Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού, ο οποίος προέρχεται από το ΔΗΚΟ, υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια, προσδίδοντας έτσι χαρακτήρα χιονοστιβάδας, εν μέσω θέρους, στη μείζονα πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει στο νησί, ως συνέπεια των εγκληματικών λαθών και παραλείψεων που οδήγησαν στην πολύνεκρη έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Αργότερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου επιβεβαίωσε την υποβολή της παραίτησης του ΥΠΕΞ με επιστολή του στον κ. Χριστόφια, με την οποία ζητεί να τον απαλλάξει των καθηκόντων του για λόγους πολιτικής ευθιξίας.
Πρόκειται για την τρίτη παραίτηση έως τώρα αφενός δύο κορυφαίων υπουργών (Αμυνας και Εξωτερικών) και αφετέρου του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Ταυτόχρονα η «φωτιά» που έχει ξεσπάσει στο πολιτικό σκηνικό της Μεγαλονήσου δεν λέει να καταλαγιάσει, καθώς ο ένας στους τρεις πολίτες θεωρεί απόλυτα υπεύθυνο για την καταστροφή τον ίδιο τον Πρόεδρο της Κύπρου.
Ο ίδιος ο κ. Κυπριανού ανακοίνωσε την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι αυτό έγινε για λόγους πολιτικής ευθιξίας και όχι γιατί υπάρχει αίσθημα ενοχής εκ μέρους του. Μιλώντας αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής, ενώπιον της οποίας είχε προηγουμένως καταθέσει για την καταστροφή στη ναυτική βάση, τόνισε ότι «πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των εντυπώσεων και η αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων. […] Η αδικία σε βάρος μου δεν είναι προσωπική».
Επίσης χθες ξεκίνησε τις εργασίες της «κεκλεισμένων των θυρών» η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής για τη σε βάθος διερεύνηση των αιτιών της καταστροφής, υπό τις έντονες αποδοκιμασίες μαυροφορεμένων πολιτών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά του Προέδρου Χριστόφια, ζητώντας του να παραιτηθεί. Σε αυτήν ο τέως υπουργός Εξωτερικών φέρεται να δήλωσε ότι η συνεργασία του με τον Πρόεδρο Χριστόφια για τα κατασχεθέντα ιρανικά εκρηκτικά δεν ήταν από τις πιο εύκολες.
Στη Λευκωσία συνεδρίασε και το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία Χριστόφια, προκειμένου να ενημερωθεί για τη συνάντηση της Γενεύης στις 7/7 για το Κυπριακό. Με την ευκαιρία αυτή ενημερώθηκε και για την τραγωδία στη ναυτική βάση και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, με πρώτο το ενεργειακό.
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Ο Μπεγλίτης βλέπει τουρκική απειλή και στηρίζει τον Κύπριο Πρόεδρο
Στην ανάγκη «ενότητας, συνεννόησης, συναίνεσης και αλληλεγγύης σε Κύπρο και Ελλάδα» αναφέρθηκε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης, μετά το πέρας της επίσκεψής του στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», από όπου ξεκίνησε χθες την επίσημη επίσκεψή του στην Κύπρο.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση, παρά τα προφανή εγκληματικά λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην καταστροφή, τάχθηκε αλληλέγγυα, υποστηρίζοντας πλήρως την κυβέρνηση Χριστόφια, προκειμένου να διατηρηθεί πολιτικά ο Κύπριος Πρόεδρος για να συνεχίσει το «έργο» του, δηλαδή τις συνεχείς υποχωρήσεις προς τους Τουρκοκυπρίους.
Την ίδια ώρα η Επιτροπή Συγγενών Θυμάτων της τραγωδίας στο Γραμματικό με την πτώση του αεροσκάφους της εταιρίας Helios, με ανακοίνωσή της καλεί τους συγγενείς των 13 νεκρών «να κυνηγήσουν την υπόθεση και να μην επιτρέψουν την κωλυσιεργία των αρμοδίων».
Στη ναυτική βάση, μετά την επιτόπου ενημέρωσή του από Ελληνες και Γάλλους εμπειρογνώμονες και την 25λεπτη παραμονή του, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων, ο κ. Μπεγλίτης, ο οποίος συνοδευόταν από τον νέο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη, δήλωσε συγκλονισμένος, εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήρια όλων των Ελλήνων προς τον κυπριακό λαό και προς τις οικογένειες των θυμάτων. «Αυτές τις ώρες και στην Κύπρο και στην Ελλάδα χρειάζεται ενότητα, ομοψυχία και σύνεση» τόνισε και ακολούθως μετέβη στο κοιμητήριο Σφαλαγγιώτισσας, όπου κατέθεσε στεφάνια στους τάφους των θυμάτων της τραγωδίας και επισκέφτηκε την οικογένεια του ήρωα διοικητή Ναυτικού, αρχιπλοιάρχου Ανδρέα Ιωαννίδη.
Διπλή νίκη των Αλβανών στα Σκόπια για γλώσσα και σύμβολα
Με την ψήφιση δύο κρίσιμων νόμων, τους οποίους πρότεινε το κόμμα των αλβανοφώνων DUI του Αλί Αχμέτι και αφορούν κυρίως τη θέση της αλβανικής εθνικής κοινότητας, που αποτελεί το 25% του πληθυσμού της ΠΓΔΜ, επισφραγίστηκε και τύποις η συμφωνία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων υπό τον Νίκολα Γκρούεφσκι, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 27 του μηνός.
Πρόκειται για τους νόμους σχετικά με τη χρήση των γλωσσών και την ανάρτηση εθνικών συμβόλων των μικρότερων εθνικών κοινοτήτων στην ΠΓΔΜ. Με τον νόμο για τη χρήση των γλωσσών οι Αλβανοί υπουργοί της κυβέρνησης θα μπορούν να μιλούν στο κοινοβούλιο αλβανικά, δικαίωμα που ως τώρα είχαν μόνο οι αλβανόφωνοι βουλευτές, καθώς στη χώρα αυτή ισχύει το ασυμβίβαστο βουλευτικού και υπουργικού αξιώματος.
Επίσης με τον νόμο για τη χρήση των εθνικών συμβόλων επιτρέπεται η ανάρτηση του αλβανικού εθνικού συμβόλου (αλβανικός δικέφαλος αετός), που είναι το ίδιο με τη σημαία της Αλβανίας. Ετσι στις περιοχές των Σκοπίων, όπου οι αλβανόφωνοι ξεπερνούν το 50% του πληθυσμού (Τέτοβο και Γκόστιβαρ), το αλβανικό εθνικό σύμβολο θα μπορεί να αναρτάται σε δημόσια κτίρια, δίπλα στην κρατική σημαία της ΠΓΔΜ, με την προϋπόθεση το μήκος της κρατικής σημαίας να είναι κατά ένα τρίτο μεγαλύτερο του αλβανικού εθνικού συμβόλου.
Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη γειτονική μας χώρα ενισχύοντας στο έπακρο τον αλβανικό εθνικισμό και αλυτρωτισμό, τόσο εντός της Αλβανίας όσο και εκτός αυτής, τα ελληνικά σύνορα είναι ουσιαστικά αφύλακτα, μονάδες διαλύονται και κλείνουν, ενώ εθνοφύλακες αφοπλίζονται ετσιθελικά.