Τρόπους να αποφύγουν αυτό για το οποίο εδώ και πολλές ημέρες η αξιωματική αντιπολίτευση και ο ίδιος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς έχουν προειδοποιήσει ότι θα είναι καταστροφικό για την Ελλάδα, δηλαδή την επιλεκτική χρεοκοπία της χώρας, αναζητούν εναγωνίως στις Βρυξέλλες. Στη σημερινή, την κρισιμότερη από τη σύσταση της ευρωζώνης, Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέφτουν στο τραπέζι όλες οι πιθανές λύσεις για την κρίση χρέους στην Ευρώπη μέσα σε ένα κλίμα πιέσεων από τις αγορές, οι οποίες σπρώχνουν στον μηχανισμό στήριξης μεγάλες οικονομίες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.
Παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες για στροφή προς άλλη κατεύθυνση από αυτήν της επιλεκτικής χρεοκοπίας της Ελλάδας είχαν σαν αποτέλεσμα να αποκλιμακωθούν ελαφρά οι διαφορές των αποδόσεων των ομολόγων (spread) των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας σε σχέση με τα ομόλογα της Γερμανίας, οι πάντες θα περιμένουν σήμερα τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που προειδοποίησαν χθες, απευθυνόμενοι εμμέσως πλην σαφώς στη Γερμανία και την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ότι μια νέα αναβολή της οριστικής λύσης για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες για το όλο οικοδόμημα του ευρώ.
Ενδεικτικό του κλίματος που διαμορφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ότι ακόμη και το γερμανικό «γεράκι» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γιούργκεν Σταρκ, κάλεσε χθες τους πολιτικούς της ευρωζώνης (ουσιαστικά την καγκελάριό του) να μη λάβουν κάποια απόφαση που θα οδηγήσει σε επιλεκτική χρεοκοπία της Ελλάδας. Μάλιστα, υποστήριξε ότι στις αρχές Ιουλίου οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών είχαν δεσμευτεί να αποκλείσουν οποιαδήποτε λύση για το ελληνικό χρέος που θα οδηγούσε σε επιλεκτική χρεοκοπία. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση αυτή η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη ρευστότητά τους και την ελληνική οικονομία.
Στην κρισιμότητα της σημερινής Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε χθες και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση της ευρωζώνης είναι «πολύ σοβαρή και απαιτείται λύση». Ο ίδιος προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Συνόδου θα έχει «αρνητικές επιπτώσεις» και πέρα από την ευρωζώνη.
Τα σενάρια που θα πέσουν σήμερα στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής, που θα ξεκινήσει στις 2 μ.μ. ώρα Ελλάδας (θα προηγηθεί συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης), καλύπτουν κάθε πιθανή λύση για την Ελλάδα. Ετσι, αναμένεται να συζητηθούν και να επιλεγεί ένας συνδυασμός των παρακάτω επιλογών:
-απευθείας αγορά ελληνικών ομολόγων από τον μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης (EFSF)
-δανειοδότηση της Ελλάδας με χαμηλό επιτόκιο προκειμένου να προχωρήσει η ίδια σε αγορά ομολόγων της από την αγορά στις χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται και να διαγράψει χρέος
-ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια με νέα ομόλογα διάρκειας έως και 30 ετών. Πρόκειται για λύση που πιθανότατα οδηγεί σε «επιλεκτική χρεοκοπία» της χώρας, αφού καλούνται να αναλάβουν κόστος για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και οι τράπεζες που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα
-νέο δάνειο ύψους έως και 60 δισ. ευρώ από τις χώρες της ευρωζώνης με χαμηλό επιτόκιο και για μεγάλη διάρκεια
-επιβολή ειδικού φόρου στις ευρωπαϊκές τράπεζες προκειμένου με τα έσοδά του να χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα. Πρόκειται για λύση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες απειλούν ακόμη και με αγωγές, εφόσον επιλεγεί αυτή η λύση
-έκδοση ευρωομολόγου. Πρόκειται για λύση που βρίσκει κάθετα αντίθετη τη Γερμανία.
Σπύρος Δημητρέλης
Σαμαράς: Δεν ζητάμε να μας κάνουν χάρη
«Δεν ζητάμε χαριστική μεταχείριση», είναι όμως ώρες ευθύνης για την ηγεσία της Ευρώπης, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του, την ώρα που ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε χθες μια σειρά συναντήσεων σε τοπίο στην ομίχλη και σήμερα, πριν από τη Σύνοδο, θα συναντηθεί με τον άνθρωπο-κλειδί των αποφάσεων, τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Παράλληλα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, επισήμανε ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποτελέσει «ορόσημο επιτυχίας ή αποτυχίας για την πορεία της ευρωζώνης»
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. στη δήλωσή του κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες μεταξύ άλλων:
-να δείξουν αποφασιστικότητα για την οριστική αντιμετώπιση του χρέους ώστε να μην παραταθεί η αστάθεια των αγορών
-να μην επιμείνουν στη λαθεμένη επιλογή της συμμετοχής ιδιωτών στο ρίσκο του κρατικού δανεισμού
-να μην υπάρξει «επιλεκτική χρεοκοπία»
-να εγκρίνουν το ευρωομόλογο
-να δώσουν την ευκαιρία στην Ελλάδα να επανεκκινήσει την οικονομία της
-να δείξουν εμπράκτως την αλληλεγγύη τους, ώστε να μη μεταφερθεί η κρίση σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Χθες, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και αναφέρθηκε στις «κόκκινες γραμμές» της χώρας, υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη σημασία που έχει για την Ελλάδα η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, η ρευστότητα των τραπεζών και η σταδιακή μείωση του άχθους για τους πολίτες.
Ο κ. Μπαρόζο, από τη μεριά του, είχε τονίσει ότι η ευρωζώνη αντιμετωπίζει μια πολύ δύσκολη κατάσταση, που μπορεί να έχει συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, προσθέτοντας ότι η λύση είναι ακόμη πιθανή. «Είναι ζωτικής σημασίας για τη Σύνοδο να καταλήξει σε μία συμφωνία που θα βελτιώνει τη σταθερότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, θα παρέχει ρευστότητα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και θα διασφαλίζει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα» τόνισε.
Στη συνέντευξή του στο Bloomberg, o κ. Παπανδρέου επιχείρησε να ευαισθητοποιήσει τους Ευρωπαίους λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «θα πρέπει να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης και σε άλλες οικονομίες, όπως η ιταλική και η ισπανική».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, παρουσιάζοντας τις «κόκκινες γραμμές», αναφέρθηκε «στην προστασία των καταθέσεων, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και στο να είναι το χρέος βιώσιμο».
Νίκος Ελευθερόγλου
Το ταξίδι μυστήριο του Μπένι στις ΗΠΑ
Ερωτήματα προκαλεί η εσπευσμένη επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου στις ΗΠΑ, την προσεχή Κυριακή, λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον στην Αθήνα. Ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε χθες να υποβαθμίσει χθεσινά ρεπορτάζ, σύμφωνα με τα οποία ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές έχουν καταθέσει σχέδιο νόμου ώστε να μπλοκάρουν συμμετοχή των ΗΠΑ σε νέο πακέτο στήριξης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα προκειμένου «να προστατευτούν τα χρήματα των Αμερικανών πολιτών».
Ομως, το τριήμερο ταξίδι Βενιζέλου στην Ουάσινγκτον δεν πραγματοποιείται μόνο για τη συνάντηση με τη νέα επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Συνδέεται και με το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί για την Ελλάδα σε αρκετά κέντρα εξουσίας των ΗΠΑ, και ειδικά μεταξύ των ρεπουμπλικανών. Οι τελευταίοι χρησιμοποιούν συστηματικά την οικτρή οικονομική κατάσταση της χώρας μας στη σκληρή μάχη που δίνουν με τον πρόεδρο Μπ. Ομπάμα για τα φορολογικά μέτρα και το χρέος των ΗΠΑ.
Οι αντίπαλοι του Αμερικανού προέδρου υποστηρίζουν πως η Ελλάδα έφτασε σ’ αυτήν την κατάσταση εξαιτίας των υψηλών φορολογικών συντελεστών προς ιδιώτες και επιχειρήσεις, που αναγκάστηκαν να βγάλουν τα χρήματά τους από τη χώρα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες που επικαλείται χθεσινό ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας», έχει υπάρξει επείγουσα εισήγηση από την Ουάσινγκτον να μεταβούν το ταχύτερο δυνατόν στην αμερικανική πρωτεύουσα ο πρωθυπουργός και ο νέος υπουργός Οικονομικών. Στόχος είναι να υπάρξουν επαφές με μέλη της Γερουσίας και της Βουλής, ώστε να μετριαστεί η δυσμενέστατη εικόνα της Ελλάδας, αλλά και να περιοριστεί η δυνατότητα των ρεπουμπλικανών να χρησιμοποιούν τη χώρα μας ως όχημα κατά του Μπ. Ομπάμα.
Ο υπουργός Οικονομικών επιμένει να δηλώνει πως «η στάση των ΗΠΑ απέναντι στη διεθνή οικονομική και δημοσιονομική κρίση, και ειδικότερα σε σχέση με τη ζώνη του ευρώ και την Ελλάδα, είναι δημόσια γνωστή και καθαρή. Αυτό ισχύει και ως προς την αμερικανική στάση μέσα στο ΔΝΤ, που είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική».
Φώτης Κόλλιας
Εκαναν πάλι τους δύσκολους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (και για το πολυνομοσχέδιο)
Ούτε από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να βρει συναίνεση η κυβέρνηση, καθώς χθες κυβερνητικοί βουλευτές επεφύλασσαν σειρά ενστάσεων για το πολυνομοσχέδιο. Το ότι θα το υπερψηφίσουν και με τα δύο χέρια όταν φτάσει η ώρα της ψηφοφορίας είναι άλλο θέμα.
Ο Ανδρέας Μακρυπίδης αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να πιάσει τους στόχους εσόδων για το β’ εξάμηνο, ενώ αντίθετος με τις «ανοιχτές» ρυθμίσεις «περαίωσης» παλαιών φορολογικών εσόδων για όλους τάχθηκε ο Νάσος Αλευράς.
Ο Κώστας Καρτάλης μίλησε για πολεοδομικές και περιβαλλοντικές εκπτώσεις που δρομολογούνται για τη στήριξη της τουριστικής κατοικίας και δεν έχουν καμία σχέση με την πράσινη ανάπτυξη.
Η τέως υπουργός Λούκα Κατσέλη αμφισβήτησε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου συνάδουν με απλούστευση διαδικασιών για τα τουριστικά καταλύματα. Θέλοντας μάλιστα να περιγράψει το μπάχαλο της γραφειοκρατίας, τόνισε ότι συναντά επενδυτές οι οποίοι δεν ξέρουν πού να πάνε.
Τέλος η Βάσω Παπανδρέου δεν έκρυψε τις έντονες ενστάσεις της για τη γενίκευση του τζόγου λέγοντας ότι«η Ελλάδα θα μετατραπεί σε απέραντο καζίνο με στόχο την αφαίμαξη του εισοδήματος των ασθενεστέρων».
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις προανήγγειλε πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση για τη ρύθμιση των παιγνίων αναγνωρίζοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο δεν επαρκεί.
Γιώργος Λυκουρέντζος
Στίγκλιτς: Ανάπτυξη μόνο με στήριξη των μικρομεσαίων
Η Ευρώπη δεν πρέπει απλώς να βρει άμεσα λύση στο πρόβλημα χρέους, αλλά να προωθήσει και σειρά αναπτυξιακών πολιτικών, υποστήριξε χθες ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομίας Γιόζεφ Στίγκλιτς. Ο Στίγκλιτς εμφανίστηκε να στηρίζει την πολιτική λιτότητας της κυβέρνησης ως αναγκαίο κακό, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε ότι δεν θα έρθει ανάπτυξη χωρίς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας, ειδικά στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός καθηγητής ήταν από αυτούς που προέτρεψαν τον Γ. Παπανδρέου να προσφύγει στο ΔΝΤ, και τώρα θεωρεί ότι αφού δεν υπάρχει «μάννα εξ ουρανού» η άγρια λιτότητα είναι λύση ανάγκης.
«Αδυνατώ να κατανοήσω γιατί είναι τόσο δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας για το πρόβλημα του χρέους, που δεν είναι πλέον μόνον ελληνικό, όταν όλοι γνωρίζουν πως μια αποτυχία θα κοστίσει πολύ περισσότερο» υποστήριξε ο Γιόζεφ Στίγκλιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγη ώρα προτού μιλήσει σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ. Μια λύση θεωρεί ότι θα ήταν η έκδοση ευρωομολόγου («να χρησιμοποιήσει η ευρωζώνη τη δυνατότητα από κοινού δανεισμού» ανέφερε).
Σε όσους αντιδρούν σ’ αυτό το ενδεχόμενο, με τη λογική ότι αποτελεί μεταφορά πόρων, π.χ., από τους Γερμανούς φορολογουμένους προς τους σπάταλους Ελληνες, απάντησε ότι αυτό το επιχείρημα δεν ισχύει. «Δεν υπάρχει λογική στο επιχείρημα ότι πρέπει να τιμωρήσουμε τους σπάταλους Ελληνες κάνοντας μεγαλύτερη ζημιά στους εαυτούς μας ως Ευρώπη» δήλωσε ο νομπελίστας.
Ο Γ. Στίγκλιτς δεν απέφυγε τις αιχμές προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Είπε πως θεωρεί αδιανόητο να καθορίζεται η πολιτική της ΕΚΤ από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αναρωτήθηκε γιατί η ΕΚΤ δηλώνει ότι δεν θα δέχεται ως εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα αν υποβαθμιστούν στην κατηγορία επιλεκτικής χρεοκοπίας, παίζοντας το παιχνίδι των οίκων αξιολόγησης. Επισήμανε ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα (FED) αγόρασε τοξικά ομόλογα στεγαστικών δανείων ύψους 1 τρισ. δολαρίων επειδή δηλητηρίαζαν την αμερικανική οικονομία. Και πρόσθεσε: «Αν στην ΕΚΤ φοβούνται για τις επιπτώσεις των CDS, γιατί τόσα χρόνια δεν ρύθμιζαν τη συγκεκριμένη αγορά;»
Αιτία των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη ο Γ. Στίγκλιτς θεωρεί τις αδυναμίες των ευρωπαϊκών θεσμών και τους ανελαστικούς κανόνες που θεσπίστηκαν όταν σχεδιαζόταν το ευρώ. «Οι κανόνες ήταν σχεδιασμοί για να λειτουργούν όταν όλα πήγαιναν μια χαρά» υποστήριξε. Οταν η κατάσταση άρχισε να χειροτερεύει τότε κατάλαβαν ότι οι θεσμοί πάνω στους οποίους στηρίζεται το ευρώ έχουν πρόβλημα, κατέληξε.
Φώτης Κόλλιας