Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται η κυβέρνηση, με τα στελέχη της, κάθε μέρα που περνά, να βγάζουν τα «συντροφικά μαχαίρια» και να στρέφονται το ένα κατά του άλλου, ακόμη και μπροστά στον… θεατή πρωθυπουργό. Ο κ. Παπανδρέου περιορίζεται απλά στο να νίπτει τας χείρας του, μην τολμώντας να πάρει θέση σε έναν εσωκομματικό εμφύλιο χωρίς τέλος, μήπως και τον πάρουν τα «σκάγια».
Την ίδια ώρα που επιχειρούσε να επιβάλει σιωπητήριο στο Υπουργικό Συμβούλιο, ξεκίνησε νέος κύκλος αντιπαραθέσεων, που συνεχίστηκε χθες με παλιούς και νέους πρωταγωνιστές. Ενώ νέος κύκλο αντιδράσεων θα προκαλέσει η δήλωση-βόμβα του κ. Ρέππα περί απολύσεων στο Δημόσιο γιατί “το πλεονάζον προσωπικό δεν μπορεί να επιβαρύνει το κοινωνικό “σύνολο”, χωρίς να είναι χρήσιμο για κάποιο έργο.”
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, βλέποντας την εικόνα διάλυσης, επιχείρησε με δηλώσεις του να «ξυπνήσει» τον κ. Παπανδρέου, ζητώντας του… «ενότητα αλληλεγγύης», προσθέτοντας παράλληλα ότι «όλα τα είχαμε, τα δαχτυλίδια μάς μάραναν».
Λίγο μετά την παραίτηση Παμπούκη και την αναζωπύρωση της κρίσης Ρέππα – Ραγκούση, μια νέα ενδοκυβερνητική κόντρα γεννήθηκε, την Τετάρτη, μεταξύ Α. Λοβέρδου και Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.
Αφορμή στάθηκε το νέο νομοσχέδιο για το ΕΣΥ και η δυνατότητα που δίνει σε πανεπιστημιακούς να διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο, διάταξη με την οποία διαφώνησε κάθετα η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, όπως έκανε και με την προωθούμενη διατήρηση των κενών θέσεων στην περιφέρεια. Ενταση είχε προηγηθεί νωρίτερα μεταξύ του γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σ. Λύτρα και του Α. Λοβέρδου, με τον δεύτερο να καταγγέλει «εσωτερική γραφειοκρατία», με αφορμή τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου.
Συνέχεια στις ενδοκυβερνητικές κόντρες δόθηκε χθες, με τον Δ. Ρέππα να επιτίθεται εκ νέου στον Γ. Ραγκούση. «Θα πρέπει να είμαι παρών στα θέματα που με αφορούν προσωπικά, για να υπερασπιστώ κάποιες δικές μου απόψεις και επιλογές» δήλωσε, αν και συμπαρατάχθηκε στην πρωτοβουλία του υπουργείου για τα ταξί, σημειώνοντας ότι η πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ σχετίζεται με την αγορά των φορτηγών. Αντίθετα, επικαλέστηκε (Ράδιο9) έτερη απόφαση τμήματος του ΣτΕ που θεωρεί συνταγματικό το πληθυσμιακό κριτήριο που ο ίδιος είχε αποτυπώσει στο Π.Δ. που προωθούσε και εγκαταλείφθηκε άμα τη απομάκρυνσή του από το υπουργείο. «Υπάρχει κάποια διαφορετική προσέγγιση σε έναν χειρισμό που πήγα να κάνω εγώ και σε αυτό που αποφάσισε ο κ. Ραγκούσης» παραδέχτηκε. Ως «καρφιά» κατά του Γ. Κουτρουμάνη εξελήφθησαν και όσα είπε ο Χ. Καστανίδης, απευθύνοντας έκκληση στο ΑΣΕΠ να αναλάβει την ευθύνη των προσλήψεων για τις θέσεις πεντάμηνης «κοινωφελούς εργασίας», αφού «οι ΜΚΟ είναι για άλλη δουλειά, δεν είναι για αυτό», όπως είπε.
Σχολιάζοντας τις ενδοκυβερνητικές κόντρες, ο κ. Σκανδαλίδης παραδέχτηκε (Βήμα Fm) ότι η εικόνα αυτή αποπροσανατολίζει τον κόσμο. «Δεν λέω ότι δεν πρέπει να υπάρχουν απόψεις, όλα τα λουλούδια πρέπει να ανθίζουν, αλλά σε κλίμα σύνθεσης και ενότητας». Κάλεσε δε τον πρωθυπουργό να επιβάλει «ενότητα αλληλεγγύης». Ερωτηθείς αν οι εντάσεις προκαλούνται από το ενδεχόμενο εκλογών και τις δεύτερες ίσως σκέψεις κυβερνητικών στελεχών, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε με νόημα ότι «όλα τα είχαμε… η διαδοχή και τα δαχτυλίδια μάς μάραναν».
Μαριτίνα Ζαφειριάδου