Οι κρίσεις… φόρους κατεργάζονται! Τη δημιουργία τραπεζικών φόρων, ώστε να συμβάλουν στον ιδιωτικό τομέα που θα βοηθήσει στην οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, εξετάζουν οι κυβερνήσεις 17 χωρών της ευρωζώνης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt». Φόροι που θα αφορούν μάλιστα ακόμη και τράπεζες οι οποίες «δεν εμπλέκονται άμεσα με την Ελλάδα».
Οπως σημείωνε χθες η «Die Welt», η Γερμανία θα επιβάλει τη μείωση του φόρου επί των κερδών των τραπεζών της ώστε να δημιουργηθεί ταμείο, που θα υποστηρίζει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε πιθανή επόμενη κρίση. Από τους συγκεκριμένους φόρους μάλιστα προβλέπεται να συγκεντρώνεται περί το 1 δισ. ευρώ ετησίως, με στόχο να συγκεντρωθεί αποθεματικό 70 δισ. ευρώ, που θα συμβάλουν καθοριστικά στην περίπτωση απειλής πτώχευσης μιας χώρας.
Η αγωνία όλων πάντως είναι πλέον έκδηλη αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι και συγκεκριμένα με το πώς θα θεραπευτεί ο εφιάλτης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, που εμφανίζει τάσεις… πανδημίας.
Αναγκαία θεωρεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ (επί προεδρίας Μπιλ Κλίντον) Λόρενς Σάμερς μια θεμελιακή αλλαγή πορείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Στο άρθρο του με τίτλο «Πώς θα σωθεί η ευρωζώνη», που δημοσιεύτηκε στους «Financial Times», ο Σάμερς τόνισε ότι οι λύσεις στο πρόβλημα πρέπει να διασφαλίζουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μαζί με την επανεκκίνηση της ανάκαμψης και τη βιωσιμότητα των κρατικών χρεών.
«Θα πρέπει να σώσουμε την Ελλάδα για να σωθεί η Ευρώπη» ήταν και ο τίτλος άρθρου που δημοσίευσε στην εφημερίδα «Liberation» η πρώην γενική γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος και νυν υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές στη χώρα Μαρτίν Ομπρί, στο οποίο απέρριπτε κάθε ιδέα εγκατάλειψης της Ελλάδας. Ακόμη χαρακτήρισε «υπερβολικά αργή, υπερβολικά διστακτική και υπερβολικά βίαιη» την ευρωπαϊκή αντίδραση απέναντι στην ελληνική κρίση χρέους.
Τέλος χθες μέσω συνέντευξής του στη γερμανική εφημερίδα «Financial Times Deutschland» o Ζαν Κλοντ Τρισέ κλιμάκωσε την αντιπαράθεση για το δεύτερο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, μεταθέτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στις κυβερνήσεις των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Ο κ. Τρισέ δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε περίπτωση μερικής ή ολικής στάσης πληρωμών, δεν θα αποδέχεται πλέον τα κρατικά ομόλογα της χώρας που πτώχευσε ως κανονικούς τίτλους εγγύησης, ενώ ταυτόχρονα απέρριψε την ιδέα θέσπισης ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Γιώργος Τραπεζιώτης
Υποχώρηση του ευρώ
«Ατακτη» υποχώρηση σημείωσε χθες το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου αλλά και του αμερικανικού δολαρίου, τη στιγμή που οι αποδόσεις και το κόστος ασφάλισης των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας κινήθηκαν σε νέα επίπεδα-ρεκόρ, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, που έχει οριστεί για την ερχόμενη Πέμπτη.
Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ευρώ, έναντι του ελβετικού νομίσματος, υποχώρησε το πρωί κάτω και από το επίπεδο των 1,14 φράγκων (από το 1,15 στο κλείσιμο της Παρασκευής), για να φτάσει στη συνέχεια στα 1,1445 φράγκα. Την ίδια στιγμή το ευρώ υποχώρησε και έναντι του δολαρίου, ενώ το ελβετικό φράγκο συνέχιζε να λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για τους διεθνείς επενδυτές.
Ταυτόχρονα, το κόστος ασφάλισης των ελληνικών 5ετών κρατικών ομολόγων (CDS) αυξήθηκε κατά 130 μονάδες βάσης, στο επίπεδο-ρεκόρ 25,25%, ενώ σε ιστορικά υψηλά επίπεδα -σύμφωνα με το Reuters- διαμορφώθηκαν τα CDS και για τα ιταλικά, τα ισπανικά, τα ιρλανδικά και τα πορτογαλικά ομόλογα.
Οπως ανέφερε μάλιστα το πρακτορείο Bloomberg, οι αποδόσεις των ιταλικών και ισπανικών ομολόγων συνέχισαν να αυξάνονται, καθώς οι επενδυτές αυξάνουν την πίεσή τους στους ηγέτες της Ε.Ε. να λάβουν τα μέτρα για να συγκρατηθεί η αναταραχή στις αγορές.