Διάγνωση Αλτσχάιμερ με οφθαλμολογικό τεστ

Με ένα απλό τεστ ματιών θα μπορούν στο μέλλον οι επιστήμονες να κάνουν διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.

Την ανακάλυψη έκαναν Αυστραλοί ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τη μέθοδο στο διεθνές συνέδριο της Ενωσης Αλτσχάιμερ, που γίνεται στο Παρίσι. Και η ανακοίνωση δεν ήταν η μόνη. Αμερικανοί συνάδελφοί τους, σε δύο ακόμη έρευνες, παρουσίασαν τον τρόπο με τον οποίο με μια απλή ακτινογραφία του εγκεφάλου (PET) διαγιγνώσκουν την ασθένεια και υποστήριξαν πως τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν το… κόκκινο κρασί και το σταφύλι καθυστερούν την εξέλιξή της!

Η ανακάλυψη της οφθαλμολογικής εξέτασης του Αλτσχάιμερ χαρακτηρίστηκε «νέο βήμα» από τους επιστήμονες, καθώς αναμένεται να δώσει στους ηλικιωμένους τη δυνατότητα να κάνουν έναν πρώτο έλεγχο με εύκολες και φθηνές εξετάσεις. Είναι γνωστό πως η νόσος προκαλεί αλλαγές, όχι μόνο στον εγκέφαλο, αλλά και στα μάτια. Αλλά για πρώτη φορά οι επιστήμονες, φωτογραφίζοντας τα αιμοφόρα αγγεία στον αμφιβληστροειδή, «μέτρησαν» τις αλλαγές αυτές, διαπιστώνοντας ότι είχαν διευρυνθεί τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, τόσο στους ασθενείς όσο και σε εκείνους που βρίσκονται στο «προστάδιο» του Αλτσχάιμερ.

Τη μέθοδο του οφθαλμολογικού τεστ Αλτσχάιμερ εξετάζει και μία ακόμη ομάδα επιστημόνων από τη Βοστόνη, μέσω ενός σκάνερ, που θα μετρά τα επίπεδα της αμυλοειδούς πρωτεΐνης στα μάτια. Την ίδια ώρα, καθηγητές από το πανεπιστήμιο Ντιουκ χρησιμοποίησαν την ουσία florvetapir, για να ανιχνεύσουν την ίδια πρωτεΐνη στον εγκέφαλο, μέσω μιας απλής τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET). Ηδη από τον Ιανουάριο, ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει εγκρίνει τη χρήση της τομογραφίας PET για το Αλτσχάιμερ, καθώς έχει αποδειχτεί ότι «βλέπει» τη νόσο ακόμη και δέκα χρόνια πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων.

Πάντως, ελπίδα δίνει και η ανακάλυψη των ευεργετικών ιδιοτήτων των πολυφαινόλων που περιέχουν το σταφύλι και το κόκκινο κρασί, για την καθυστέρηση των συμπτωμάτων της νόσου. Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Σινάι, που έκαναν δοκιμές σε πειραματόζωα, βρήκαν πως οι πολυφαινόλες εμποδίζουν την απώλειας μνήμης που επιφέρει η ασθένεια.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα