Σε κινήσεις σχοινοβάτη πάνω από το κενό επιδίδεται πλέον ο Πρόεδρος της Κύπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφιας, προκειμένου να σωθεί μετά τον πρωτοφανή για τα κυπριακά δεδομένα σάλο που προκάλεσε η τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί-Ζύγι. Οι εξελίξεις σημειώνονται μάλιστα υπό το βάρος των καθημερινών μεγάλων διαδηλώσεων δεκάδων χιλιάδων Κυπρίων, που μαυροφορεμένοι συγκεντρώνονται ειρηνικά έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, απαιτώντας την παραίτηση του κ. Χριστόφια. Στην προσπάθειά του να βρει «διέξοδο» ο Κύπριος Πρόεδρος ενεργοποίησε εκ νέου τις διμερείς ενδοκυπριακές επαφές με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ντερβίς Ερογλου, με τον οποίον αποφάσισαν και ανακοίνωσαν εντατικοποίηση του μεταξύ τους διαλόγου μέχρι τον Οκτώβριο «εφ’ όλης της ύλης και εφ’ όλων των θεμάτων», όπως ανακοινώθηκε χαρακτηριστικά.
Χθες, ο κ. Χριστόφιας, πάντως, δέχτηκε ηχηρό ράπισμα από τον μέχρι πρότινος στενό συνεργάτη του και πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού, τον οποίο είχε καλέσει το απόγευμα στο γραφείο του, σε μια ύστατη προσπάθεια να τον μεταπείσει και να μην επιμείνει στην υποβληθείσα από μέρους του παραίτηση. Κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη τελικά, ο κ. Κυπριανού επέμεινε σε αυτήν, οπότε και παρακλήθηκε να παραμείνει μερικές μέρες ακόμα ως «υπηρεσιακός ΥΠΕΞ» μέχρι να ανευρεθεί και να τοποθετηθεί αντικαταστάτης του.
Γεγονός που όταν συμβεί θα αποτελεί έναν de facto μίνι-ανασχηματισμό της κυβέρνησης σε μια κρίσιμη καμπή του Κυπριακού, εκτός κι αν, όπως επισημαίνεται από παράγοντες της Μεγαλονήσου, με αφορμή τις παραιτήσεις αυτές, ο κ. Χριστόφιας προβεί σε έναν εκτενή ανασχηματισμό, στον οποίο πιθανόν να συμμετάσχουν και εκτός πολιτικής προσωπικότητες της Κύπρου. Μετά τη συνάντηση με τον κ. Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι η απόφασή του είναι αμετάκλητη και είναι μια απόφαση «που μου υπαγορεύουν η συνείδηση και η ηθική μου».
Τέλος, ο κ. Χριστόφιας, για τις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, δήλωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι συναντήσεις αυτές θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα αναλόγως των δυνατοτήτων, μπορεί να είναι Δευτέρα και Παρασκευή ή Τρίτη και Παρασκευή, αναλόγως και των υποχρεώσεων, μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Θα γίνει διακοπή από τις 7 μέχρι τις 21 Αυγούστου και τις ημέρες της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών -ξεκινάει πάντοτε την τρίτη εβδομάδα Σεπτεμβρίου-, και θα επανερχόμαστε». Για να προσθέσει ότι αυτές θα είναι ολοήμερες και ότι «η ελπίδα είναι να υπάρξει αλλαγή σε συμπεριφορές ούτως ώστε να έχουμε πρόοδο», επικρίνοντας στο σημείο αυτό τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, ότι «είναι απόλυτα μα απόλυτα καταδικαστέες, που όζουν κυνισμού».
Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης
Δυο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ πήγαν στον Νταβούτογλου για ενημέρωση!
Μείζον πολιτικό θέμα, που σε άλλη χώρα θα είχε ενεργοποιήσει πάραυτα τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς, προκάλεσαν οι βουλευτές Ροδόπης Μεχμέτ Χατζηοσμάν και Ξάνθης Τσετίν Μάντατζη του ΠΑΣΟΚ. Χθες ευρισκόμενοι στην Αγκυρα επισκέφτηκαν τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου και τον «ενημέρωσαν» για «θέματα που αφορούν την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης», όπως σημειώνει το τουρκικό πρακτορείο Ανατολή, που δημοσίευσε την είδηση.
Με την κυβέρνηση του Μνημονίου όλα είναι πλέον δυνατά, ακόμη και να ισχυριστεί ότι… αγνοούσε τις κινήσεις των δύο βουλευτών της. Εστω κι έτσι όμως, ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος δεν θα έπρεπε να ξέρει; Αλλά και στην περίπτωση που δεν γνώριζε, τώρα που ξέρει, δεν θα πρέπει να καλέσει τους δύο αυτούς «αστέρες» βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και να τους θέσει ορισμένα απλά ερωτήματα; Πρώτον, αν συνάντησαν όντως τον Τούρκο ΥΠΕΞ και για ποιον λόγο. Δεύτερον, ποια ακριβώς ήταν τα θέματα που αφορούσαν «τα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης». Τρίτον, με ποια ιδιότητα ενημερώνουν τον Τούρκο ΥΠΕΞ και όχι το ελληνικό Κοινοβούλιο, για το οποίο έχουν εκλεγεί, έχουν ορκιστεί και το οποίο -υποτίθεται- υπηρετούν. Εσχατο και ίσως άσχετο. Μήπως θα πρέπει να ενδιαφερθεί και κάποιος εισαγγελέας για να διερευνήσει, ανεξάρτητα με τον πρόεδρο της Βουλής, αν οι εν λόγω κύριοι έχουν διαπράξει το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας;
Αποδομεί το ενιαίο αμυντικό δόγμα ο Μπεγλίτης
Ταφόπετρα στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και σε όσα περί αυτού πρέσβευε το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έθεσε χθες ο στενότατος συνεργάτης του υιού του ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» της Κύπρου. Παράλληλα ο ίδιος με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια, αφού του παρέσχε εκ νέου πλήρη πολιτική κάλυψη, για δεύτερη συνεχή μέρα, έκανε λόγο για συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο «και στους δημοκρατικούς θεσμούς», λες και κινδυνεύουν αυτοί στη σημερινή δημοκρατική Κύπρο, μέλος της Ε.Ε.Ενώ πάντως με τη δήλωση αυτή στράφηκε εμμέσως εναντίον των Κυπρίων πολιτών που διαδηλώνουν κατά του κ. Χριστόφια για την πρόσφατη τραγωδία, ο κ. Μπεγλίτης δεν βρήκε ούτε μια λέξη να πει για τις απειλές του κ. Ερντογάν κατά της Κύπρου!
Αναφορικά με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας – Κύπρου του Ανδρέα Παπανδρέου, απαντώντας στο σχετικό ερώτημα, ο κ. Μπεγλίτης τόνισε μεταξύ άλλων ότι «μας ενδιαφέρει η ουσία της αμυντικής μας συνεργασίας χωρίς ρητορικές διακηρύξεις». Πρόσθεσε ακόμη ότι πολλές φορές «στην κοινή μας πορεία δίναμε για λόγους συναισθηματικούς ή άλλους μεγαλύτερη σημασία στα συνθήματα, στις ταμπέλες, στις συγκυριακές εντυπώσεις και παραβλέπουμε την ουσία». Ο ίδιος, αναφερόμενος σε ζητήματα εγγυήσεων για την Κύπρο και σχέσεων με το ΝΑΤΟ, χαρακτήρισε (τις εγγυήσεις) «αναχρονιστικό και ανιστόρητο θεσμικό πλαίσιο» και σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αξιολογούμε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. με όρους και εργαλεία του παρελθόντος».
Για το θέμα της πολιτικής κάλυψης που παρέσχε προς τον Πρόεδρο Χριστόφια μετά το πέρας της συνάντησής τους τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Το μόνο που θέλω να πω είναι ότι επαναβεβαιώσαμε και επαναβεβαιώνουμε την απόλυτη αλληλεγγύη, συμπαράταξη και συμπαράσταση ως Ελλάδα, ως ελληνική κυβέρνηση και ευρύτερα οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς». Και πρόσθεσε λίγο πιο κάτω: «Επιπλέον -και το θεωρώ αυτό υποχρέωσή μου γιατί είναι πολιτική της κυβέρνησής μας- επαναβεβαιώσαμε και επαναβεβαιώνουμε την αμέριστη και απόλυτη συμπαράσταση στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφια για τις διπλωματικές και διαπραγματευτικές του προσπάθειες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου».
Χθες εξάλλου ο κ. Μπεγλίτης επισκέφτηκε το στρατόπεδο Σταυριανάκου, την παραδοσιακή έδρα της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, όπου παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς της ΕΛΔΥΚ στη διάρκεια των δύο φάσεων της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο (Αττίλας Ι/ΙΙ), κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο Πεσόντων και συναντήθηκε με εκπροσώπους των αγνοουμένων.
Ρεσιταλ εθνικισμού Ερντογάν (με ύφος Αττίλα) στην μαύρη επέτειο της εισβολής
Εξαιρετικά αδιάλλακτος, σκληρός και κυνικός, ως νέος Αττίλας, προς κάθε πλευρά εμφανίστηκε με δηλώσεις του χθες στην Άγκυρα για το κυπριακό ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, πριν την αναχώρησή του για τα κατεχόμενα προκειμένου να παραστεί σήμερα στις “εκδηλώσεις” για την εισβολή του 1974. «Δεν υπάρχει ανεξάρτητο κράτος με το όνομα Κύπρος. Στο Βορρά υπάρχει το τουρκικό κράτος και στο Νότο εκείνοι. Υπάρχει μία Κύπρος που έχει χωριστεί στα δύο. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους» ήταν η προκλητική δήλωσή του.
Εκθέτοντας όσους από την κυβέρνηση του Μνημονίου στην Αθήνα πίστευαν αφελώς ότι ο πανίσχυρος νικητής των πρόσφατων εκλογών θα έδειχνε ένα άλλο, πιο διαλλακτικό πρόσωπο ύστερα από αυτές, απείλησε ευθέως την Ευρωπαϊκή Ενωση (αν και η Τουρκία είναι απλά υποψήφια προς ένταξη) με πάγωμα των σχέσεων των δύο πλευρών στη διάρκεια της κυπριακής Προεδρίας κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Για το θέμα αυτό τόνισε ότι «αυτή είναι η οριστική στάση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησής μας. Πώς μπορούμε να θεωρήσουμε ως αποδοχή της ελληνοκυπριακής διοίκησης την ένταξή της στην Ε.Ε. και να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι ή να δεχτούμε την Προεδρία τους στην Ε.Ε., από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζουμε την ελληνοκυπριακή διοίκηση; Δεν μας ενδιαφέρει τι θα σκεφτεί η Ε.Ε. Ας το σκεφτόταν, όταν δεχόταν ως μέλος την ελληνοκυπριακή διοίκηση[…]. Συνεπώς, σε περίπτωση που δώσουν στη Νότια Κύπρο την Προεδρία, εμείς δεν τους αναγνωρίζουμε. Ποτέ δεν πρόκειται να καθίσουμε στο ίδιο τραπέζι μαζί τους».
Και προσέθεσε: «Δεν μπορούμε να κρατάμε επ’ αόριστον άλυτο το πρόβλημα της Κύπρου. Η Κύπρος πρέπει να καταλήξει στον συμβιβασμό». Βεβαίως, ήταν απολύτως σαφής για το πώς εννοεί αυτόν τον «συμβιβασμό», σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Σε περίπτωση που και η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση, δεν είναι καθόλου δύσκολο να βρεθεί, σε σύντομο διάστημα, μία λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που θα στηρίζεται στα δύο ιδρυτικά κράτη», ενώ σε άλλο σημείο προσέθεσε ότι «το έθνος αυτό (δηλαδή η Τουρκία) δεν σκύβει το κεφάλι. Δεν τίθεται θέμα να κάνουμε υποχώρηση σε κανένα σημείο». Αρα είναι απόλυτα σαφές για το ποιος πάντα κατ’ αυτόν πρέπει να υποχωρήσει για να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί την Αγκυρα.
Τέλος, για την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων, την επιστροφή των Βαρωσίων και της Μόρφου παρέπεμψε στο σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι «με αυτό είχαμε δεχτεί υποχωρήσεις. Δεν έγιναν δεκτές. Τώρα συζητάμε από την αρχή».
«Δεν πληρώνω» από τα υπουργεία στην Αεροπορία (που δεν έχει χρήματα ούτε για καύσιμα)
Ως κοινοί «μπαταχτσήδες» εμφανίζονται διάφορα υπουργεία και άλλοι κρατικοί φορείς προς την Πολεμική Αεροπορία, χρωστώντας της εκατομμύρια ευρώ, την ίδια ώρα που τα Ελληνικά Πετρέλαια αρνούνταν να της δώσουν καύσιμα, με την αιτιολογία ότι «τους οφείλει χρήματα». Αυτά τα τραγελαφικά, που μόνο στην Ελλάδα μπορούν να επισυμβούν, είναι για γέλια και για κλάματα, καταδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι κάποιοι προσπαθούν να κάνουν «κοινωνική πολιτική» με αέρα κοπανιστό…
Το θέμα, όπως αποκάλυψε η γνωστή ιστοσελίδα defence-point.gr, έγκειται σε ένα «ληξιπρόθεσμο χρέος» της Π.Α., συνολικού ύψους 65.200.000 ευρώ προς τα ΕΛ.ΠΕ., το οποίο έχει ήδη τακτοποιηθεί με την καταβολή δύο ισόποσων, 15νθήμερων δόσεων των 30.000.000 ευρώ εκάστη. Το θέμα πάντως είναι ότι, σύμφωνα με αεροπορικές πηγές, σχεδόν το ήμισυ του ποσού αυτού προέρχεται από υποχρεώσεις τρίτων προς την Π.Α., δηλαδή άλλων κρατικών υπηρεσιών και φορέων, που, ενώ χρησιμοποιούν τα πτητικά μέσα της Π.Α., δεν καταβάλλουν σε αυτήν τα οφειλόμενα χρήματα για καύσιμα, εργατοώρες κ.λπ. Ως τέτοιοι «μπαταχτσήδες» μάλιστα καταδεικνύονταν κυρίως το υπουργείο Υγείας, για λογαριασμό του οποίου εκτελούνται οι διάφορες αεροδιακομιδές ασθενών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για λογαριασμό του οποίου χρησιμοποιούνται τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, το υπουργείο Εξωτερικών και όποια από τα άλλα υπουργεία χρησιμοποιούν τα VIP αεροσκάφη κ.λπ.