Πεδίον του Αρεως και πάλι ξεχασμένο

Προτού καν γιορτάσει τα πρώτα του γενέθλια, φαντάζει αρκετά «γηραιότερο». Παραμελημένο, με ανεπιθύμητους βραδινούς επισκέπτες και, συχνά, θύμα… κλεφτών και βανδάλων. Μόλις επτά μήνες μετά την (ανα)γέννησή του, το πάρκο των 250 στρεμμάτων στο Πεδίον του Αρεως, όπου επενδύθηκαν περίπου 10.000.000 ευρώ με την υπόσχεση να αποτελέσει τη μεγαλύτερη πράσινη και υδάτινη «όαση» της Αθήνας, εμφανίζει τα πρώτα σημάδια παρακμής.

Κάποια σιντριβάνια είναι σπασμένα και οι περισσότερες βρυσούλες εκτός λειτουργίας. Η χλωρίδα διψά, αφού ποτίζεται μία στο τόσο από το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, επειδή οι γεωτρήσεις δεν έχουν τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό. Ολα τα ποταμάκια είναι άνυδρα και όπου υπάρχει νερό (το άλλοτε τρεχούμενο!) έχει μετατραπεί, κυριολεκτικά, σε βούρκο, με κάθε λογής σκουπίδια. Οι τουαλέτες είναι κλειδωμένες, ενώ οι αρχικά καλοστρωμένοι χωμάτινοι διάδρομοι θυμίζουν πλέον πίστα αγώνων ανώμαλου δρόμου.

«Αν συνεχίσει έτσι, σε έναν χρόνο θα θυμίζει τον παλιό κακό του εαυτό» λένε ανήσυχοι κάτοικοι της περιοχής. «Εχει καταντήσει το πιο “βρόμικο” πάρκο της πόλης, όσον αφορά τον κόσμο του. Αλλοδαποί και άστεγοι κοιμούνται όπου βρουν, δεν αγαπούν το μέρος και το κακομεταχειρίζονται» αναφέρει ένας από τους συνολικά έξι καθαριστές. Το ίδιο περιγράφει και ένας από τους 24 φύλακες: «Είχε παραγίνει το κακό και πλέον, εκτός από τις δικές μας περιπολίες, κάνουν βραδινά περάσματα και οι μηχανές της Αστυνομίας. Πάντως έχει μειωθεί η περατζάδα των Αθηναίων» λέει ο σεκιουριτάς Στέλιος Γκολφινόπουλος. Ο συνάδελφός του, Μπάμπης Τσιντώνης, περιγράφει ότι το Πεδίον του Αρεως έχει μπει στο στόχαστρο ομάδων μεταναστών: «Πρόσφατα παρενοχλούσαν μια περαστική κοπέλα. Αλλη φορά κατέστρεφαν μια βρύση, και πάει λέγοντας». Το απογευματάκι το πάρκο πλημμυρίζει από οικογένειες μεταναστών, παιδάκια και κυρίες με μαντίλες, που δεν ενοχλούν κανέναν. «Ομως το σκηνικό αγριεύει τα βράδια. Το πάρκο έχει γίνει το “κρεββάτι” μεταναστών. Και το κατακλέβουν κιόλας! Δεν έχουν αφήσει βρύση για βρύση. Αν κοιτάξεις, λείπουν σχεδόν όλα τα μπρούντζινα στόμια από τις βρύσες» προσθέτει ο κ. Τσιντώνης.

«Διψασμένοι» (καλοκαιριάτικα) μένουν όχι μόνο οι περαστικοί, αλλά και οι… μόνιμοι κάτοικοι: τα 1.200 δέντρα, τα 50.000 ανθόφυτα, οι 7.500 θάμνοι, οι 2.500 τριανταφυλλιές, τα 9 στρέμματα χλοοτάπητα και τα 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Πολλά από αυτά άρχισαν ήδη να μαραίνονται εξαιτίας προβλημάτων στο σύστημα άρδευσης. «Εκ περιτροπής ποτίσματα» διαπιστώνει και ο κηποτέχνης Ανδρέας Μπαρμπούτσης, μελετητής πρασίνου της ανάπλασης, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Αλέξανδρου Τομπάζη. «Η κατάσταση δεν είναι ακόμα τραγική, αλλά θα έπρεπε να είναι καλύτερη. Το πράσινο είναι “ζωντανό”, απαιτεί συντήρηση» λέει ο κ. Μπαρμπούτσης. Οι κάτοικοι απευθύνουν έκκληση στην Περιφέρεια να προχωρήσει σε προσλήψεις και να προστατέψει τον χώρο. Οι περισσότεροι αντιμετωπίζουν θετικά τις φήμες για μελλοντική μετατροπή του άλσους σε έναν «φρουρούμενο» χώρο με θερμικές κάμερες και πόρτες που θα κλείνουν το βράδυ.

ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

250 «αναγεννημένα» στρέμματα

9.663.990 ευρώ (Γ’ ΚΠΣ και εθνικοί πόροι) το κόστος ανάπλασης

1.200 δέντρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές

9 στρέμματα χλοοτάπητα

8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης

22.650 τ.μ. «πατημένου χώματος» αντί ασφάλτου

8.800 τ.μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι αντί μπετόν

15 είσοδοι

Ελένη Ευαγγελοδήμου

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα