Η δικτατορία των διεθνών αγορών

«Κάποτε έλεγα πως εάν μπορούσα να ζήσω ξανά, θα ήθελα να επιστρέψω στον πλανήτη είτε ως πρόεδρος είτε ως Πάπας είτε ως διάσημος παίκτης του μπέιζμπολ. Σήμερα έχω αναθεωρήσει τα πιστεύω μου πάνω σε αυτό το θέμα. Ετσι, αν μπορούσα να επιστρέψω στη ζωή μετά τον θάνατό μου, θα ήθελα να γίνω… αγορά ομολόγων! Μόνο έτσι μπορείς πλέον να πειθαναγκάζεις και να εξουσιάζεις τους πάντες»!

Τα λόγια αυτά ανήκουν στον Τζέιμς Κάρβιλ, έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες και συμβούλους του Μπιλ Κλίντον, που πριν από λίγα χρόνια -έστω και με τρόπο… μεταφυσικό- σκιαγράφησε τον ρόλο που διαδραματίζουν σήμερα οι διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας εν πολλοίς και τις πολιτικές αποφάσεις που λαμβάνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Χαρακτηριστικός ήταν χθες και ο τίτλος άρθρου του BBC για τον σύγχρονο ρόλο των διεθνών αγορών, στη σκιά των εξελίξεων από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες. «Διεθνείς Αγορές: Αλήτες ή σωτήρες;» έθετε με ρητορικό -όσο και… προβοκατόρικο- τρόπο το ερώτημα το βρετανικό μέσο ενημέρωσης, σχολιάζοντας πως «η ιστορία όσων συμβαίνουν το τελευταίο 18μηνο στην Ευρώπη είναι ότι τα γεγονότα και οι εξελίξεις δεν καθοδηγούνται από τους πολιτικούς αλλά από τις αγορές. Οι διεθνείς αγορές οδηγούν και οι πολιτικοί αντιδρούν».

Και είναι χαρακτηριστικό, έγραφε το BBC, πως «όταν οι 17 ηγέτες των χωρών-μελών της ευρωζώνης αποχωρήσουν από τη βελγική πρωτεύουσα», μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, «στο σύνολό τους» και με μεγάλη αγωνία «θα περιμένουν και θα παρακολουθούν την αντίδραση των αγορών» στις αποφάσεις τους.

Την ίδια στιγμή, όμως, το BBC, παραθέτοντας μια σειρά από παραδείγματα και ερωτήματα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα… δίκια των αγορών – αν και «οι Ευρωπαίοι ηγέτες συχνά, όταν αναφέρονται στη συμπεριφορά τους, περιγράφουν τις κινήσεις τους ως “επιθέσεις”». «Οταν πέρυσι η Ισπανία βρέθηκε υπό την πίεση των αγορών, ο πρωθυπουργός Θαπατέρο απάντησε με μία σειρά σκληρών μεταρρυθμίσεων» έγραφε το BBC, ρωτώντας όμως ταυτόχρονα «γιατί τα μέτρα αυτά δεν ελήφθησαν νωρίτερα». Την ίδια στιγμή, και με αφορμή το παράδειγμα της Πορτογαλίας, σχολίαζε πως «η χώρα ήταν μία από τις λιγότερο παραγωγικές και ανταγωνιστικές χώρες της Ευρώπης», τονίζοντας όμως ότι ήταν κάτι που «οι Πορτογάλοι ανακάλυψαν μόνο όταν πιέστηκαν από τις αγορές», και τελικά αναγκάστηκαν να πάρουν μέτρα όταν τους επισκέφθηκε η τρόικα.

Το μόνο βέβαιο για το BBC είναι το γεγονός πως οι αγορές αυτό που κατάφεραν σίγουρα δεν είναι άλλο από το ότι τα έβαλαν με την αδιαφορία των Ευρωπαίων που δημιούργησαν χρέη και ένα εξαιρετικά εύθραυστο τραπεζικό σύστημα.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα