Εκτροπή Βενιζέλου

Ο… αναπληρωτής πρωθυπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, βλέποντας να χάνει το έδαφος κάτω από τα πόδια του, μετά την έκθεση των «σοφών» του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που βεβαίωνε ότι είναι «εκτός ελέγχου χρέος – έλλειμμα», βρέθηκε και ο ίδιος εκτός ελέγχου.Eχασε την ψυχραιμία του και επιτέθηκε στην επιτροπή εφαρμόζοντας το δόγμα «όταν τα γεγονότα δεν συμφωνούν μαζί μου, τόσο το χειρότερο για τα γεγονότα». Η εκτροπή του κ. Βενιζέλου, που είχε ως αποτέλεσμα την παραίτηση της προέδρου των «σοφών» Στέλλας Μπαλφούσια, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς η ανεξάρτητη επιτροπή είχε ιδρυθεί στην αναθεώρηση του Συντάγματος, με άρθρο που είχε προσθέσει ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, και υποτίθεται ότι είχε μια θεσμική θωράκιση. Αλλά αυτό φαίνεται ότι δεν πτόησε τον κ. Βενιζέλο, που λειτουργεί πλέον σαν να είναι το κράτος δικό του, ακυρώνοντας θεσμούς. Μαζί του τάχθηκε και ο συνήθως μελό υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ισχυριζόμενος ότι έπραξε άριστα και παραιτήθηκε η πρόεδρος γιατί ήταν λάθος αυτό που έκανε!

Ολα ξεκίνησαν χθες το πρωί, με δήλωση του κ. Βενιζέλου στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυριζόταν ότι η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού ήταν για τον κάλαθο των αχρήστων, καθώς συντάχθηκε από ανθρώπους που «δεν έχουν γνώση, εμπειρία και υπευθυνότητα». Και αυτά τα ισχυριζόταν ο εντελώς άσχετος περί τα οικονομικά κ. Βενιζέλος για μία διδάκτορα Οικονομικών.

Αμεση ήταν η αντίδραση της Ν.Δ. στην εκτροπή του… αναπληρωτή πρωθυπουργού. Ο κ. Μιχελάκης μίλησε για φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί άπειρους και ανεύθυνους εκείνους που ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε διορίσει στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, επειδή “ξεμπρόστιασαν” την οικονομική του πολιτική, ο κ. Ρέππας, από την πλευρά του, “αδειάζει” δημόσια τον κ. Βενιζέλο για την πρόθεσή του να αποπέμψει τα μέλη της επιτροπής, λέγοντας ότι “εμείς θέλουμε θεσμούς να λειτουργούν και να ελέγχουν”. Το ερώτημα όμως είναι ένα: Υπάρχει επιτέλους πρωθυπουργός σε αυτή τη χώρα;» Ο κ. Μιχελάκης, όταν έγινε γνωστή η παραίτηση, πρόσθεσε: Η κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να υποχρεώνει σε παραίτηση ακόμα και αυτούς που η ίδια έχει επιλέξει. Και μια απορία: Γιατί η κυβέρνηση πριν από μόλις έναν μήνα είχε αποδεχτεί από την ίδια επιτροπή αντίστοιχα συμπεράσματα και εκτιμήσεις για την κατάσταση της οικονομίας;»

Χθες, μετά τον βρόμικο πόλεμο που της έστησε η κυβέρνηση με την ανοχή του προέδρου της Βουλής Φ. Πετσάλνικου, ο οποίος δεν βρήκε να πει μια λέξη για να υπερασπιστεί ένα ανεξάρτητο γραφείο της Βουλής, η επικεφαλής του Γραφείου Παρακολούθησης του Κρατικού Προϋπολογισμού, διδάκτωρ Οικονομικών Στέλλα Μπαλφούσια, εξωθήθηκε σε παραίτηση. Ολα ωστόσο δείχνουν ότι η κυρία Μπαλφούσια πλήρωσε την εσωκομματική μάχη στο ΠΑΣΟΚ, καθώς ο Ευάγγελος Βενιζέλος τη θεωρεί «άνθρωπο» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, χρεώνοντας μάλιστα και περιεχόμενο της έκθεσης ως ύπουλο χτύπημα του προκατόχου του σε αυτόν.

Χθες το βράδυ πάντως, με μια λιτή επιστολή, η κυρία Μπαλφούσια παρέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής την παραίτησή της, επικαλούμενη ως αιτία τις απαξιωτικές προς το πρόσωπο και το έργο της δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου. Σύμφωνα μάλιστα με κύκλους του προέδρου της Βουλής, η κυρία Μπαλφούσια επέμεινε στην παραίτησή της.

Αντιθέτως, μάλιστα, μέσω κύκλων του, άφηνε να διαρρεύσει ότι η κυρία Μπαλφούσια δεν είχε καμία δουλειά να κάνει εκτίμηση των στοιχείων αλλά και ότι δεν αποτελούσε δική του επιλογή, αλλά του τη «φύτεψε» ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Προκειμένου μάλιστα να αποδομηθεί εντελώς το κύρος της επιτροπής, συνεργάτες του κ. Πετσάλνικου υποστήριζαν ότι το γραφείο του προέδρου έχει κατακλυστεί από επιστολές τραπεζιτών και επενδυτών που διαμαρτύρονταν για το περιεχόμενο της έκθεσης! Στόχος, να καταπραϋνθεί το μένος του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του προέδρου της Βουλής μετά και το οργισμένο τηλεφώνημα της Τετάρτης, όταν ο κ. Βενιζέλος τηλεφώνησε στον κ. Πετσάλνικο και επί μία ώρα τον «έψελνε» για την επιλογή της κυρίας Μπαλφούσια.

Χθες το βράδυ, πάντως, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσε… τιτάνιο αγώνα προκειμένου να δείξει ότι δεν ήταν αυτός που κατηύθυνε την κυρία Μπαλφούσια, χαρακτηρίζοντας την έκθεση «ακραία».

Νίκος Ελευθερόγλου, Γιώργος Λυκουρέντζος


Ακυρώνει το Γραφείο που ο ίδιος θεσμοθέτησε μέσω Συντάγματος

Κατ’ επιταγήν του άρθρου 79 του Συντάγματος (του οποίου η τελευταία αναθεώρηση είχε τη «σφραγίδα» του ίδιου του Ευ. Βενιζέλου!) είχε συσταθεί το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή. «Στον Κανονισμό της Βουλής προβλέπεται η ειδικότερη διαδικασία παρακολούθησης από τη Βουλή της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού» αναφέρει το συγκεκριμένο άρθρο και στο πλαίσιο αυτό, στις 9 Ιουλίου του 2010, η σχετική πρόταση του Προέδρου της Βουλής περνούσε ομόφωνα από την ολομέλεια, μετά πολλών τυμπανοκρουσιών μάλιστα, καθώς το Κοινοβούλιο αποκτούσε ένα Γραφείο με ανεξάρτητη από την κυβέρνηση γνώμη, το οποίο θα παρακολουθούσε την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Για να φτάσουμε πάντως μέχρι το χθες, το Γραφείο πέρασε από σαράντα κύματα. Οι πρώτες αντιδράσεις, παρά το ότι η ρύθμιση ψηφίστηκε ομόφωνα. ήρθαν από τη συζήτηση κιόλας στην Ολομέλεια, όταν η Νέα Δημοκρατία επέμεινε στην άποψη πως τα μέλη του Γραφείου θα έπρεπε να επιλεγούν από τους υπαλλήλους της Βουλής και να μη γίνουν εξωτερικές προσλήψεις.

Οκτώ μήνες αργότερα, στις 31 Μαρτίου του 2011, ο κ. Φ. Πετσάλνικος πρότεινε ως επικεφαλής του Γραφείου τη διδάκτορα Οικονομικών Στέλλα Μπαλφούσια. Πρόταση που έγινε ομόφωνα αποδεκτή στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής. Η κυρία Μπαλφούσια κατέχει διδακτορικό δίπλωμα στα Οικονομικά από το Πανεπιστήμιο του York, της Βρετανίας (1986), ενώ αποφοίτησε από τη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών το (1974). Πριν από τη θέση της επικεφαλής στο Γραφείο του Προϋπολογισμού της Βουλής, διατελούσε ερευνήτρια στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών, υπεύθυνη του τομέα Μακροοικονομικής Ανάλυσης και Προβλέψεων από το 2003, μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, και ήταν υπεύθυνη έκδοσης του περιοδικού «Οικονομικές Εξελίξεις» του ΚΕΠΕ.

Αν όμως στη συνεδρίαση της 31ης Μαρτίου η πρόταση Πετσάλνικου, ο οποίος πάντως χθες -προφανώς για να καταπραΰνει την οργή του Ευάγγελου Βενιζέλου- άφησε να διαρρεύσει ότι η κυρία Μπαλφούσια δεν ήταν δική του επιλογή αλλά υπόδειξη του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η συνεδρίαση της Επιτροπής Απολογισμού της Βουλής την 1η Ιουνίου, οπότε και θα έπρεπε να επιλεγούν τα υπόλοιπα μέλη του Γραφείου, ήταν επεισοδιακή. Τότε η κυρία Μπαλφούσια πρότεινε τους καθηγητές Οικονομικών Ηλία Τζαβαλή, Βασίλη Πατσουράτη και Βασίλη Μανισιώτη. Βουλευτές και κυρίως οι κυβερνητικοί Μίμης Ανδρουλάκης, Γιώργος Φλωρίδης, Ανδρέας Μακρυπίδης και Κώστας Γείτονας είχαν εκφράσει οργισμένες αντιδράσεις για τις επιλογές της κυρίας Μπαλφούσια, αμφισβητώντας την ανεξαρτησία σκέψης των τριών προτεινομένων μελών, χαρακτηρίζοντάς τους «παπαγαλάκια» του τότε υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου. Ο Χρήστος Σταϊκούρας, μάλιστα, της Ν.Δ είχε αναφέρει συγκεκριμένα τον κ. Τζάβαλη, ο οποίος ήταν τότε μέλος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, οργάνου που υπαγόταν στη δικαιοδοσία του κ. Παπακωνσταντίνου.

Εκείνη η συνεδρίαση διεκόπη άδοξα. Λίγες ημέρες αργότερα, και με τον Γιώργο Φλωρίδη να έχει παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, τα μέλη της Επιτροπής έκαναν την ανάγκη λειτουργίας του Γραφείου φιλοτιμία και -αποδεχόμενοι τον λόγο τιμής που έδωσε η κυρία Μπαλφούσια για ανεξαρτησία στη σκέψη των μελών- ενέκριναν τις τρεις προτάσεις της.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Πρέσβης των ΗΠΑ: Το πραγματικό όνομα του αντιπροέδρου είναι «Τούρκογλου»

Κοντά στα άλλα προβλήματα, γκάφες και αποτυχίες του Ευάγγελου Βενιζέλου, τα περίφημα WikiLeaks ήρθαν να του ξύσουν και μια ξεχασμένη «πληγή». Ενα από τα έγγραφα που τώρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ανήκει στον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα και είχε σταλεί προς την Ουάσινγκτον τρεις ημέρες μετά τις εκλογές του 2009. Αναφερόμενος λοιπόν στον κ. Βενιζέλο, ο πρέσβης δίπλα στο «Mr Venizelos» σημειώνει μέσα σε παρένθεση: (nee Turkoglu). Στα αγγλικά το «nee» υποδηλώνει το όνομα με το οποίο γεννήθηκε κάποιος και στη συνέχεια το οποίο άλλαξε για διάφορους λόγους. Εμφανίζεται δηλαδή ο κ. Βενιζέλος να γεννήθηκε με το όνομα «Τούρκογλου» και αργότερα να έγινε η μετονομασία του…

Πρόκειται για μια παλιά εκδοχή, την οποία ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είχε διαψεύσει κατηγορηματικά. Συγκεκριμένα, είχε κυκλοφορήσει πάρα πολύ έντονα την περίοδο της εσωκομματικής αναμέτρησης για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την εκλογική ήττα του 2007. Τότε, διάφορα στελέχη του παπανδρεϊκού στρατοπέδου αλλά και ανώνυμοι σχολιαστές του Διαδικτύου υποστήριζαν και έγραφαν, απαξιωτικά, ότι το πραγματικό όνομα της οικογένειας του κ. Βενιζέλου ήταν «Τούρκογλου» και ότι το είχε αλλάξει όχι ο ίδιος, αλλά ο πατέρας του, όταν μετεγκαταστάθηκε από την Εύβοια στη Θεσσαλονίκη. Ενα από τα στελέχη που διακινούσαν μάλιστα αυτή τη φήμη μετ’ επιτάσεως στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ ήταν και ο (φανατικός υποστηρικτής τότε του Γ. Παπανδρέου) Στέφανος Τζουμάκας.

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος μπορεί εκείνη την περίοδο να άφηνε αναπάντητες πολλές επιθέσεις που δεχόταν στο πλαίσιο της πολύ σκληρής εσωκομματικής αναμέτρησης, αλλά για το συγκεκριμένο θέμα είχε αντιδράσει, θεωρώντας ότι επρόκειτο για χτύπημα κάτω από τη μέση. Είχε λοιπόν στείλει επιστολή σε συντάκτες σχετικών δημοσιευμάτων, με την οποία διαβεβαίωνε ότι το όνομα της οικογένειάς του ήταν πάντοτε Βενιζέλος, παραπέμποντας ακόμη και σε σχετικά στοιχεία της γενέτειράς τους στην Εύβοια.

Η απορία που επομένως γεννάται είναι απλή. Ο Αμερικανός πρέσβης, όταν δύο χρόνια αργότερα έκανε την αναφορά στο «nee Turkoglu», δεν είχε υπόψη του αυτή τη διαβεβαίωση του κ. Βενιζέλου; Μάλλον δύσκολο. Εκτός κι αν είχε άλλη πληροφόρηση…


Μεταβατική τράπεζα για να σωθούν οι καταθέσεις

Τη δημιουργία μεταβατικής τράπεζας για να προστατεύσει καταθέσεις πολιτών σε περίπτωση που κινδυνεύσει κάποιο ιδιωτικό ή δημόσιο πιστωτικό ίδρυμα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο κατατέθηκε αργά χθες βράδυ στη Βουλή. Αυτή η μεταβατική τράπεζα τελεί υπό τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου. Η τράπεζα αυτή θα λαμβάνει όλες τις υποχρεώσεις της προβληματικής τράπεζας (καταθέσεις ιδιωτών και επιχειρήσεων, ομόλογα, χρεόγραφα κ.λπ.). Με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίζεται κανονικά η εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων της προβληματικής τράπεζες (π.χ. οι καταθέτες θα μπορούν να λαμβάνουν τα χρήματά τους) και στη συνέχεια θα εφαρμόζει ειδικό πρόγραμμα εξυγίανσης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης υπερεξουσίες στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) όσον αφορά την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος. Οπως προβλέπεται, η ΤτΕ θα μπορεί να επιβάλλει μέτρα εξυγίανσης σε πιστωτικά ιδρύματα, όπως αύξηση του κεφαλαίου.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img