Εμμονικοί κυβερνώντες σε μια χώρα που πεθαίνει

«Σας παρακαλώ, συγχωρέστε με. Σας αγαπώ πολύ».

Με τα λόγια αυτά κατέληγε το τετρασέλιδο σημείωμα που άφηνε πίσω, στην οικογένειά του, ο χονδρέμπορος φρούτων και λαχανικών από το Ηράκλειο της Κρήτης, Βαγγέλης Πετράκης, λίγο προτού βάλει τέλος στη ζωή του, λόγω του οικονομικού αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει. Αιτία βέβαια στάθηκε η κρίση χρέους στην Ελλάδα, η οποία πλέον, εκτός από δισ. ευρώ, σύμφωνα με τις στατιστικές, αποκαλύπτεται πως «κοστίζει» και σε δεκάδες ανθρώπινες ζωές. «Η Ελλάδα πληρώνει την κρίση με το πιο σκληρό τίμημα» ήταν ο τίτλος χτεσινού δημοσιεύματος της «Wall Street Journal», στο οποίο αποτυπωνόταν ιδιαίτερα γλαφυρά η δραματική αύξηση των αυτοκτονιών στη χώρα μας.

Με αφορμή την προσωπική -τραγική- ιστορία του Κρητικού Βαγγέλη Πετράκη, η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα υπογράμμιζε χτες πως το τελευταίο διάστημα «τα περιστατικά αυτοκτονιών έχουν διπλασιαστεί από το ξέσπασμα της κρίσης». Συγκεκριμένα και με βάση τα επίσημα στοιχεία του ελληνικού υπουργείου Υγείας, αλλά κι εκείνα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κλίμακα, σήμερα καταγράφονται περίπου έξι αυτοκτονίες ανά 100.000 πολίτες. Ενώ 40% περισσότεροι Ελληνες αποφάσισαν να αυτοκτονήσουν το πρώτο πεντάμηνο του 2011, σε σχέση με εκείνους που προέβησαν στο απονενοημένο διάβημα κατά το ίδιο διάστημα του 2010.

Χαρακτηριστική για την κατάσταση που επικρατεί πλέον είναι η δήλωση που έκανε στη «Wall Street Journal» ο ψυχολόγος Αρης Βιολατζής, ο οποίος εργάζεται στη γραμμή βοήθειας της Κλίμακας και εξηγεί ότι κάποτε «δεχόμασταν κατά μέσο τέσσερα έως δέκα κλήσεις την ημέρα, τώρα υπάρχουν περιπτώσεις που απαντούμε σε περισσότερες από 100 μέσα σε ένα 24ωρο». Οσο για το προφίλ όσων ζητούν βοήθεια; Συνήθως είναι άνδρες, ηλικίας 35 έως 60 ετών, οικονομικά κατεστραμμένοι. Κι όπως υπογραμμίζει ο κ. Βιολατζής, «συνήθως νιώθουν ότι απώλεσαν την ταυτότητά τους, ως άνδρες και ως σύζυγοι, με αποτέλεσμα να μην μπορούν πια να ανταποκριθούν στον ρόλο τους, με βάση τα κοινωνικά πρότυπα».

Σύμφωνα με την οικονομική αμερικανική εφημερίδα, το θλιβερό φαινόμενο λαμβάνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κυρίως στην Κρήτη, όπου το τελευταίο διάστημα καταγράφεται μπαράζ αυτοκτονιών ανάμεσα σε επιχειρηματίες. Γενικά πάντως, η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι «ο οικονομικός πόνος που βιώνει η Ελλάδα είναι το τίμημα που καλείται τώρα να πληρώσει τόσο η χώρα όσο και η Ευρώπη, προκειμένου να προστατευθεί το ευρώ. Ο ακρογωνιαίος λίθος δηλαδή των προσπαθειών που έγιναν επί 60 συναπτά έτη, ώστε να εξασφαλιστεί η ενότητα της γηραιάς ηπείρου». Ενα τίμημα ιδιαίτερα βαρύ, το οποίο σήμερα δείχνει να μην ενδιαφέρει τους εμμονικούς κυβερνώντες, οι οποίοι έχουν αυτοανακηρυχθεί σε «σωτήρες» μιας χώρας που βουλιάζει.

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img