά και για την παγκόσμια οικονομία.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε διαφωνήσει με την ιδέα να καθυστερήσει το νέο δάνειο της Ελλάδας μέχρι τον Σεπτέμβριο, πρόταση που σύμφωνα με δημοσιεύματα υποστήριζε το Βερολίνο, θεωρώντας την καθυστέρηση αυτή επιβαρυντική. Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς είχε προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εκδήλωσης φαινομένου ντόμινο. «Αυτό που θέλουμε να διασώσουμε, όπως το κάναμε και την περίοδο της Lehman Brothers, είναι το σύνολο της οικονομίας της ευρωζώνης» είπε ο κ. Ρέιντερς στο ραδιοφωνικό δίκτυο Bel RTL. Δηλώσεις έκανε όμως και ο πρώην πρόεδρος της Fed Αλαν Γκρίσπαν, που επεσήμανε ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει την αμερικανική οικονομία σε ύφεση. Ο κ. Γκρίσπαν τόνισε δε ότι «είναι εξαιρετικά απίθανο το πολιτικό σύστημα να λειτουργήσει με τέτοιο τρόπο ώστε να επιλύσει την ελληνική κρίση».
Μαρία Παναγιώτου