Τρία σενάρια για το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας

Τρεις επιλογές φέρονται να εξετάζουν οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης αναφορικά με το ζήτημα της συμβολής των ιδιωτών πιστωτών στο πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας, λίγες ώρες πριν από την έναρξη των εργασιών της αυριανής έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στις Βρυξέλλες, όπως προκύπτει από έγγραφο -σε μορφή πίνακα και με ημερομηνία 16 Ιουλίου- που επικαλέστηκε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Η πρώτη επιλογή προβλέπει την επαναγορά του ελληνικού χρέους και ταυτόχρονα τη χορήγηση πιστωτικών κινήτρων από τον δημόσιο τομέα. Στην περίπτωση που οι Ευρωπαίοι καταλήξουν σε αυτή, το αξιόχρεο της Ελλάδας πιθανότατα θα υποβαθμιζόταν στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας ή της χρεοκοπίας από τους οίκους αξιολόγησης.

Η δεύτερη βασίζεται στην πρόταση των γαλλικών τραπεζών για αναχρηματοδότηση του χρέους, η οποία όμως δεν προβλέπει κίνητρα για τα νέα ομόλογα που θα αγοράσουν οι ιδιώτες. Πρόκειται για μια επιλογή που το πιο πιθανό θα ήταν να οδηγήσει στην υποβάθμιση της Ελλάδας στην κατηγορία της επιλεκτικής χρεοκοπίας.

Τέλος, η τρίτη επιλογή αφορά την επιβολή φόρου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο ή μια αποκεντρωμένη συμφωνία με τις τράπεζες, και ιδιαίτερα τις ελληνικές, που διαθέτουν μεγάλη έκθεση σε ομόλογα της ελληνικής κυβέρνησης και θα πρέπει να συμφωνήσουν στη διατήρηση της έκθεσής τους σε αυτά. Σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλέστηκε το Reuters, η επιλογή αυτή δεν θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία, ενώ και το κόστος για την ευρωζώνη θα είναι μικρότερο σε σχέση με τις άλλες επιλογές.

Και οι «Financial Times» όμως έγραφαν χθες για τους εναλλακτικούς τρόπους διασφάλισης των ελληνικών τραπεζών που εξετάζουν οι Ευρωπαίοι, σε περίπτωση επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας. Σε άρθρο της με τίτλο «Σώζοντας το ευρώ, σώζοντας την Ευρώπη» η εφημερίδα επισήμαινε ότι οι συνέπειες της κρίσης χρέους δεν απειλούν μόνο την επιβίωση της ευρωζώνης, αλλά αγγίζουν το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Παρ’ όλα αυτά όμως, και παρά το γεγονός πως ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ για ακόμη μία φορά (σε συνέντευξή του στη σλοβακική εφημερίδα «Hospodarske Noviny») επανέλαβε πως η χρεοκοπία της Ελλάδας πρέπει να αποφευχθεί, έκπληξη προκάλεσαν οι δηλώσεις του διοικητή της αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Εβαλντ Νοβότνι, που εμφανίστηκε να υποστηρίζει ότι μια προσωρινή στάση πληρωμών στην Ελλάδα δεν θα είχε αναγκαστικά βαριές αρνητικές συνέπειες. Δηλώσεις που αργότερα, όμως, ανακάλεσε ο Νοβότνι, λέγοντας ταυτόχρονα πως συντάσσεται απόλυτα με τις θέσεις Τρισέ για το θέμα.

Πρόσθετα μέτρα επιμένει η Μέρκελ

Την… παράσταση για ακόμη μία φορά έκλεψε με τις δηλώσεις της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, που προέβλεψε ότι από τις αυριανές συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών δεν αναμένεται κάποιο «θεαματικό» αποτέλεσμα σχετικά με το νέο πακέτο δανεισμού της Ελλάδας. «Θα μπορούσα να πω λέξεις όπως αναδιάρθρωση του χρέους, ευρωομόλογα, ένωση μεταφοράς κεφαλαίων… Και αυτό θα έδινε την εντύπωση πως το θέμα “Ελλάδα”, το θέμα “ευρώ” θα μπορούσαν στη συνέχεια να πάνε στην άκρη» είπε η Μέρκελ, τονίζοντας όμως πως «δεν πρόκειται να υποχωρήσω» και ότι αυτό που χρειάζεται είναι «πρόσθετα μέτρα κι όχι κάποιο μεγάλο βήμα που θα επέλυνε όλα τα προβλήματα».

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα