Η έπαρση του υπουργού Υποδομών Γιάννη Ραγκούση κατάφερε να επιτύχει το ακατόρθωτο, οδηγώντας τον κλάδο των ιδιοκτητών ταξί σε επ’ αόριστον απεργία για πρώτη φορά στην ιστορία του και μάλιστα εν μέσω της κρισιμότερης τουριστικής περιόδου της χώρας. Το «κίτρινο ποτάμι», που παρατάσσεται έξω από λιμάνια, αεροδρόμια και κεντρικούς οδικούς άξονες, στέλνει μια ακόμη αρνητική εικόνα της χώρας διεθνώς, που αναμένεται να οδηγήσει σε μπαράζ ακυρώσεων και ανάσχεση της τουριστικής κίνησης.
Ο κ. Ραγκούσης δεν καταδέχτηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους του κλάδου, οδηγώντας στα άκρα την αντιπαράθεση, με τον πρόεδρο του σωματείου τους, κ. Θύμιο Λυμπερόπουλο, να προειδοποιεί ότι «θα τον πάρουμε μαζί μας στην άβυσσο» και να προσθέτει ότι «δεν θα βγει καμία νέα άδεια μέχρι να πέσει η κυβέρνηση». Στα σωματεία των ιδιοκτητών τέθηκε και το ενδεχόμενο αναστολής των κινητοποιήσεων, ώστε να μη βρεθεί ο κλάδος αντιμέτωπος με την κοινωνία, γρήγορα όμως απορρίφθηκε μπροστά στην άκαμπτη στάση του κ. Ραγκούση.
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας με τις οικογένειές τους έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Οι επαγγελματίες απαιτούν συνάντηση με τον υπουργό και του ζητούν να «τιμήσει την υπογραφή του», όταν ως υπουργός Εσωτερικών είχε δώσει το «πράσινο φως» για άνοιγμα του επαγγέλματος με τους όρους που προέβλεπε το Προεδρικό Διάταγμα του προκατόχου του Δημήτρη Ρέππα. Παράλληλα, ζητούν συγγνώμη από το επιβατικό κοινό που δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν μεταφορικές του ανάγκες, ενώ συμφώνησαν να υπάρχουν οχήματα ασφαλείας στα ραδιοταξί της χώρας για κάλυψη έκτακτων αναγκών.
Η οργή σε ολόκληρη τη χώρα
Χθες το πρωί οι αυτοκινητιστές συγκεντρώθηκαν στα γραφεία τους στην οδό Μάρνης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία χωρίς τα οχήματά τους έως το Σύνταγμα. Εκεί εκπρόσωποί τους συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, επιδίδοντάς του ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο παρέδωσαν και στο γραφείο του πρωθυπουργού. Το απόγευμα παρέταξαν τα οχήματά τους κατά μήκος των Εθνικών Οδών Αθηνών – Λαμίας και Αθηνών – Κορίνθου, στο ύψος των διοδίων των Αφιδνών και της Ελευσίνας αντίστοιχα, και σήκωσαν τις μπάρες.
Χιλιάδες τουρίστες «ξεναγήθηκαν» αναγκαστικά σε Ναύπλιο και Χανιά, αντί για την Ακρόπολη, καθώς δύο κρουαζιερόπλοια δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν το λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα, το ένα κρουαζιερόπλοιο λόγω του όγκου του «έδεσε» στα ανοιχτά του Ναυπλίου, χρησιμοποιώντας λάντζες για την αποβίβαση των επιβατών στη στεριά.
Στη Θεσσαλονίκη, οι ταξιτζήδες πραγματοποίησαν πορεία, παρατάσσοντας τα οχήματά τους από τη διασταύρωση του αεροδρομίου «Μακεδονία» έως τον επιβατικό σταθμό του αεροδρομίου. Την ίδια ώρα, οι συνάδελφοί τους στη Χαλκιδική συνέχισαν τη συγκέντρωση με τα οχήματά τους στο ύψος της Nέας Τρίγλιας.
Στην Πάτρα, σημειώθηκε μικροένταση στο λιμάνι, όταν τουρίστες, που μόλις είχαν κατέβει από πλοίο της γραμμής Ιταλία – Πάτρα, θέλησαν να σπάσουν τον κλοιό και να βγουν από το λιμάνι. Σε κλοιό ταξί παρέμεινε και το πολιτικό αεροδρόμιο της Αράξου από επαγγελματίες της Πάτρας και της Κάτω Αχαΐας.
Στην Ηλεία, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι Κατακόλου, την ώρα που έφταναν τρία κρουαζιερόπλοια με περίπου 5.000 ταξιδιώτες, ενώ επετράπη η προσέγγιση μόνο των πούλμαν που θα μετέφεραν τους τουρίστες στην Αρχαία Ολυμπία. Για λίγες ώρες αποκλείστηκε το αεροδρόμιο Καλαμάτας, ενώ άνοιξαν τα διόδια Νεστάνης και Καλαμακίου στην Κόρινθο.
Στο Ηράκλειο, έκλεισαν τις πύλες εισόδου του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης», δημιουργώντας πρόβλημα για δεύτερη ημέρα. Σημειώνεται ότι χθες είχαν προγραμματιστεί αφίξεις 100 πτήσεων τσάρτερ. Ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Θεσσαλία, Ρόδο και Ροδόπη.
Νεκταρία Σταμούλη