ΔΕΗσεις για να γλιτώσουν το χαράτσι!

Δώδεκα παρά είκοσι το μεσημέρι, στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα, το μηχάνημα με τα χαρτάκια προτεραιότητας για την εξυπηρέτηση του κοινού σταματάει στο 440.

Η ανακοίνωση που τοποθετεί ένας υπάλληλος στο πλαστικό πλαίσιο με την επιγραφή «Πληροφορίες»… ενημερώνει όσους φτάνουν στον προθάλαμο του 1ου ορόφου ότι «λόγω μεγάλης αναμονής, η εξυπηρέτηση πελατών θα συνεχιστεί αύριο».

Μια από τις εργαζόμενες στο υποκατάστημα προτρέπει εκείνους που δεν πρόλαβαν να κλείσουν θέση στην ουρά να… δοκιμάσουν ξανά το επόμενο πρωί στις 07.00. «Κι εμείς που είμαστε εδώ τόσες ώρες; Αδικα περιμένουμε;» ακούγεται μια φωνή από τα μισά της σκάλας που οδηγεί στον 2ο όροφο. «Εσείς θα εξυπηρετηθείτε. Οι υπόλοιποι αύριο νωρίς. Μπορείτε πάντως να πάτε και σε άλλη περιοχή. Αφού βλέπετε τι γίνεται εδώ…».

Η έκτακτη εισφορά, οι νέοι φόροι και, κυρίως, το χαράτσι που επέβαλε η κυβέρνηση για τα ακίνητα στέλνουν στα υποκαταστήματα της ΔΕΗ χιλιάδες πολίτες που αναζητούν τρόπους να μην πληρώσουν το ειδικό τέλος, διευθετούν εκκρεμότητες ή προχωρούν σε διακανονισμούς για να μη μείνουν χωρίς ηλεκτρικό. Τις τελευταίες ημέρες, όλο και περισσότεροι ιδιοκτήτες ακινήτων (πάνω από 2.000 μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη, σύμφωνα με συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) ζητούν να διακοπεί η παροχή ρεύματος σε κλειστά ή ξενοίκιαστα σπίτια και καταστήματα, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που είχαν «ξεχάσει» το όνομά τους σε λογαριασμούς σπιτιών που νοίκιαζαν στο παρελθόν και τώρα σπεύδουν να το αφαιρέσουν, για να μην κληθούν να καταβάλουν το χαράτσι.

«Με τον δικό μου το καταλαβαίνω. Αλλά με τον λογαριασμό που είναι ακόμα στο όνομα της μητέρας μου τι θα κάνω; Θα της πουν να πληρώσει; Ας πάνε να τη βρουν στο Γ’ Νεκροταφείο!» φωνάζει στο τηλέφωνο μια συνταξιούχος που περιμένει στην ουρά, ενώ, δίπλα της, δύο άνδρες συζητούν πώς θα αποφύγουν το τέλος ακινήτων. «Αν κόψω το ρεύμα τώρα, δεν θα μου πουν να πληρώσω για τον Σεπτέμβριο; Αρα θα έρθει και το τέλος». «Εντάξει, τον λογαριασμό μην τον υπολογίζεις. Με τα δημοτικά τέλη τι γίνεται όμως; Αυτά συσσωρεύονται λένε, δεν τα γλιτώνουμε».

Η ώρα περνάει, αλλά η ουρά μεγαλώνει και οι υπάλληλοι μάταια προσπαθούν να… πείσουν τον κόσμο που περιμένει ότι όσοι δεν πρόλαβαν να πάρουν αριθμό προτεραιότητας δεν θα εξυπηρετηθούν. «Σας παρακαλώ, μη με στείλετε πάλι στο ταμείο, έχω το 397 και ακόμα είναι στο 261. Μία ώρα θα περιμένω» λέει με απογοήτευση μια ηλικιωμένη, ενώ, πίσω της, ένας νεαρός «ζητιανεύει» χαρτάκια προτεραιότητας από μια γυναίκα που, από το πρωί, πρόλαβε να πάει στο μηχάνημα τέσσερις φορές. «Τι να κάνω, παιδί μου; Ερχομαι και φεύγω, αλλά δουλειά δεν κάνω. Σε λίγο πρέπει να πάω και στον γιατρό».

Κινητά που χτυπάνε ασταμάτητα, άνθρωποι που πηγαινοέρχονται και βρίζουν, υπάλληλοι που… τρέχουν και δεν φτάνουν και ερωτήσεις που πέφτουν βροχή. «Για μια διόρθωση τετραγωνικών πρέπει να πάω και στον πάνω όροφο;». «Αλλο όνομα γράφει, κυρία μου, εδώ. Γιατί να τα πληρώσω εγώ;». «Τελικά πόσα πρέπει να σας δώσω για μη μου κόψετε το ρεύμα;». Ενας πελάτης σκύβει πάνω από το γραφείο μιας υπαλλήλου και με… συνωμοτικό ύφος τής ζητάει να του υπολογίσει το τέλος ακινήτων. «Στο περίπου, κορίτσι μου. Βγαίνουν πολλά για εκατό τετραγωνικά; Εχω παιδιά και εγγόνι. Πες μου να ξέρω, να κάνω το κουμάντο μου».

Εξω από το γραφείο του προϊσταμένου, δύο κύριοι μαλώνουν για τη σειρά. «Μα και ο προηγούμενος με το έτσι θέλω πέρασε. Εμείς κορόιδα είμαστε;». Και λίγο πιο πέρα, μια γυναίκα λούζει με… κοσμητικά επίθετα έναν υπάλληλο που μεταφέρει στοίβες εγγράφων. «Να φωνάζετε εκεί που πρέπει, στο κράτος να τα πείτε. Αλλά δεν φταίτε εσείς. Φταίω εγώ που ψήφισα Παπανδρέου» λέει και «παρασημοφορεί» τον εαυτό της ανοίγοντας τα δάκτυλα του δεξιού της χεριού.

Παντελής Ζάκος:

«Αυτή η κυβέρνηση μας έχει γονατίσει. Από το “Τσοβόλα δώστα όλα” πήγαμε στο “Βενιζέλο πάρτα όλα”. Κανείς να μην πληρώσει τα χαράτσια τους».

Γιάννης Καραγιαννίδης:

«Περίμενα στην ουρά από τις 10.20 για αλλαγή ονόματος σε έναν λογαριασμό και έφυγα ύστερα από δυόμισι ώρες. Μας έκαναν μάλιστα και παρατήρηση ότι… δεν τραβούσαμε σωστά τα χαρτάκια από το μηχάνημα! Μέχρι που σταμάτησε να βγάζει».

Αγγελική Ραπτάκη:

«Ηρθα για μια αλλαγή ονόματος και έχασα όλη την ημέρα. Δυστυχώς όλα θα τα πληρώσουν οι νέοι, τα παιδιά μας. Αλλά ΠΑΣΟΚ δεν θέλαμε; Καλά να πάθουμε!».

Ερμιόνη Βουλγαράκη:

«Ηρθα για διακανονισμό. Παίρνω σύνταξη 300 ευρώ, έχω απλήρωτο λογαριασμό και θα μου κόψουν το ρεύμα. Τώρα που μας ζητάνε κι άλλα χρήματα, με τους νέους φόρους, δεν ξέρω τι να κάνω»

Γεράσιμος Κόντος

Φωτό: Χρήστος Ζήνας


«Διακόσια ευρώ. Τα θέλετε ή όχι;»

Περίπου την ίδια ώρα, στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στην Κυψέλη, δεκάδες άνεργοι, επιχειρηματίες και ηλικιωμένοι, που αδυνατούν να πληρώσουν εγκαίρως τους λογαριασμούς τους, διαπραγματεύονται με το προσωπικό της επιχείρησης τον διακανονισμό των οφειλών τους. «Λέτε να τα έχω… πρόχειρα τα 697 ευρώ και να μη σας τα δίνω; Διακόσια ευρώ. Τα θέλετε ή όχι;» λέει χαμηλόφωνα ένας 25άρης άνεργος στην υπάλληλο, που του… υπενθυμίζει τους πέντε απλήρωτους λογαριασμούς του. «Αν βρω δουλειά, θα ξεχρεώσω, κυρία μου. Διαφορετικά, κόψτε το ρολόι να μη γράφει για ένα χρονικό διάστημα!»

Ο νεαρός δεν είναι ο μοναδικός πελάτης που έσπευσε στο υποκατάστημα προκειμένου να τακτοποιήσει τα χρέη του προς τη ΔΕΗ. Στο διπλανό γκισέ, ένας συνταξιούχος συνομιλεί με μια γυναίκα, ρίχνοντας κλεφτές ματιές στον λογαριασμό της ΔΕΗ που κρατά στα χέρια του. «Δείτε εδώ. Πάνω από 45 ευρώ για τον δήμο. Μα είναι δυνατόν; Και τώρα μας λένε και για έκτακτο χαράτσι. Εγώ πάντως δεν το πληρώνω, ας με βάλουν μέσα. Ή για τον δήμο θα πληρώσω ή το χαράτσι. Και τα δύο αποκλείεται».

Ελένη Ευαγγελοδήμου

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img