Πανικός για τις συντάξεις του ΙΚΑ

Θέμα αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών έθεσε η τρόικα στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με την κυβέρνηση. Η «μαύρη τρύπα» στα Ταμεία, ειδικά στο ΙΚΑ (λόγω μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών, που προέκυψε από τους χαμηλότερους μισθούς και την αύξηση της ανεργίας) και στον ΟΑΕΔ (λόγω αύξησης των επιδομάτων ανεργίας), έχει οδηγήσει ακόμη και την τρόικα σε αδιέξοδο. Για τον λόγο αυτό κλήθηκε εσπευσμένα στις διαπραγματεύσεις, από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ο ομόλογός του υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο υπουργείο Οικονομικών οι τροϊκανοί εξέφρασαν ακόμα μία φορά τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι το σύνολο της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία «φαγώθηκε» μέσα στους πρώτους επτά μήνες του έτους. Μάλιστα σε κάποια αποστροφή της συζήτησης τονίστηκε ότι από τα έως τώρα νούμερα «το κόστος για τις συντάξεις στο τέλος του χρόνου θα είναι μεγαλύτερο από αυτό που είχε προβλεφθεί». Πρόσθεσαν μάλιστα ότι ή θα πρέπει τα Ταμεία να βρουν έσοδα και από άλλες πηγές, δηλαδή να κάνουν καλύτερη διαχείριση των αποθεματικών τους, ή θα πρέπει να τεθεί στη συζήτηση και ζήτημα ενδεχόμενης αύξησης ασφαλιστικών εισφορών. Η απάντηση ήταν αρνητική, αφού στην Ελλάδα ήδη καταβάλλονται πολύ υψηλές εισφορές, άρα πιθανή αύξησή τους θα αύξανε τις απολύσεις, θα μείωνε ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και θα αποτελούσε αντικίνητρο για επενδύσεις, που τόσο έχει ανάγκη ελληνική οικονομία για να βγει από τη βαθιά ύφεση όπου έχει περιέλθει, ελέω Μνημονίου και Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Αργά χθες βράδυ, σε νέα συνάντηση που είχε η τρόικα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προσδιόρισε το έλλειμμα στο 8,6% του ΑΕΠ, γεγονός που μεταφράζεται σε τρύπα 2,5 δισ ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών το τοποθετεί στο 8,1% και όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε στο τι νέα μέτρα χρειάζονται .

Χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος είναι ότι δεν αρκεί ούτε η έκτακτη επιχορήγηση ύψους 1,1 δισ. ευρώ (600.000.000 ευρώ για το ΙΚΑ και 500.000.000 ευρώ για τον ΟΑΕΔ), που είχε συμφωνήσει η τρόικα και είχε δοθεί κατά τον προηγούμενο έλεγχο, τον περασμένο Μάιο.

Η διαπραγμάτευση οικονομικού επιτελείου και τροϊκανών φαίνεται ότι βρίσκεται σε οριακό σημείο: Οι δανειστές της χώρας βλέπουν ότι η ύφεση είναι δύσκολο να ανακοπεί ως το τέλος του έτους και ότι η ανεργία κινδυνεύει «να τινάξει τα ασφαλιστικά ταμεία στον αέρα». Ζητούν νέα μέτρα, χωρίς να μπορούν αυτή τη φορά να τα προσδιορίσουν επακριβώς. Αυτό είναι ενδεικτικό του αδιεξόδου στο οποίο βρίσκονται. Ταυτόχρονα απαιτούν την εφαρμογή όλων των όρων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, τόσο στο σκέλος των εσόδων (έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, ειδική εισφορά στα είδη πολυτελείας) όσο και στο σκέλος των δαπανών. Ειδικά στο δεύτερο η τρόικα θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο υποχώρησης των δημόσιων δαπανών και γι’ αυτό πιέζει για ενιαίο μισθολόγιο σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ, για μαζικές απολύσεις χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και για καταργήσεις φορέων εντός του μήνα ή το αργότερο ως τις 15 Οκτωβρίου.

Οι αντιπροτάσεις του οικονομικού επιτελείου περιορίζονται στο να αφορούν την αλλαγή του ισχύοντος πλαισίου αναφορικά με την επίτευξη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ουσιαστικά ο κ. Βενιζέλος θέλει εδώ και τώρα να αναπροσαρμοστεί ο στόχος για έλλειμμα 7,6% ως το τέλος του έτους, άποψη όμως στην οποία η τρόικα εμφανίζεται αμετακίνητη.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img