Η εικόνα ενός μαρμάρινου Ηρακλή -που οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν πραγματικό αριστούργημα- κάνει από χθες τον γύρο του πλανήτη, αφού μόλις πριν από λίγες μέρες το ακέφαλο άγαλμα ήρθε στο φως από μία τυχαία εκσκαφή για προέκταση σιδηροδρομικής γραμμής στο Τελ Αβίβ.
Η απρόσμενη αρχαιολογική ανακάλυψη του ημίθεου της ελληνικής και της ρωμαϊκής μυθολογίας χρονολογείται στον δεύτερο αιώνα της χριστιανικής εποχής, όπως ανακοινώθηκε προχθές και επίσημα από τον εκπρόσωπο της ισραηλινής Αρχής Αρχαιοτήτων, Ουάλιντ Ατρας.
Το άγαλμα είναι κατασκευασμένο από λευκό μάρμαρο, έχει ύψος μισό μέτρο και είναι εξαιρετικού καλλιτεχνικού κάλλους, λόγω της υψηλής τεχνικής της κατασκευής του. Μάλιστα, ο ώμος του κοσμείται από το χαρακτηριστικό αξεσουάρ του μυθικού Ηρακλή, το δέρμα λιονταριού. Η λεοντή, αδιαπέραστη από βέλη, ήταν εξαρχής ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σύμβολα του μυθικού ήρωα.
Η παράδοση αναφέρει ότι το δέρμα του λιονταριού, με το οποίο ο Ηρακλής κάλυπτε πάντα το κεφάλι και τους ώμους, προερχόταν από το λιοντάρι που σκότωσε στον Κιθαιρώνα. Υπάρχει, παράλληλα, η άποψη ότι τη λεοντή την απέκτησε όταν σκότωσε το λιοντάρι της Νεμέας, πραγματώνοντας τον πρώτο άθλο του. Οπως και να έχει, το συγκεκριμένο στοιχείο δεν αφήνει καμία αμφιβολία στους Ισραηλινούς ότι πρόκειται για το άγαλμα του Ηρακλή.
Ο Ουάλιντ Ατρας, σε δήλωσή του στο ισραηλινό ραδιόφωνο, τόνισε ότι το αριστουργηματικό εύρημα είναι ιδιαίτερα σπάνιο, καθώς το υλικό από το οποίο έχει φτιαχτεί δεν υπάρχει στη χώρα. Κατά συνέπεια, το εν λόγω αρχαιολογικό κομμάτι είχε εισαχθεί και σίγουρα δεν δημιουργήθηκε εκεί.
Το άγαλμα, το οποίο είναι ακέφαλο, ανάγεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στον δεύτερο αιώνα της χριστιανικής εποχής και ανακαλύφθηκε στην περιοχή Χόρβατ Ταρμπενέτ, ανάμεσα στα ερείπια αρχαίων ρωμαϊκών λουτρών, κοντά στην Αφούλα, βορειοανατολικά του Τελ Αβίβ. Ο Ουάλιντ Ατρας εικάζει ότι αποτελούσε μέρος διακόσμησης λουτρών που ανακαλύφθηκαν επίσης στην περιοχή των ανασκαφών. Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι η τοποθεσία αυτή αναφέρεται στο Ταλμούδ ως τόπος εβραϊκών τελετών.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το άγαλμα βρέθηκε κατά τις εκσκαφές που πραγματοποιήθηκαν για την κατασκευή μιας νέας σιδηροδρομικής γραμμής. Το μοναδικής αξίας και σπανιότητας γλυπτό, αφού προηγηθούν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασής του, θα εκτεθεί σε μουσειακό χώρο, προκειμένου το ευρύ κοινό να έχει την ευκαιρία να το θαυμάσει.
Χρυσός οι ανασκαφές στην περιοχή
Το 2010, στο Ισραήλ βρέθηκαν επίσης σημαντικά ευρήματα από ανασκαφές. Μεταξύ αυτών, ξεχωρίζουν οι κυψέλες που ανακαλύφθηκαν στο Τελ Ρεχόβ και χρονολογούνται γύρω στο 900 π.Χ., το μεταλλικό αντικείμενο που συγκρατούσε τροχό αρχαίου άρματος, το χρυσό νόμισμα Αντωνίνου Πίου με παράσταση του αυτοκράτορα που εντοπίστηκε στη Βηθσαϊδά και το θραύσμα πινακίδας με σφηνοειδή γραφή του 14ου αι., το οποίο προέρχεται από την Ιερουσαλήμ.
Οι αρχαιολόγοι ανά τον κόσμο υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα σηματοδοτούν κάθε φορά την επαναδιατύπωση της Ιστορίας και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού κάθε νέο στοιχείο προσθέτει στον πολιτισμό τής εκάστοτε χώρας μια νέα διάσταση των πραγμάτων.
Κωνσταντίνα Γαρνέλη