Βαρύ κατηγορητήριο αναμένεται να απαγγείλει η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας την προσεχή Δευτέρα για την πολύκροτη υπόθεση των υποκλοπών, πέντε χρόνια μετά την αποκάλυψη ότι ακόμα και το τηλέφωνο του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή βρισκόταν υπό παρακολούθηση.
Οπως όλα δείχνουν, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας, Ιωάννης Σακελλάκος, θα ασκήσει ποινική δίωξη in rem (κατά παντός υπευθύνου), σε βαθμό κακουργήματος, για το αδίκημα της διακεκριμένης κατασκοπίας.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ολοκλήρωση της νέας εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση, που διενεργούσε ο κ. Δημήτρης Δασούλας.
Ο έμπειρος εισαγγελέας κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνάς του κατάφερε να ιχνηλατήσει το στίγμα συγκεκριμένου τηλεφώνου-σκιά, φτάνοντας έως την αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.
Εκεί, τώρα, και φυσικά μετά την απαγγελία των κατηγοριών, θα πρέπει ο ανακριτής που θα οριστεί να ψάξει ποιο πρόσωπο ή πρόσωπα συμμετείχαν στην υπόθεση και ποια ήταν η δράση τους, αν ήταν δηλαδή φυσικοί ή ηθικοί αυτουργοί της αξιόποινης πράξης της διακεκριμένης κατασκοπίας.
Σε κάθε περίπτωση, θεωρείται βέβαιο λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης η δικογραφία να ανατεθεί σε ειδικό εφέτη ανακριτή και όχι σε πρωτοδίκη.
Εξάλλου, εφέτης ανακριτής είχε αναλάβει και την πρώτη φορά την έρευνα, που τελικά κατέληξε το καλοκαίρι του 2007 στο αρχείο άγνωστων δραστών.
Τελικά, πριν από δέκα μήνες, οι δικαστικές αρχές άνοιξαν ξανά τον φάκελο της υπόθεσης, έπειτα από την επιστολή του νυν υπουργού Δικαιοσύνης και τότε προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Μιλτιάδη Παπαϊωάννου προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος έκανε λόγο για «γκρίζες ζώνες στο στάδιο της προανάκρισης και της ανάκρισης».
Προηγήθηκε το πόρισμα της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) ,το οποίο αποκάλυψε, μεταξύ άλλων, ότι κατά τη διάρκεια της δικαστικής έρευνας δεν κατέθεσαν δύο σημαντικοί μάρτυρες, οι οποίοι σχετίζονται με ύποπτες κλήσεις που έγιναν από και προς τα κινητά-σκιές.
Ο ένας από τους δύο ήταν υπάλληλος καταστήματος εταιρίας κινητής τηλεφωνίας στην ακτή Μιαούλη, από όπου αγοράστηκε το τηλέφωνο, τα ίχνη του οποίου οδήγησαν στην αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας.