Νέα μέτρα πρωτοφανούς σκληρότητας που περιλαμβάνουν απολύσεις από το Δημόσιο, τσουχτερούς φόρους, νέες μεγάλες μειώσεις στις συντάξεις και φορολόγηση ακόμη και των… υψηλόμισθων των 416 ευρώ τον μήνα ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση.
Μάλιστα, τα μέτρα γνωστοποιήθηκαν στους πολίτες με μία λιτή γραπτή ανακοίνωση, καθώς ούτε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που με την οικειοθελή εξαφάνισή του δείχνει ότι βρίσκεται πλέον σε… εφεδρεία, ούτε ο πολύς αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχαν το ψυχικό σθένος να κοιτάξουν τους πολίτες στα μάτια και να ανακοινώσουν διά ζώσης τη νέα σφαγή των εισοδημάτων. Τα χτεσινά μέτρα είναι μόνο για ένα τμήμα του νέου πακέτου καταλήστευσης των εισοδημάτων των πολιτών, καθώς στο σύνολό τους αναμένεται να ανακοινωθεί μετά τη Δευτέρα όταν θα φτάσουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας για τις τελικές συζητήσεις. Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης αναφέρεται ότι «οι συζητήσεις με την τρόικα θα ολοκληρωθούν μετά την άφιξη των επικεφαλής στην Αθήνα στην αρχή της επόμενης εβδομάδας», γεγονός που αφήνει ορθάνοιχτο «παράθυρο» για ακόμη περισσότερα μέτρα.
Κάτι ανάλογο άφησε να εννοηθεί με δηλώσεις του και ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, παραδεχόμενος ότι «το τελικό πακέτο μέτρων ακόμη δεν έχει κλείσει οριστικά». Και αυτή τη φορά η κυβέρνηση παίζει το γνωστό τρομοκρατικό επικοινωνιακό παιχνίδι περί κινδύνου εξόδου της χώρας από το ευρώ αν δεν ληφθούν τα μέτρα. Στην ανακοίνωση σημειώνεται με νόημα ότι τα μέτρα στέλνουν το μήνυμα στις αγορές πως η Ελλάδα μένει «πάντα στον σκληρό πυρήνα του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες για τα νέα μέτρα, καθώς, όπως είπε χτες ακόμη και ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα Πολ Τόμσεν, αυτά είναι αποτέλεσμα της αδράνειας που έδειξε το κυβερνητικό επιτελείο τους τελευταίους έξι μήνες στο μέτωπο της οικονομίας.
Ειδικότερα, τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες είναι:
1. Το αφορολόγητο μειώνεται στα 5.000 ευρώ από τα 8.000 ευρώ που είχε μειωθεί την 1η Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει νέα οριζόντια μείωση μισθού σε όλους τους φορολογουμένους. Για όσους εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, η μηνιαία επιβάρυνση μέσω της αύξησης της παρακράτησης φόρου είναι περίπου 21,4 ευρώ τον μήνα, ενώ στον δημόσιο τομέα η μείωση μισθού θα είναι 25 ευρώ τον μήνα. Το νέο μειωμένο αφορολόγητο όριο θα τεθεί σε ισχύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από την 1η Ιανουαρίου 2012. Με τη μείωση του αφορολογήτου, θα πληρώνουν πλέον φόρο εισοδήματος ακόμη και όσοι έχουν μηνιαίο εισόδημα 416 ευρώ!
2. Μειώνονται από 1ης Νοεμβρίου οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ (μεικτά). Το τμήμα της σύνταξης πάνω από τα 1.200 ευρώ μειώνεται κατά 20%. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η μείωση «πιάνει» τις συντάξεις των 900 ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν είναι υψηλές.
3. Ειδικά για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και μέχρι αυτοί να φτάσουν στην ηλικία των 55, το τμήμα της σύνταξης άνω των 1.000 ευρώ περικόπτεται κατά 40%.
4. Εως το τέλος του έτους, θα υπαχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, δηλαδή σε αναμονή απόλυσης, 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι από τον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
5. Ερχεται πετσόκομμα στις φοροαπαλλαγές με το νέο εθνικό φορολογικό σύστημα που θα ψηφιστεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Τέλος, δεν ανακοινώθηκαν χτες, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αποφασιστεί τα εξής:
6. Η μείωση του εφάπαξ από 20% έως 30%μ ανάλογα με τα Ταμείο, καθώς και η μείωση κατά 30% των κύριων συντάξεων στα προβληματικά ταμεία.
7. Η εξίσωση του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης από τον Οκτώβριο του 2012. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται σε αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης κατά 35 με 40 λεπτά του ευρώ.
8. Για ακόμη μία φορά, αναφέρεται στην ανακοίνωση ότι προωθούνται οι διαρθρωτικές αλλαγές και κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις, το άνοιγμα των επαγγελμάτων και της αγοράς εργασίας και η αναδιάρθρωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό μεταφράζεται σε ξεπούλημα των «φιλέτων» της χώρας, σε κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων με ταυτόχρονη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα και σε νέες απολύσεις στο Δημόσιο, μέσω της κατάργησης οργανικών θέσεων εργασίας.
Σπύρος Δημητρέλης
Βασίλης Αγγελόπουλος
«Μας κατέστρεψε ο Ανδρέας» ομολογεί ο Πεπελάσης
Χρειάστηκε 15 χρόνια, μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, ένας στενός συνεργάτης και φίλος του να ομολογήσει την αλήθεια: ότι ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ φέρει τη μεγαλύτερη ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα…
«Δεν μπορώ να σκεφτώ άλλον πολιτικό που να φέρει μεγαλύτερη ευθύνη από τον Ανδρέα Παπανδρέου» είπε χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1 Radio, ο Αδαμάντιος Πεπελάσης, γνωστός οικονομολόγος και επί σειράν ετών σύμβουλός του. Αρνούμενος να μείνει «τυφλός» απέναντι στη μεγάλη ευθύνη του τελευταίου και συγκρίνοντάς τον με τον Τρικούπη, τον Ελ. Βενιζέλο ή όποιον άλλον, παρατηρεί ότι «ο Ανδρέας είχε τη μεγαλύτερη ευκαιρία να κάνει κάτι άλλο στην Ελλάδα και δεν το έκανε». Τον κατηγορεί, μάλιστα, ότι δεν το έκανε, παρά το γεγονός ότι γνώριζε ακόμα και τον σωστό τρόπο και τις ενδεδειγμένες πολιτικές, φέρνοντας ως παράδειγμα τον χώρο της Ανώτατης Παιδείας, που τον ήξερε πολύ καλά ως μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Αμερική…
Παρακολουθώντας δε την κατάσταση σήμερα, δανείζεται μία από τις φράσεις «της μόδας», για να σημειώσει ότι «ο Ανδρέας ήταν το πηγάδι το μεγάλο, που πλέον το βλέπουμε πηγάδι χωρίς πάτο για πολλά από τα κακά του τόπου μας».
Ο Αδ. Πεπελάσης παρατηρεί για τους Ελληνες ότι είναι επιπόλαιοι και παραδομένοι σε μια τάξη πολιτικών που επαίρεται για την κληρονομικότητά της και ξεπουλάει τον τόπο της. «Είναι δημοκρατία αυτή όταν με κυβερνά εμένα η τρίτη γενιά μίας οικογένειας;» αναρωτιέται, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι «με κανέναν Παπανδρέου δεν τα ‘χω και με κανέναν Σαμαρά», αλλά ότι βρίσκεται απέναντι στους ανθρώπους που «ξεπουλάνε τον τόπο και τις αξίες του για να γίνουν αυτό που τάχα μου θέλουν»… Περιγράφοντας δε τι ακριβώς κατόρθωσαν τα τελευταία 20 χρόνια, παρατηρεί ότι «έχουμε πιο πολύ φασόλι και πιο πολύ ψωμί και πιο πολύ ωραία ρούχα και κολοκύθια», αναρωτώμενος όμως ποια είναι η θέση του μέσου Ελληνα σε μια δημοκρατική κοινωνία, ποιος είναι ο λόγος του και πού έχει καταντήσει η Παιδεία μας, με φοιτητές να αποκλείουν τους καθηγητές που δεν τους κάνουν τα χατίρια και να μην επιθυμούν καλύτερη Παιδεία. «Δες πού μας κατάντησαν οι άφρονες» καταλήγει, σε μία πρόταση που τα λέει όλα…
Μαριτίνα Ζαφειριάδου