«Γιώργο, φύγε» λέει ο Ανδρουλάκης που σκέφτεται να παραιτηθεί

Θέμα ηγεσίας της χώρας θέτει ευθέως ο Μίμης Ανδρουλάκης, ζητώντας ουσιαστικά από τον Γιώργο Παπανδρέου να φύγει, δύο χρόνια μετά την εκλογή του. Με ένα κείμενο-μανιφέστο που ανήρτησε χθες στο ιστολόγιό του, ο «πράσινος» βουλευτής ζητά κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, με πρωθυπουργό «κοινής αποδοχής», θέτοντας μάλιστα «ζήτημα δημοκρατικής νομιμοποίησης».

«Τώρα η κρίση ξεπερνά το κλασικό “τι να κάνουμε”. Αφορά στο ποιος, πότε, πώς» σημειώνει, διαπιστώνοντας «ζήτημα ηγεσίας» σε εθνική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια κλίμακα. Ζητώντας «ενισχυμένη δημοκρατική νομιμοποίηση στη διαχείριση της κρίσης», χαρακτηρίζει ως επείγουσα ανάγκη το να αλλάξει κάτι στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας, παραθέτοντας πέντε επιλογές:

Την ντε φάκτο νομιμοποίηση της κυβέρνησης στην κοινωνία προς αποφυγήν των χειροτέρων.

Τη μετεξέλιξη σε κυβέρνηση εθνικής ανάγκης, με θητεία τουλάχιστον ενός έτους, έως την προκήρυξη εκλογών, ώστε να ενταχθεί ομαλά η χώρα στο νέο ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης, ενδεχομένως με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής.

Την άμεση προκήρυξη εκλογών.

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για να επιλέξει ο λαός μεταξύ της πάση θυσία διάσωσης εντός του ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή.

Την ανάδυση νέων δυνάμεων έξω από το καθιερωμένο πολιτικό σκηνικό που θα έβγαζαν τη χώρα από την κρίση.

Παραδεχόμενος ο ίδιος το σημαντικό ρίσκο καθεμιάς από τις πέντε επιλογές, χαρακτηρίζει τη δεύτερη την «πιο πρόσφορη και με την ευρύτερη αποδοχή» λύση, ζητώντας ουσιαστικά από τον Γιώργο Παπανδρέου να παραιτηθεί της καρέκλας του υπέρ ενός κοινά αποδεκτού πρωθυπουργού, που θα ηγηθεί μίας κυβέρνησης «εθνικής ανάγκης» και «ευρύτερης βάσης». «Ενδιαφέρουσα» χαρακτήριζε χθες, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων, την πρόταση ο Οδ.Κωνσταντινόπουλος, ενώ να την επικροτεί φέρεται και ο Λ.Γρηγοράκος. Ενώ πάντως κυκλοφορούν φήμες ότι ο κ. Ανδρουλάκης ίσως παραιτηθεί και από βουλευτής, ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν μπορούν κάποιοι μεμονωμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να σηκώσουν το βάρος των εξελίξεων στην πρώτη ψηφοφορία, καθώς «θα ήταν τυχοδιωκτικό να προκληθούν τυφλές εξελίξεις εν μέσω χρεοκοπίας».

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Πατέντα με Παπαδήμο!

Εκτρωματικές πολιτικές λύσεις ερήμην του ελληνικού λαού, με σκοπό να συνεχιστεί η υποτέλεια της χώρας στις δάνειες δυνάμεις και μετά την κατάρρευση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, μεθοδεύουν τα ποικιλώνυμα συμφέροντα που θέλουν να συνεχίσουν να απομυζούν τη χώρα μας.

Εχοντας συνηθίσει να κινούνται στο ημίφως, αυτά τα κέντρα των οικονομικών και πολιτικών μεθοδεύσεων ξαναζεσταίνουν σενάρια που θα βοηθήσουν το δίδυμο Παπανδρέου – Βενιζέλου να αποχωρήσει «αναίμακτα» από την εξουσία, δίχως καταλογισμό των ευθυνών του και χωρίς να υποστεί τις παρενέργειες της κοινωνικής και εκλογικής οργής.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η «αλλαγή φρουράς» μεθοδεύεται σε δύο στάδια. Και, όπως φαίνεται, οι δυνάμεις του παρασκηνίου έπιασαν δουλειά από τη στιγμή που ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντ. Σαμαράς ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι δεν δέχεται συγκυβέρνηση και ότι μόνο η άμεση προσφυγή στις κάλπες αποτελεί λύση.

Ετσι λοιπόν, σε πρώτη φάση, θα επιδιωχθεί η πάση θυσία ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων από την υπάρχουσα κυβερνητική πλειοψηφία, μολονότι αυτό ισοδυναμεί με την τελειωτική της καταδίκη. Ο κίνδυνος να υπάρξουν διαρροές βέβαια δεν αποκλείεται και γι’ αυτό κλιμακώνονται οι εκβιασμοί και η κατατρομοκράτηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

Το πολιτικό τέλος της σημερινής κυβέρνησης είναι πάντως κάτι που αναγνωρίζεται πλέον και στο εσωτερικό της. Ομως η πεποίθηση ότι πνέει τα λοίσθια εδραιώνεται καθημερινά και στο εξωτερικό. Ακόμη και οι δάνειες δυνάμεις φέρονται να έχουν συνειδητοποιήσει ότι έχει χάσει την κοινωνική και πολιτική νομιμοποίηση, ακόμη κι αν αντέξει στις επερχόμενες δύσκολες ψηφοφορίες.

Επειδή είναι λοιπόν προφανές ότι δεν μπορεί να μακροημερεύσει, για την επόμενη φάση σχεδιάζεται η υποκατάστασή της από ένα σχήμα τεχνοκρατών που, όπως υποστηρίζεται, «θα εμπνέει την εμπιστοσύνη των αγορών». Για τη θέση του επικεφαλής, μάλιστα, ακούγεται μετ’ επιτάσεως το όνομα του Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Παπανδρέου θα εμφανιστεί ως «θυσιαζόμενος», όπως είχε κάνει προ μερικών μηνών, αλλά στην πραγματικότητα θα έχει εξασφαλίσει την ειρηνική απόδρασή του από το εφιαλτικό σκηνικό που ο ίδιος δημιούργησε. Το νέο σχήμα, κατά τους ίδιους σχεδιασμούς, θα κληθούν να στηρίξουν και «πρόθυμοι» από διάφορες πλευρές, με στόχο να εμφανιστεί ως κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας που θα φέρει σε πέρας «όσα δεν μπορούν οι υφιστάμενες πολιτικές δυνάμεις».

Οι πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανό το σενάριο αυτό να τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του νέου έτους, ώστε να αναλάβει την υλοποίηση του καινούργιου σκληρού πακέτου αλλά και τις συνεννοήσεις για το μεγάλο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων χωρίς το οποίο, όπως λέγεται, δεν γίνεται βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Η προθέρμανση, πάντως, φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει από τώρα, καθώς εγχώριοι και ξένοι παράγοντες και έντυπα προετοιμάζουν ήδη το κλίμα για την ανάγκη μιας τέτοιας λύσης.


Τελευταία ευκαιρία για τους πράσινους «αντάρτες»

Σε νευρική κρίση και νέα αδιέξοδα βρίσκονται για άλλη μια φορά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που θα κληθούν να ψηφίσουν ένα ακόμα σκληρό πακέτο μέτρων. Αυτό δεν αποκλείεται να προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις, ενώ προς το παρόν στις δημόσιες δηλώσεις τους άλλοι κάνουν ανώδυνο «αντάρτικο» και άλλοι αναζητούν προφάσεις για να δικαιολογήσουν τη θετική ψήφο που δώσουν.

Πολλαπλές «εμπλοκές» ως προς τη δυνατότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, ως προς την κοινωνία που δεν θέλει οριζόντια μέτρα, ως προς τους εταίρους μας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις του Ιουλίου εντοπίζει η Λούκα Κατσέλη, χαρακτηρίζοντας ανέφικτους τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου. Η ίδια σημειώνει ότι το μέτρο της εφεδρείας είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, ζητώντας το δημοσιονομικό όφελος από την απόλυση δημοσίων υπαλλήλων. Για «μικρό ως μεγάλο σοκ» που έχει υποστεί η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ μιλά και ο Μ. Κατρίνης, χαρακτηρίζοντας όμως «δυστυχώς αναγκαία» τα μέτρα, λόγω αποκλίσεων από τους στόχους, και τασσόμενος κατά των εκλογών. Η Βάσω Παπανδρέου έλεγε σε πηγαδάκι στη Βουλή ότι «το καράβι πηγαίνει στα βράχια και όλοι βοηθάνε σε αυτό, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, συνδικάτα και επιχειρηματίες», ενώ ο Γ.Βούρος δήλωνε ανυποχώρητος απέναντι σε μειώσεις χαμηλών συντάξεων.

Στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ομάδα βουλευτών έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει τυχόν εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, κάτι όμως που δεν περιλαμβάνεται σε αυτό το κύμα μέτρων. Στην «ομάδα» φέρονται να εντάσσονταν οι Β. Γιουματζίδης, Γ. Αμοιρίδης, Αν. Σιδηρόπουλος κ.ά., κάποιοι εκ των οποίων απευθύνθηκαν στον γραμματέα της Κ.Ο. Β. Εξαρχο, που τους έδωσε τις σχετικές «διαβεβαιώσεις». Την κατάργηση του ΙΓΜΕ έλεγε ότι δεν θα ψηφίσει ο Χρ. Μαγκούφης, που φέρεται να σκέφτεται ακόμα και την παραίτηση, ενώ πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος αποθέωνε με εμετικούς ύμνους τον Γ. Παπανδρέου. «Πολιτικές λύσεις που θα νομιμοποιήσουν αυτές τις επιλογές» ζήτησε ο Δ. Λιντζέρης, προτείνοντας κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αφού πρώτα εξασφαλιστεί η έκτη δόση.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img