«Πυρηνική βόμβα» στα Κατεχόμενα

Με νέες προκλητικές δηλώσεις αλλά και πτήσεις με ελικόπτερο πάνω από την Αμμόχωστο και τη Μόρφου αποχαιρέτησε χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν τα κατεχόμενα εδάφη της βόρειας Κύπρου.

Η μεγαλύτερη απειλή αποκαλύφθηκε πάντως μερικές ώρες αργότερα, με το σχέδιο κατασκευής πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «ρωσικού τύπου», όπως διευκρινίστηκε, για να εφοδιάζει με ηλεκτρισμό όλο το νησί.

Το θέμα των εξαιρετικά προκλητικών δηλώσεων και της γενικότερης παρουσίας του Ερντογάν στα Κατεχόμενα αναδεικνύει σε μείζον η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά και την εξαιρετικά «πλαδαρή» στάση της κυβέρνησης, με τις δηλώσεις των υπουργών Εθνικής Αμυνας Πάνου Μπεγλίτη και Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη.

Στο πλαίσιο αυτό η Νέα Δημοκρατία «χτύπησε» σε δύο μέτωπα. Στη Βουλή, με ερώτηση του αρμόδιου τομεάρχη Εξωτερικών Πάνου Παναγιωτόπουλου, με την οποία ζητεί να πληροφορηθεί σε ποιες ενέργειες θα προβεί και ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει το ΥΠΕΞ για τις απαράδεκτες και προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν. Και στις Βρυξέλλες, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επισημαίνοντας εύστοχα ότι, εκτός όλων των άλλων προκλήσεων, οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού στα Κατεχόμενα αποτελούν «ευθεία προσβολή προς την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, τους κανόνες λειτουργίας και τις ευρωπαϊκές αρχές», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Hurriet Daily News», το γενικό σχέδιο της Αγκυρας για τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στα Κατεχόμενα περιλαμβάνει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού ρωσικού τύπου, καθώς και κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού που να συνδέει Τουρκία και Κατεχόμενα, και επιβεβαιώνεται και από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ. Πρόκειται για ένα σχέδιο που, όπως σημειώνεται, είχε πρωτοεμφανιστεί στις 16/1/2007 σε ένα σεμινάριο στην Αγκυρα.

Τέλος, χθες, στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, όπου μετέβη με ελικόπτερο περνώντας και από την κατεχόμενη Μόρφου, ο Ερντογάν προέβη σε νέες προκλητικές δηλώσεις τονίζοντας ότι, μετά την τραγωδία στη ναυτική βάση, η οικονομία των Ελληνοκυπρίων «βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού» και ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν κατέρρεε πλήρως η οικονομία «της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όπως ακριβώς συνέβη και στην Ελλάδα», όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι το ψευδοκράτος «έχει πετύχει αξιοζήλευτα αποτελέσματα στον τομέα των δημόσιων οικονομικών, σε αντίθεση με πολλά κράτη-μέλη της Ε.Ε., που δεν έχουν καταφέρει να περάσουν τις εξετάσεις και η οικονομία τους υποβαθμίστηκε».

Λεωνίδας Σ. Μπλαβέρης


Με ανασχηματισμό μέσα στο Σαββατοκύριακο θα προσπαθήσει να διασωθεί ο Δημ. Χριστόφιας

Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που θα επιχειρήσει, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Πρόεδρος Δ. Χριστόφιας, μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., στην οποία συμμετέχει, πιθανότατα το Σαββατοκύριακο, αποτελεί την ύστατη προσπάθεια αντιστροφής του κακού πολιτικού κλίματος που έχει επισωρευτεί στην Κύπρο, μετά τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί-Ζύγι.

Οπως είχε σημειώσει εδώ και ημέρες η «δημοκρατία», με τις παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών (Εξωτερικών και Αμυνας), την ολική σχεδόν καταστροφή της βάσης και του γειτνιάζοντος με τη βάση ηλεκτρικού σταθμού στο Βασιλικό, και τις στρατηγικές συνέπειες που είχε το πλήγμα αυτό στην οικονομία του νησιού εν μέσω καύσωνα και τουριστικής περιόδου, ο κ. Χριστόφιας έχει περιορισμένο εύρος αντίδρασης.

Σε πολιτικό επίπεδο ο ανασχηματισμός αποτελεί τη μόνη ουσιαστική λύση, ενώ το ΔΗΚΟ, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, τάχθηκε χθες το βράδυ, με δηλώσεις του προέδρου του Μάριου Καρογιάν, υπέρ του σχηματισμού κυβέρνησης ευρείας αποδοχής και ει δυνατόν υπερκομματικού χαρακτήρα.

Σε οικονομικό επίπεδο, οι οικονομικές συνέπειες της καταστροφής αναμένεται να ανέλθουν σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ (ή 13,8% του κυπριακού ΑΕΠ), ενώ μόνο το κόστος για να ξαναχτιστεί ο σταθμός στο Βασιλικό αναμένεται να ανέλθει στο 1,5 δισ. ευρώ. Με την πληρωμή της ασφαλιστικής κάλυψης, το κόστος μειώνεται στα 900.000.000 ευρώ (5,2% του ΑΕΠ), σύμφωνα με έκθεση της «Credit Suisse» («Φιλελεύθερος»).

Χθες εξάλλου περιηγήθηκε τα ερείπια του σταθμού ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε., επίτροπος Γιόχανες Χαν, ο οποίος συνοδευόταν από αρμόδιους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες. Η Κύπρος θα πρέπει μέχρι τις 19/9/2011 να υποβάλει σχετικό αίτημα ενίσχυσης στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., για να λάβει αντίστοιχη ενίσχυση, που όμως δεν μπορεί να υπερβαίνει το 0,6% του ΑΕΠ της, δηλαδή όχι περισσότερα από 100.000.000 ευρώ.

Επίσης, χθες προκλήθηκε σάλος από τη δημοσιοποίηση (ΑΝΤ1 Κύπρου) φωτογραφιών του περιεχομένου των μοιραίων εμπορευματοκιβωτίων, που φαίνεται να ήταν πρώτη ύλη για κατασκευή οπλών που ταιριάζουν με το προφίλ των όπλων που χρησιμοποιούν οι παλαιστινιακές οργανώσεις που δρουν στη Συρία και στον Νότιο Λίβανο.

Τέλος, ανακοινώθηκε επίσημα το όνομα το νέου αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Πρόκειται για τον αντιστράτηγο ε.α. Στέλιο Νάση, της τάξης του 1974 της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος αποστρατεύτηκε τον Μάρτιο του 2010, και θα ορκιστεί, ενώπιον του κ. Χριστόφια στις 23 Ιουλίου, ώστε ακολούθως να παραλάβει τα νέα του καθήκοντα από τον απερχόμενο αρχηγό, αντιστράτηγο Πέτρο Τσαλικίδη.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα