Μετά την καρτοκινητή τηλεφωνία έρχεται το καρτορεύμα! Η αγορά ρεύματος μέσω προπληρωμένων καρτών, κατά τα πρότυπα της κινητής τηλεφωνίας, είναι μία από τις προτάσεις που κατέθεσε χθες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) προκειμένου να περιοριστούν τα κρούσματα κακοπληρωτών στην αγορά ηλεκτρισμού. Η ΔΕΗ αλλά και οι ιδιώτες που κινούνται στη λιανική πώληση ηλεκτρικού ρεύματος βλέπουν τους απλήρωτους λογαριασμούς να πολλαπλασιάζονται εξαιτίας της κρίσης.
Η ΡΑΕ έθεσε από χθες σε δημόσια διαβούλευση προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Μεταξύ άλλων, προτείνει την εγκατάσταση μετρητών προπληρωμής όπως συμβαίνει σε κάποια κράτη-μέλη της Ε.Ε., όπως η Βρετανία. Με την εγκατάσταση του συγκεκριμένου μετρητή ο πελάτης προπληρώνει για το ηλεκτρικό ρεύμα που θέλει να καταναλώσει π.χ. μέσω κάρτας. Η Ρυθμιστική Αρχή θεωρεί πως στην αγορά κυκλοφορούν φθηνοί τέτοιοι μετρητές, αλλά είναι άγνωστη η αντίδραση των καταναλωτών. Από την άλλη πλευρά, η ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει πως οι εταιρίες χρεώνουν ακριβότερα το ρεύμα σε όσους το προπληρώνουν.
Οι εταιρίες έχουν προτείνει και την εφαρμογή ενός «ενεργειακού Τειρεσία», δηλαδή μιας μαύρης λίστας στην οποία θα εγγράφονται οι πελάτες που δεν πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Ετσι θα αποτραπεί και το σημερινό φαινόμενο που κάποιοι αλλάζουν πάροχο προκειμένου να μην πληρώσουν τις εκκρεμότητες. Η ΡΑΕ εκφράζει επιφυλάξεις για τη δυνατότητα εφαρμογής της μαύρης λίστας. Τόσο η διαδικασία όσο και οι προϋποθέσεις που τίθενται από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων θα καθυστερήσουν τον «ενεργειακό Τειρεσία». Δεν είναι είναι σίγουρο πως η Αρχή θα εγκρίνει τελικά το σχέδιο.
Η ΡΑΕ προτείνει να αυξηθεί κατά 50% η εγγύηση που καταβάλει ένας νέος πελάτης εταιρίας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Σήμερα οι προμηθευτές μπορούν να ζητήσουν εγγυήσεις που καλύπτουν την κατανάλωση τριών μηνών και προτείνεται να αυξηθούν σε έξι μήνες σε όσους θεωρούνται κακοπληρωτές. Ετσι θα περιοριστούν και οι μετακινήσεις μεταξύ εταιριών.
Προτείνει, επίσης, την παροχή κινήτρων σε όσους πληρώνουν τους λογαριασμούς μέσω πάγιων εντολών σε τράπεζες (δηλαδή εκπτώσεις), καθώς και την πληρωμή λογαριασμών σε δόσεις. Ηδη πάντως η ΔΕΗ παρέχει τη δυνατότητα ρύθμισης σε χιλιάδες πελάτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μπλοκάρονται τα αιτήματα αλλαγής εταιρίας στην περίπτωση που ο πελάτης έχει οφειλές στην επιχείρηση από την οποία αποχωρεί.
Με βάση το ισχύον καθεστώς, τριάντα ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας πληρωμής του λογαριασμού, ο προμηθευτής κοινοποιεί σχετική ειδοποίηση στον πελάτη και 14 ημέρες μετά μπορεί να καταγγείλει τη σύμβαση και να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Φώτης Κόλλιας