Η Χίλαρι έδωσε στήριξη αλλά δεν έγινε γνωστό τι πήρε

Στον θερμότερο ως σήμερα υποστηρικτή της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου επί όλων των θεμάτων εξελίχθηκε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον κατά τη χθεσινή, πρώτη ημέρα της διήμερης επίσημης επίσκεψής της στην Αθήνα, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό τι έλαβε για τη μέχρι παρεξηγήσεως παροχή υποστήριξης προς την κυβέρνηση του Μνημονίου. Αυτό πάντως πιστοποιεί, αν μη τι άλλο, πλήρη ταύτιση ελληνικών και αμερικανικών θέσεων εν όψει της έκτακτης συνόδου κορυφής της Ε.Ε. της προσεχούς Πέμπτης.

«Συμπαραστεκόμαστε στον λαό και την κυβέρνηση της Ελλάδας, καθώς ξαναφέρνετε τη χώρα σας στον δρόμο της οικονομικής σταθερότητας και ανάπτυξης και ευημερίας. Είναι ουσιαστικής σημασίας για εμάς, γιατί είναι πολύ σημαντική η σχέση αυτή για εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Κλίντον στη σύντομη δήλωσή της μετά τη συνάντηση με τον κ. Λαμπρινίδη. Η ίδια εξέφρασε την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλουν ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι «δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υποστηρίζουμε όμως την αποφασιστικότητά της για τις μεταρρυθμίσεις. Οι επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν πολύ χειρότερες από τις σημερινές δυσκολίες».

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στη Λιβύη η κ. Κλίντον εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της για την ελληνική υποστήριξη σε αυτές μέσω της αεροναυτικής βάσης της Σούδας, ενώ σε άλλο σημείο απένειμε και επαίνους στον «καλό μαθητή», την κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας επί λέξει: «Επαινούμε την ελληνική κυβέρνηση για την εποικοδομητική προσέγγιση με τα Ηνωμένα Εθνη για τα θέματα τα ανθρωπιστικά της Γάζας και που βοηθούν να αποφύγουμε τους κινδύνους που έχουν σχέση με τη Γάζα». Στις συνομιλίες μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών συζητήθηκαν επίσης θέματα που αφορούν τη Λιβύη, το Μεσανατολικό, τα δυτικά Βαλκάνια, το Κυπριακό και τα Ελληνοτουρικά. Για το Κυπριακό ο Ελληνας υπουργός τόνισε ότι η Αγκυρα κάνει παιχνίδι εντυπώσεων αλλά ο κ. Χριστόφιας είναι αυτός που κάνει ουσιαστικά βήματα και από αυτήν αναμένεται η βούληση για την εξεύρεση λύσης.

Σε ένα εξαιρετικά φορτωμένο πρόγραμμα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε διαδοχικά με τον Ελληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη, τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ενώ επισκέφτηκε και το Μουσείο της Ακρόπολης συνοδευόμενη από τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο και υπέγραψε με τον κ. Λαμπρινίδη μνημόνιο συνεργασίας πολιτιστικού περιεχομένου.

Σκληρές ανακοινώσεις για την επίσκεψη της Χ. Κλίντον στην Αθήνα, η οποία σήμερα το πρωί συναντάται και με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά, εκδόθηκαν από το ΚΚΕ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τον ΛΑΟΣ.

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης


Μια νύχτα στον Αστέρα (που έγινε «Αστακός») με γυναικείο ποδοσφαιρο

Στο «εξωτικό» περιβάλλον του Λαιμού της Βουλιαγμένης και στις εγκαταστάσεις του «Αστέρα», αντί για το «καμίνι», και όχι μόνο από πλευράς θερμοκρασιών, του κέντρου της Αθήνας, προτίμησε να παραμείνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διήμερη παραμονή της στην Αθήνα, της οποίας το κέντρο «νέκρωσε» από τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν για χάρη της.

Ο λόγος που προβλήθηκε ήταν περιβαλλοντικός (πιο δροσερό το περιβάλλον, κοντά στη θάλασσα κ.λπ.), αλλά ο κυριότερος ήταν πολιτικός, αφού η γειτνίαση με «Αγανακτισμένους» στο κέντρο κρίθηκε παρακινδυνευμένη, ενώ ο «Αστέρας» αστυνομεύεται καλύτερα από ξηράς και θαλάσσης. Εκεί, άλλωστε, χθες το βράδυ η κυρία Κλίντον παρακολούθησε μαζί με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου γυναικών, ΗΠΑ – Ιαπωνία, στη Γερμανία.

Χθες η κυρία Κλίντον, προσερχόμενη στο ΥΠΕΞ, εξέφρασε τον θαυμασμό της για το πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο της Βασ. Σοφίας, χαιρετώντας διά χειραψίας όλους τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκείνη την ώρα μπροστά της, ενώ και με τον Ελληνα ομόλογό της Σταύρο Λαμπρινίδη, με τον οποίο είναι απόφοιτοι της φημισμένης Νομικής Σχολής του Γέιλ, αντάλλαξαν και «αστειάκια». Ακολούθως, ο κ. Λαμπρινίδης εξέφρασε τη χαρά του, γιατί η κυρία Κλίντον τού έκανε «ποδαρικό», αφού είναι η (ο) πρώτη ομόλογός του που υποδέχεται στην Αθήνα από την ανάληψη των καθηκόντων του, και την ελπίδα να του φέρει «γούρι», για να λάβει την απάντηση ότι αισθάνεται «μεγάλη τιμή» γι’ αυτό, «αν και εσείς έχετε γίνει πολύ γρήγορα βετεράνος, μέσα σε έναν μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων σας».

Νωρίς το απόγευμα, και ύστερα από ένα ελαφρύ γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου, συνοδεία του κ. Λαμπρινίδη, η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ μετέβη στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης όπου ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του, καθηγητή Δ. Παντερμαλή, υπέγραψε το Μνημόνιο συνεργασίας και δήλωσε με φόντο την Ακρόπολη (και έχοντας ένθεν κακείθεν ως «Διόσκουρους» τους υπουργούς Εξωτερικών και Πολιτισμού Λαμπρινίδη και Γερουλάνο) ότι «το έθνος που έχτισε τον Παρθενώνα και δημιούργησε τη Δημοκρατία μπορεί να αντεπεξέλθει από την κρίση».

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης


Παρεμβάσεις από την Κωνσταντινούπολη για το Κυπριακό, το Πατριαρχείο και τη Χάλκη, αλλά και την ελευθερία του Τύπου στη γείτονα πραγματοποίησε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, κατά την εκεί παραμονή της Παρασκευή και Σάββατο, προτού έλθει στην Αθήνα. Το Σάββατο το απόγευμα μετέβη και στο Φανάρι, όπου συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, παρουσία και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Δημητρίου.

Η κυρία Κλίντον, η οποία επισκέπτεται για τρίτη φορά το Φανάρι (οι άλλες επισκέψεις είχαν πραγματοποιηθεί το 1996 και το 1999), επανέλαβε την προσήλωση της κυβέρνησής της στο θέμα της ελευθερίας της θρησκείας και εξέφρασε τη στήριξή της στα θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, τασσόμενη υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όπως είχε κάνει και στις δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, που είχαν προηγηθεί και εντέχνως… αποσιωπήθηκαν από τους Τούρκους. Αναφορικά με το ζήτημα της Χάλκης, πηγές που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον Πατριάρχη δήλωσαν ότι ο κ. Βαρθολομαίος φέρεται να είπε στην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ ότι «αρκετά είναι τα 40 χρόνια “σιωπής” της Σχολής». Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες της κυβέρνησης Ερντογάν για την άρση των εμποδίων που είχαν συσσωρευθεί ιστορικά στη δράση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Για την Κύπρο, η κυρία Κλίντον μεταξύ άλλων τόνισε, παρουσία του κ. Νταβούτογλου, ότι «δεν ωφελεί κανέναν το σημερινό στάτους κβο στην Κύπρο […]. Θέλουμε μια ομοσπονδία με δύο κοινότητες και δύο ζώνες και θα το θέλαμε το συντομότερο δυνατό», καλώντας τον τουρκικό λαό να χρησιμοποιήσει τη συνταγματική μεταρρύθμιση που έρχεται «για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που δημιουργούνται για περιορισμούς της ελευθερίας της έκφρασης και της θρησκείας». Ζήτησε επίσης να ενισχυθεί η προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, ενώ επέκρινε ανοιχτά τις συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι είναι προς όφελος της Τουρκίας οι κινήσεις αυτές».

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα