Καύσωνας. Καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει επικίνδυνα, το σώμα διαισθάνεται τον κίνδυνο και σημαίνει συναγερμό. Η καρδιά αρχίζει να χτυπά δυνατά για να αυξήσει τη ροή του αίματος προς το δέρμα. Παράλληλα, οι αδένες το «καταβρέχουν» με ιδρώτα. Όλα αυτά γιατί, αν αποτύχει ο «θερμοστάτης» μας να κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία, θα «υπερθερμανθούν» τα εσωτερικά μας όργανα, οδηγώντας ίσως ακόμη και στον θάνατο.
Την εξήγηση για το τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό που εκτίθεται στην υπερβολική ζέστη δίνουν Αμερικανοί και Καναδοί ειδικοί. Σύμφωνα με νέα έρευνα, οι υπέρβαροι κινδυνεύουν 3,5 φορές περισσότερο να πεθάνουν από θερμοπληξία, ενώ αυξημένος είναι ο κίνδυνος και για τους διαβητικούς, ακριβώς γιατί αυτός ο μηχανισμός δυσκολεύεται να λειτουργήσει σωστά.
Σύμφωνα, δηλαδή, με την επιθεώρηση της Καναδικής Ιατρικής Ενωσης, το υπερβολικό λίπος εμποδίζει την ικανότητα του σώματος να «ελέγξει» τη θερμοκρασία του σε συνθήκες καύσωνα. Και στους διαβητικούς τα αιμοφόρα αγγεία δεν παίρνουν την εντολή να διασταλούν, με αποτέλεσμα να μην αιματώνονται σωστά τα κύτταρα του δέρματος. Αλλες έρευνες, μάλιστα, δείχνουν πως οι διαβητικοί μπορεί επιπλέον να παρουσιάσουν μειωμένη ικανότητα εφίδρωσης.
Για ποιον λόγο όμως οι καρδιοπαθείς και οι ηλικιωμένοι δυσκολεύονται επίσης να ανταποκριθούν στη ζέστη; «Για καθέναν βαθμό αύξησης της θερμοκρασίας ο καρδιακός παλμός ενός μέσου ανθρώπου αυξάνεται κατά 30 χτύπους το λεπτό», εξηγεί η καθηγήτρια κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο Πεν Στέιτ, Λέισι Χόλογουατς, «οπότε η ζέστη θέτει σε δοκιμασία το καρδιαγγειακό σύστημα». Ετσι, «οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα με τη ζέστη αντιμετωπίζουν κάποιο καρδιαγγειακό πρόβλημα, έμφραγμα ή εγκεφαλικό».
Αν το εσωτερικό αυτό σύστημα ανεβάσει θερμοκρασία πάνω από 39,4 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να προκληθούν καταστροφές στα κύτταρα των εσωτερικών οργάνων, οδηγώντας ακόμη και στον θάνατο. Αλλά αυτό είναι ένα ακραίο σενάριο, που μπορεί να αποτραπεί με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.
Μυρτώ Μπούτση