Ποια μπορεί να είναι η σχέση ενός τετράποδου με τα ποινικά δικαστήρια; Σύμφωνα με το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times», η Ρόζι, γκόλντεν ριτρίβερ γένους θηλυκού, πυροδότησε έναν ασυνήθιστο νομικό δημόσιο διάλογο έπειτα από την υποστηρικτική συμμετοχή της σε μια μεγάλη δίκη που συγκλόνισε την αμερικανική δικαιοσύνη. «Αυτά τα σκυλιά μπορούν να καταπραΰνουν το άγχος και να απαλύνουν τον πόνο του τραυματικού επεισοδίου, έτσι ώστε ένα παιδί να μπορέσει να καταθέσει» υποστήριξε με θέρμη ο Μάθιου Βαϊσχάουπτ, κατήγορος σε μια υπόθεση σεξουαλική κακοποίησης.
Πρόκειται για μια δίκη που έριξε αυλαία στα τέλη του Ιουνίου, με πρωταγωνίστρια μια δεκαπεντάχρονη -θύμα βιασμού του ίδιου της του πατέρα- που βρήκε το κουράγιο να καταθέσει και να παραστεί με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα στη δικαστική αίθουσα χάρη στη Ρόζι.
«Η έφηβη αμέσως μετά τη δίκη εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της στη Ρόζι περισσότερο απ’ ό,τι σε οποιονδήποτε άλλο» σύμφωνα με τον ψυχολόγο της, Ντέιβιντ Κρένσοου. Δικαστές και συνήγοροι αναγνώρισαν ότι η Ρόζι είναι αξιαγάπητη, ενώ η πλειονότητα των νομικών συμβούλων εκτιμά ότι τα σκυλιά εν γένει διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο στους μάρτυρες και ιδίως στα παιδιά.
Αλλωστε το ξανθό ριτρίβερ θεωρείται ένα «θεραπευτικό σκυλί» ικανό να παρέχει παρηγοριά και ενθάρρυνση σε θύματα βίας και σε όσους υποφέρουν γενικά από στρες. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, όταν η έφηβη δίστασε και σιώπησε, η Ρόζι την παρότρυνε να καταθέσει με μια τρυφερή κίνηση της μουσούδας της.
Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που εκπαιδευμένο σκυλί προσφέρει υποστήριξη σε θύματα βίας ή σε ευάλωτους μάρτυρες στις ΗΠΑ. Τα δικαστήρια στην Αριζόνα, στη Χαβάη, στην Ιντιάνα και σε άλλες αμερικανικές πολιτείες έχουν επιτρέψει επανειλημμένως την παρουσία σκυλιών ενώπιον των δικαστών.
Οσο για τις δημοφιλείς πλέον υπηρεσίες της περιζήτητης και πολυάσχολης Ρόζι; Δεν περιορίζονται μονάχα στη Νέα Υόρκη. Τις τελευταίες εβδομάδες το χαριτωμένο ριτρίβερ «συμπαραστεκόταν» σε δυο μικρά κορίτσια, πέντε και έντεκα ετών, που προετοιμάζονται ψυχολογικά για να καταθέσουν στη δίκη για τον φόνο της μητέρας τους.
Δήμητρα Αθανασοπούλου