Η οικονομική κρίση που ταλανίζει τη χώρα από την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση πλήττει καίρια και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Στο πλαίσιο αυτό, μέσα σε μία ημέρα ματαιώθηκαν δύο ασκήσεις, μια διακλαδική («Παρμενίων 2011») και μια εφέδρων της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ειδικότερα, ευθεία υπονόμευση της επιχειρησιακής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων συνιστά πλέον η πολιτική που έχει επιβάλει η τρόικα και που αποδέχεται και υπερασπίζεται φανατικά η κυβέρνηση. Γιατί πώς αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κανείς την απόφαση της ηγεσίας της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία, είναι αλήθεια, έχει πληγεί καίρια από την έλλειψη κονδυλίων, να ακυρώσει τετραήμερη άσκηση 700 εφέδρων, οι οποίοι προορίζονται να επανδρώσουν κυρίως αντιαεροπορικές μονάδες και μονάδες υποστήριξης των μαχητικών αεροσκαφών, καθώς δεν υπήρχαν τα 70.000 ευρώ που κοστίζει;
Λόγω της κρίσης είχε αποφασιστεί να γίνει άσκηση για να επανδρωθούν βασικές θέσεις και να μπορέσει να λειτουργήσει η Πολεμική Αεροπορία σε κατάσταση συναγερμού. Στην Πολεμική Αεροπορία ανησυχούν γιατί η άσκηση έχει να γίνει από το 2008 και δεν ξέρουν σε τι κατάσταση βρίσκονται οι έφεδροι, οι οποίοι μάλιστα επανδρώνουν «ευαίσθητες ειδικότητες».
«Ακυρώνεται η διεξαγωγή της άσκησης επιστράτευσης-εκπαίδευσης εφέδρων, η οποία είχε προγραμματιστεί από τη Δευτέρα 26 έως την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011, στo πλαίσιο της διακλαδικής άσκησης “Αλέξανδρος 2011”» ήταν η λακωνική ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.
Επιπλέον, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί φέτος η άσκηση «Παρμενίων», η μεγαλύτερη διακλαδική άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων, που είθισται να διεξάγεται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο, από τον Εβρο μέχρι το Καστελόριζο, τόσο για οικονομικούς λόγους, καθώς το κόστος μιας τέτοιας άσκησης μπορεί να φτάσει και τα δύο εκατομμύρια ευρώ, όσο και γιατί η κυβέρνηση δεν θέλει να φανεί ότι επιχειρεί να κλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο.
Στη συγκεκριμένη άσκηση δοκιμάζεται η δυνατότητα μετάπτωσης του κρατικού μηχανισμού από ειρηνική περίοδο σε περίοδο πολέμου. Εξετάζονται διαφορά υποσενάρια, όπως με τη μεσολάβηση κρίσης «θερμού επεισοδίου» ή κατευθείαν πλήρους γενικής πολεμικής κινητοποίησης, από μαζική επίθεση, π.χ., σε νησί ή στην περιοχή του Εβρου. Επίσης, εξετάζεται η «αντοχή» του μηχανισμού στρατηγικής συγκέντρωσης, δηλαδή, πόσο γρήγορα μπορούν να συγκεντρωθούν ετοιμοπόλεμες εφεδρείες στα σημεία, απ’ όπου θα αρχίσει η διάχυσή τους στις μονάδες πρώτης γραμμής, όπως είναι τα λιμάνια ή οι σταθμοί τρένων και, εναλλακτικά, οδικώς.
Τέλος, χτες, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας διέψευσε… επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα να τεθούν σε εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες Επαγγελματίες Οπλίτες, βάζοντας θέμα με τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα τους.