Νέα απρέπεια Βενιζέλου κατά Σαμαρά

Κόκκινη κάρτα έβγαλε η Νέα Δημοκρατία στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος φαίνεται ότι βρίσκεται σε πολιτικό βέρτιγκο παραμονή των πιο κρίσιμων αποφάσεων για τη χώρα. Ο κ. Βενιζέλος σε ένα παραλήρημα που μετέδωσε το κρατικό Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, και μάλιστα μέσα σε εισαγωγικά, φέρεται να είχε δηλώσει σε βουλευτές του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ότι η στάση του κ. Σαμαρά με το να λέει «όχι στη συμμετοχή ιδιωτών» στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον είναι «παρανοϊκή» και «μικροκομματική». Απέναντι σε αυτή τη νέα απρέπεια -που αποδεικνύει και πόσο υποκριτική ήταν η μέχρι τώρα φιλολογία περί συναίνεσης- υπήρξε οργισμένη αντίδραση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιάννη Μιχελάκη, ο οποίος μίλησε για «παραληρήματα παραπληροφόρησης» του κ. Βενιζέλου, που «τις τελευταίες ημέρες επιμένει να υβρίζει τη Νέα Δημοκρατία και τον πρόεδρό της». Ο κ. Μιχελάκης πρόσθεσε ότι «αυτή η συνεχής εκστρατεία λάσπης από τον κ. Βενιζέλο δημιουργεί σοβαρές απορίες. Οχι τόσο για την πρόθεσή του περί συναίνεσης -που προφανώς δεν την εννοεί και ποτέ δεν την πίστεψε- αλλά για το τι πραγματικά κρύβει η συνεχής προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την επιλεκτική χρεοκοπία».

Μετά τις δηλώσεις του κ. Μιχελάκη ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε να μαζέψει όσα φέρεται ότι είχε πει εμμένοντας επί της ουσίας στις ύβρεις του, καθώς άλλαξε απλώς τις φράσεις. Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι χαρακτήρισε τη στάση του προέδρου της Ν.Δ. «παράδοξη, αντιφατική, βλαπτική για τα συμφέροντα της χώρας» και όχι παρανοϊκή.

Ούτε όμως αυτή η δήθεν διορθωτική δήλωση του κ. Βενιζέλου ικανοποίησε τη Ν.Δ., που σε νεότερη ανακοίνωση του κ. Μιχελάκη τονίζει μεταξύ άλλων ότι «μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος δεν έχει καταλάβει τίποτε. Από τη μια πλευρά υβρίζει τον κ. Σαμαρά και από την άλλη προσπαθεί να επανορθώσει».

Η κυβέρνηση πάντως σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του κ. Παπανδρέου επιχείρησε να εμφανιστεί ότι έχει κόκκινες γραμμές εν όψει της κρίσιμης συνόδου της Πέμπτης.

Με βάση αυτά, κύριο ζητούμενο από ελληνικής πλευράς είναι να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, είτε μέσω της μείωσης του επιτοκίου είτε με άλλες μεθόδους που βρίσκονται στο τραπέζι.

Το ανησυχητικό είναι ότι η κυβέρνηση σε κανένα θέμα μέχρι τώρα δεν έχει κρατήσει τις κόκκινες γραμμές αλλά κυριαρχείται από ενδοτισμό και υποχωρητικότητα.

Νίκος Ελευθερόγλου


Άρχισε πάλι τα τηλεφωνήματα στους Αρχηγούς ο Γιώργος

Απλώς τον άκουσε. Αυτό ήταν το σχόλιο στενού συνεργάτη του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στο τηλεφώνημα, διάρκειας τριών λεπτών, που είχαν χθες οι κ. Σαμαράς και Παπανδρέου, με πρωτοβουλία του δεύτερου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των αρχηγών, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου της Πέμπτης. Ο κ. Σαμαράς παραμένει αμετακίνητος στη θέση του για μη συμμετοχή ιδιωτών στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αλλά και στην «απαγόρευση από το ελληνικό λεξιλόγιο της κάθε μορφής χρεοκοπίας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου πήρε τηλέφωνο τον πρόεδρο της Ν.Δ., στις 17.15, και του ανακοίνωσε τη στάση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, χωρίς να λάβει καμία απάντηση από τον Αντώνη Σαμαρά.

Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε με την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία επανέλαβε την άποψή της ότι «ο λαός έχει ήδη χρεοκοπήσει» και τάχθηκε ενάντια στην «επιλεκτική χρεοκοπία» αλλά και στην είσοδο των ιδωτών.

Περίπου 20 λεπτά διήρκεσε η τηλεφωνική επικοινωνία του Γ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ. Ο Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε τις έντονες επιφυλάξεις του για την εμπλοκή ιδιωτών και φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό ότι, «αν δεις τα δύσκολα, μπες στο αεροπλάνο και φύγε», χωρίς να διευκρινίσει όμως προς ποια κατεύθυνση…

Ο Αλέξης Τσίπρας τού επανέλαβε την πρότασή του για έκδοση των ευρωομολόγων. Αυτή τη φορά ο κ. Παπανδρέου δεν επικοινώνησε με τους αρχηγούς των μη αναγνωρισμένων κομμάτων. Τον ρόλο του ανέλαβε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος ενημέρωσε τηλεφωνικά τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη και την πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη.


«Η Μπιρμπίλη κάρφωσε το αυθαίρετο της μητέρας μ»ου

Από το κακό στο χειρότερο εξελίσσεται η κατάσταση για τους «κηπουρούς» του Γ. Παπανδρέου, ενώ την ίδια ώρα γενικεύεται ο εμφύλιος στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου όχι μόνο δεν είχε την ευαισθησία να παραιτηθεί μετά την αποκάλυψη για το αυθαίρετο της μητέρας του μέσα στο δάσος της Βραυρώνας, αλλά με θράσος αναμένεται να εμφανιστεί σήμερα στον ΚΤΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ, που θα συνεδριάσει για τη ρύθμιση σχετικά με τα… αυθαίρετα. Μέχρι στιγμής είναι άγνωστο, πάντως, αν οι κυβερνητικοί βουλευτές θα έχουν το θάρρος να του πουν κατά μέτωπον τα σχόλια που κάνουν στα πηγαδάκια για την περίπτωσή του, ύστερα από το δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος».

Ο ίδιος, ανερυθρίαστα, προτιμά να ψάχνει ποιοι κρύβονται πίσω από τη διαρροή σε βάρος του. Και σύμφωνα με πληροφορίες τούς εντόπισε στο περιβάλλον της προκατόχου (και άσπονδης φίλης) του Τίνας Μπιρμπίλη…

Από την πλευρά της η τέως υπουργός περιμένει ακόμη τον διορισμό στην πλουσιοπάροχη θέση της εκπροσώπου της Ελλάδας στον ΟΟΣΑ -ως «αντάλλαγμα» για την αποπομπή της-, που φαίνεται όμως να έχει κολλήσει ύστερα από τις εντονότατες αντιδράσεις. Μάλιστα, ο επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» του ΠΑΣΟΚ Γ. Παναγιωτακόπουλος με αυτή την αφορμή στράφηκε και προσωπικά εναντίον του Γ. Παπανδρέου. Σε μια πολύ καυστική δήλωσή του τόνισε ότι «το 2007 τα μέλη του ΠΑΣΟΚ και το 2009 ο λαός τίμησαν το όνομα Παπανδρέου για τις ιδέες του και προπάντων δεν του έδωσαν το δικαίωμα να βολεύει τους κολλητούς του και να κυβερνάει με τις παρέες του!»

Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» επανήλθε και στο θέμα των ταξί, κάνοντας λόγο για «αλαλούμ» των υπουργών και εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στον (επίσης τέως «κηπουρό») Γ. Ραγκούση. Ο υπουργός Υποδομών κατηγορείται ότι «ως νεαρός αναρριχώμενος πολιτικός» αναίρεσε το Προεδρικό Διάταγμα του προκατόχου του από «ατομικό γινάτι» και ότι «υπό το άγχος της θεωρούμενης «υποβάθμισής του προχωρά σε ανεξήγητες κινήσεις, που όμως προκαλούν τεράστια προβλήματα όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά και στην ίδια τη χώρα». Η «Αριστερή Πρωτοβουλία» εξαπολύει τέλος πυρά και στον Ανδρέα Λοβέρδο για τις πρόσφατες δηλώσεις του, μεταξύ των οποίων και η… απειλή ότι «η κυβέρνηση μπορεί και να φύγει»!

Βασίλης Θασίτης


Επιλεκτική κωλοτούμπα

Οπισθεν ολοταχώς, τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο, έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφορικά με το θέμα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας», λίγα μόλις 24ωρα πριν από την αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το ελληνικό χρέος. Ενώ πριν από μερικές ημέρες υποστήριζε ανοικτά ότι δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και στις τράπεζες «διότι δεν είναι μια πραγματικότητα, αλλά μια αξιολόγηση των διεθνών οίκων», υποχρεώθηκε σε άτακτη υποχώρηση μετά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και οικονομικών αναλυτών, που τόνισαν ότι η τοποθέτηση της χώρας στο καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας οδηγεί αργά ή γρήγορα στην κανονική χρεοκοπία, λόγω των δραματικών επιπτώσεων που θα έχει στην οικονομία.

Σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε σε διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο και σε ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών. Συγκεκριμένα υποστήριξε ότι «σκοπός μας είναι να αποφύγουμε ακόμη και την επιλεκτική χρεοκοπία». Και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τρόποι για να ικανοποιηθούν οι επιδιώξεις της ευρωζώνης και να μην οδηγηθούν οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας στην υποβάθμιση της Ελλάδας στη βαθμίδα «επιλεκτική χρεοκοπία». Η τοποθέτηση της Ελλάδας στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας θα είναι το αποτέλεσμα της «συμμετοχής των ιδιωτών» (δηλαδή κυρίως τραπεζών) στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, μέσω της επιμήκυνσης των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν ή της μείωσης της αξίας αυτών των ομολόγων (κούρεμα).

Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν φυσικά κανέναν λόγο να στηρίζουν ένα σχέδιο που προβλέπει τη συμμετοχή τους στο πακέτο για το ελληνικό χρέος. Θεωρούν πως αν επικρατήσουν οι απόψεις της Μέρκελ, τότε θα οδηγηθούμε σε κρατικοποίηση των ελληνικών τραπεζών, σε άτακτη φυγή τους από τις επενδύσεις τους στη νοτιοανατολική Ευρώπη και στη δημιουργία μικρότερων σχημάτων με σαφώς λιγότερο προσωπικό (θα πάμε δηλαδή σε απολύσεις τραπεζοϋπαλλήλων). «Δεν πρόκειται να βρεθούν επενδυτές που θα τοποθετήσουν χρήματα για τη διάσωση και ενίσχυση των τραπεζών» επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη.

Στο μεταξύ, οι Γερμανοί θεωρούν αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο ελληνικό πακέτο βοήθειας, γεγονός που κρατά σε πρωτοφανή ύψη τις διαφορές της απόδοσης (spread) των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε σχέση με τα γερμανικά. Αν και παρουσίασε χθες μικρή υποχώρηση, το spread της Ιταλίας παρέμεινε πάνω από τις 300 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σε επιτόκιο δανεισμού 6% για δεκαετή διάρκεια, ενώ υψηλότερα διαμορφώνεται το αντίστοιχο επιτόκιο για την Ισπανία. Το ελληνικό spread πετάει κοντά στις 1.600 μονάδες, που αντιστοιχεί σε επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδα πάνω από 18%! Χθες, οι αποκαλούμενοι «5 σοφοί» οικονομολόγοι που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, με άρθρο τους που δημοσιεύτηκε στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», κάλεσαν τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ να ταχθεί υπέρ της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επέκρινε την ευρωζώνη ότι «δεν έχει συνεκτικό σχέδιο δράσης» για την κρίση του δημόσιου χρέους, το οποίο θα μπορούσε να έχει μια «εντελώς απρόβλεπτη έκβαση» δεδομένων των αδυναμιών των τραπεζών. Η κριτική ασκήθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ στο πλαίσιο εκδήλωσης για την ετήσια έκθεση του Ταμείου.

Σπύρος Δημητρέλης


ΚΕΠΕ: Ακόμα βαθύτερη (στο 4,43%) η ύφεση

Ακόμη και ο επίσημος σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, αδειάζει το οικονομικό επιτελείο, κάνοντας λόγο για ακόμη βαθύτερη ύφεση, στο 4,43%, το 2011. Παράλληλα, η μελέτη που δημοσιοποιεί δικαιώνει τις θέσεις Σαμαρά για την οικονομία, καταδεικνύοντας ως κύριο υπεύθυνο για τη διαρκή επιδείνωση το κακό κλίμα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις προσδοκίες, και όχι αυτή καθεαυτή την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Στις νέες επικαιροποιημένες προβλέψεις του, το ΚΕΠΕ προβλέπει διατήρηση του αρνητικού προσήμου στους ρυθμούς μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ όλο το 2010, με τον ετήσιο ρυθμό μεταβολής του να διαμορφώνεται στο -4,43%, από -4,12% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο 3,9%. Επιπλέον, ο ρυθμός μεταβολής του πληθωρισμού αναμένεται να διαμορφωθεί στο 4,02% όλο το 2011. Οπως τονίζει το ΚΕΠΕ, οι ρυθμοί πληθωρισμού παραμένουν επίμονα υψηλοί και αυτό οφείλεται κυρίως στις συνεχείς και μεγάλες αυξήσεις των έμμεσων φόρων. Στο μεταξύ, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το ελληνικό Δημόσιο χθες, κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων. Το Δημόσιο δανείστηκε με ελαφρώς χαμηλότερο επιτόκιο, στο 4,58%, από 4,62% στην προηγούμενη δημοπρασία.

Νεκταρία Σταμούλη

{{-PCOUNT-}}32{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα