Το τελικό σχέδιο για την Αναδιάταξη των Μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δηλαδή το hair cut των κρεβατιών στα δημόσια νοσοκομεία, τις συγχωνεύσεις κλινικών και τις μετατροπές νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, που έχουν φέρει τα πάνω κάτω στον χώρο της Υγείας, θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Ενδεικτικές του χάους, της ανασφάλειας και της σύγχυσης από τα λάθος (καλά μαγειρεμένα κατ’ άλλους…) στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Υγείας, τα οποία οδηγούν σε εσφαλμένα συμπεράσματα για τα νοσοκομεία της χώρας, είναι οι παρατηρήσεις και οι αγωνιώδεις ερωτήσεις των 510 γιατρών, νοσηλευτών και διοικητικών υπαλλήλων, που «βομβάρδισαν» την ιστοσελίδα του υπουργείου όπου είχε αναρτηθεί, για δημόσια διαβούλευση, το επίμαχο σχέδιο από την 1η Ιουλίου και ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ. Ενα σχέδιο που, σύμφωνα με τους εργαζομένους στα δημόσια νοσοκομεία, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, σε μια περίοδο που οι Ελληνες λόγω της οικονομικής κρίσης χρειάζονται περισσότερο από ποτέ τη δωρεάν δημόσια υγεία.
Η «δημοκρατία» σάς παρουσιάζει ενδεικτικά κάποια αποσπάσματα από τις παρατηρήσεις γιατρών και νοσηλευτών, που αντανακλούν το μπάχαλο το οποίο δημιουργεί με τα… σχέδιά του ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος στον χώρο της Υγείας. Τα σχόλια, δικά σας…
ΜΕΘ με 53 εισαγωγές και 57 θανάτους!
«Στην προσπάθειά μας να βρούμε την αλήθεια για το 24% πληρότητας που εμφανίζει η κλινική μας διαπιστώσαμε κάτι εξωπραγματικό. Ο υπάλληλος που ενημέρωσε το ESYnet σύμφωνα με τα δικά του στοιχεία λέει ότι η ΜΕΘ έχει μόνο 53 (αντί για 129) εισαγωγές ασθενών για το 2010 εκ των οποίων οι 57 έχουν πεθάνει.
Τα γεγονός αυτό σίγουρα εξηγεί τη λανθασμένη προσέγγιση του υπουργείου. Ομως θίγει γιατρούς και νοσηλευτές που εργάζονται σκληρά και υποδειγματικά, καλύπτοντας ταυτόχρονα τους βαρέως πάσχοντες ασθενείς στα ΤΕΠ, όπως και ανάγκες σε προσωπικό άλλων κλινικών (Πνευμονολογική, Νευροχειρουργική)».
Εργαζόμενος ΜΕΘ Γ.Ν. ΑΡΤΑΣ.
Δεν ξέρουν πού θα βρεθούμε αύριο!
«To Ψυχιατρικό Τμήμα Παίδων Εφήβων του “Γ. Παπανικολάου” θα συνενωθεί/συγχωνευθεί; Με ποιο άλλο τμήμα; Δεν υπάρχει αντίστοιχο ή παρόμοιο τμήμα. Γιατί υπάρχει η ένδειξη (1) στις Παρατηρήσεις;
Επίσης γιατί δεν υπάρχει τίποτε στη στήλη “Κλινικές Μετά” σε όλες τις μονάδες του Ψυχιατρικού Τομέα του “Παπανικολάου”; Δεν θα υπάρχουν τα τμήματα αυτά μετά την αναδιάταξη;»
Αναστασία Μπέκα, διευθύντρια ΕΣΥ.
Άλλες οι μετρήσεις τον Αύγουστο στα νησιά!
«Μπορεί να μου εξηγήσει κάποιος γιατί τα στοιχεία πάρθηκαν τον Μάρτιο, όπου στη νησιωτική χώρα οι αριθμοί είναι πολλαπλά μειωμένοι, και όχι τον Αύγουστο, όπου θα φαίνονταν οι τραγικές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές και η τεράστια πληρότητα σε κλίνες;»
Αγαμέμνων Καρανάσος.
Μειώνουν και τις κλίνες στα νεογνά
«Ευελπιστώντας ότι στην επιτροπή που συνέταξε τις προτάσεις υπάρχει τουλάχιστον ένα μέλος σχετικό με την οργάνωση της περιγεννητικής φροντίδας, θα παρακαλέσω να απαντήσει στα παρακάτω πολύ απλά ερωτήματα:
– Είναι ασφαλής ο υπολογισμός κατανομής αναγκαίων κλινών νοσηλείας νεογνών σε μια περιοχή, με στοιχεία από την κίνηση κλειστής, λόγω έλλειψης προσωπικού ΜΕΝΝ (Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών);
– Ελήφθησαν υπ’ όψιν οι οδηγίες μεγάλων διεθνών ακαδημιών για την περιφερειοποίηση της περιγεννητικής φροντίδας νεογνών: δύο κλίνες εντατικής και τέσσερις ενδιάμεσης νοσηλείας ανά 1.000 γεννήσεις;
– Υπάρχουν στοιχεία ότι η περιγεννητική φροντίδα στη Δ. Κρήτη είναι επιπέδου υψηλότερου από κάθε περιοχή της Γης ώστε σε 3.000 τοκετούς τον χρόνο να είναι αρκετές τέσσερις κλίνες νοσηλείας νεογνών;
– Είναι οικονομικότερα η διακομιδή των νεογνών σε απόσταση 2-3 ωρών στο Ηράκλειο ή η αεροδιακομιδή τους στην Αθήνα και οι μακροχρόνιες διά βίου νοσηλείες τους, λόγω των επιπλοκών της υγείας τους που απορρέουν από τη διακομιδή τους, μόλις γεννηθούν, από τον διορισμό δύο νεογνολόγων;
– Υπάρχει οργανωμένο ΕΚΑΒ Νεογνών στην Κρήτη για να μην πεθαίνουν τα νεογνά στους δρόμους για το Ηράκλειο;
Τα τουλάχιστον 400 νεογνά που νοσηλεύτηκαν και τα 100 που διακομίστηκαν σε δύο χρόνια μόνο από τα Χανιά και για όσο διάστημα μπόρεσε να λειτουργήσει η Μονάδα Ενδιάμεσης Νοσηλείας στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων αλλά και οι τουλάχιστον πέντε αεροδιακομιδές από τα Χανιά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη πρόωρων νεογνών λόγω πληρότητας των ΜΕΝΝ της Κρήτης οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι κλίνες νοσηλείας νεογνών στην Κρήτη πρέπει να περιοριστούν;»
Ε. Απαζίδου, νεογνολόγος, δ/ντρια ΕΣΥ ΓΝΧ
Αν μας πάρουν ένα γιατρό δεν βγαίνει η εφημερία
«Εχουμε αναπτύξει 12 κλίνες και εκπαιδεύουμε πέντε γιατρούς. Ειδικευμένοι γιατροί του ΕΣΥ στην κλινική μας είναι μόνο επτά. Είμαστε και δύο γιατροί μέλη ΔΕΠ, με κύριο έργο την εκπαίδευση φοιτητών και την έρευνα στο πανεπιστήμιο. Επομένως είναι εντελώς παράλογο να θεωρείτε ότι στην κλινική μας υπάρχουν 14 ιατροί και άρα περισσεύει ένας που θα μεταφερθεί.
Εάν μας πάρουν έναν γιατρό, δεν θα είναι δυνατή η εφημερία, δεν θα υπάρχει εκπαίδευση και θα είμαστε επικίνδυνοι.»
Επαμεινώνδας Ζακυνθινός
δ/ντής της Κλινικής Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας
Τα μεγάλα λάθη
«Τα στοιχεία που αφορούν την Α’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου “Γ. Παπανικολάου” είναι λάθος, διότι ο υπολογισμός της πληρότητας έγινε με βάση τις 19 κλίνες, ενώ η ΜΕΘ λειτουργεί από τετραετίας με 15, λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Η πραγματική πληρότητα της Α’ ΜΕΘ είναι 75%. Επίσης στη ΜΕΘ εργάζονται 10 και όχι 14 γιατροί. Χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή από αυτούς που δίνουν αυτά τα στοιχεία και εμφανίζουν να υπολειτουργεί μια ΜΕΘ η οποία εργάζεται σκληρά και υποδειγματικά, κάτω από αντίξοες συνθήκες, καλύπτοντας όχι μόνο το νοσοκομείο στο οποίο ανήκει αλλά και άλλα νοσοκομεία της πόλης και της επαρχίας. Θα παρακαλούσα να γίνει διόρθωση».
Μίλλυ Μπιζάνη, διευθύντρια Α’ ΜΕΘ, Νοσοκομείο “Γ. Παπανικολάου”, Θεσσαλονίκη
Δεν είναι βιώσιμες οι κλινικές
«Δεν έχει κανένα νόημα η πρόταση συγχώνευσης κλινικών στα νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας (όπως της Κυπαρισσίας), διότι τα σχήματα τα οποία προκύπτουν, δηλαδή δύο αδρά μορφώματα χειρουργικού και παθολογικού τομέα, δεν είναι βιώσιμα, δεν αλλάζουν τίποτα στην αντιμετώπιση του επείγοντος αλλά και του τακτικού, και γενικά αποπροσανατολίζουν την προσπάθειά σας. Εστιάστε καλύτερα στο να γίνει συνολική-συντεταγμένη πρόταση για τη συνένωση των κλινικών αυτών των νοσοκομείων με το κύριο νοσοκομείο (της Καλαμάτας εν προκειμένω)».
Κώστας Αποστολόπουλος, δ/ντής ΩΡΛ Κλινικής Νοσ. Καλαμάτας
Οι πολιτικές σκοπιμότητες ζουν και βασιλεύουν
«Ξεκάθαρα υπάρχουν ψευδή στοιχεία και απίστευτη προχειρότητα. Οι πολιτικές σκοπιμότητες ζουν και βασιλεύουν ακόμη και σε αυτή την ιδιαίτερη στιγμή. Πιστέψαμε δηλαδή ότι το Νοσοκομείο Θήβας έχει ποσοστό κάλυψης 125%, περισσότερο από το Λαϊκό και το Αττικό και τη ΜΔΝ 6,85. Ρεκόρ! Ντροπή!
Το γιατί ενισχύεται δεν είναι γνωστό. Μεγάλη απογοήτευση για το υπουργείο και την ηγεσία του!»
Α.Β.
Σοσιαλισμός και βαρβαρότητα
«Κύριε υπουργέ,
Από τη στιγμή που αποφασίσατε να απαντήσετε στο δίλημμα σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα με τις μέχρι τώρα επιλογές σας, καλό είναι να μη σκυλεύετε το πτώμα του ΕΣΥ χρησιμοποιώντας δήθεν επιστημονικές μεθόδους που στηρίζονται σε επίπλαστα δεδομένα. Οπως καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείτε εμπροσθοφυλακές τύπου Λιαρόπουλου για να λειτουργήσουν ως άλλοθι στη δική σας εμμονή να επιτύχετε τους στόχους που σας έθεσαν. Διότι με αυτόν τον τρόπο, εκτός του ότι εκθέτετε ανεπανόρθωτα την ακαδημαϊκή κοινότητα, δηλητηριάζετε με καχυποψία a priori κάθε μελλοντική προσπάθεια αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, ακόμα και αν αυτή περιβάλλεται από αγαθές προθέσεις. Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης των πεπραγμένων σας με σθένος και με την ανάλογη ευθύτητα πιθανόν να εκτιμηθεί από κάποιους.»
Γιάννης Καναβός, αντιπρόεδρος Ε.Ε. Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ)
Παπαποιημένα στοιχεία στον «Αγιο Ανδρέα» Πάτρας
«Τα στοιχεία που δόθηκαν για τον “Αγιο Ανδρέα” Πάτρας είναι φαλκιδευμένα, αφού στηρίζονται σε δεδομένα από την περίοδο όπου το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε αποδιοργάνωση λόγω του σεισμού του 2008 και η δύναμη των κλινικών του αναγκαστικά έχει συρρικνωθεί μέχρι να αποπερατωθεί κτιριακά το νοσοκομείο μας. Κτιριακά ακόμη οι υπηρεσίες του νοσοκομείου είναι συμπιεσμένες και γι’ αυτό θα πρέπει να αναθεωρηθούν όλα τα δεδομένα, εκτός κι αν αυτή είναι η προσπάθεια του διοικητή της 6ης ΥΠΕ, καθηγητή ΩΡΛ της Ιατρικής Σχολής Πάτρας, να διαλύσει ή έστω να συρρικνώσει τις λειτουργίες του Νοσοκομείου “Αγιος Ανδρέας” υπέρ της πελατείας των πανεπιστημιακών. Η διασύνδεση με το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή, αφού δεν υπάρχει κτιριακά επαρκής χώρος ούτε για τις κλινικές του “Αγίου Ανδρέα” που στεγάζονται στο πρώην Στρατιωτικό Νοσοκομείο 409, το οποίο δεν είναι ξεχωριστό αλλά φιλοξενεί κλινικές του νοσοκομείου μας επειδή δεν διέθετε εδώ και χρόνια επαρκείς χώρους. Μετά τον σεισμό του 2008 η κατάσταση κτιριακά έχει επιδεινωθεί (…) Θα μπορούσα να γράψω και για τα άλλα τμήματα του νοσοκομείου μας, επειδή αντιλαμβάνομαι ότι τα στοιχεία που δόθηκαν, από όποιον δόθηκαν, είναι εντελώς παραποιημένα, αλλά χρειάζεται αρκετός χώρος για αυτή την αναφορά.»
Τάκης Γεωργακόπουλος
Εκπρόσωπος γιατρών στο Δ.Σ. του νοσοκομείου και της Τριμελούς Επιτροπής Ιατρών, ΕΙΝΑ.
Πως ένας ΩΡΛ θα χειρουργεί σε τροχαίο;
«Οταν γίνεται αναφορά σε εφημερίες ανά τομέα, προφανώς σε μικρά επαρχιακά νοσοκομεία, θεωρείται εφικτό ότι ένας ΩΡΛ μπορεί να διαχειριστεί επαρκώς ένα ουρολογικό περιστατικό ή ένα τροχαίο, ακόμη κι αν απαιτείται επείγον χειρουργείο; Ή αντίστοιχα θεωρείται πως ένας νευρολόγος ή ένας πνευμονολόγος μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στη διαχείρηση ενός περιστατικού παγκρεατίτιδας ή διαβητικής κετοξέωσης στην περίπτωση που αυτοί οι γιατροί θα είναι νομικά καλυμμένοι, όταν καλούνται να διαχειρίζονται περιστατικά διαφορετικά από αυτά που προβλέπονται με βάση τον τίτλο ιατρικής ειδικότητας που κατέχουν;»
Ελένη Α.
Ρίτα Μελά