«Κράτος του άγχους». Ετσι είχε ορίσει προ ημερών την Παλαιστίνη το γαλλικό περιοδικό «L’Express», εν όψει της προγραμματισμένης υποβολής τους αιτήματος αναγνώρισης του παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ.
Και όχι άδικα, αφού το «παλαιστινιακό σχέδιο» έχει μετεξελιχθεί σε «πηγή στρες» για την ευρύτερη περιοχή.
Η 23η Σεπτεμβρίου -ημέρα της απόπειρας της Παλαιστινιακής Αρχής για μια παλαιστινιακή κρατική υπόσταση- έφτασε. Η προβλεπόμενη διαδικασία είχε χτες ως εξής: Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς, παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών, καταθέτει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ το αίτημα ένταξης της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη το απόγευμα της Παρασκευής και εκείνος με τη σειρά του το παραδίδει στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Οι ΗΠΑ, όπως και το Ισραήλ, αντιτίθενται στο παλαιστινιακό αίτημα.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, διασαφήνισε πως δεν πιστεύει στην ειρήνη μέσω του ΟΗΕ, παρά μονάχα μέσω των ισραηλο-παλαιστινιακών διαπραγματεύσεων.
Από τη μεριά του, ο Σαρκοζί, «ο Ισραηλινοπαλαιστίνιος», όπως χαρακτηρίστηκε από τη γαλλική εφημερίδα «Le Monde», έχει προτείνει τη χορήγηση από τον ΟΗΕ στην Παλαιστίνη ενός «ενδιάμεσου καθεστώτος παρατηρητή». Μονάχα που η πρότασή του έγινε δεκτή μόνο από τους Παλαιστίνιους, ενώ απορρίφθηκε από τους Ισραηλινούς ως μια «απατηλή καλή ιδέα».
Αρνητική αντίδραση απέναντι στην πρόταση του Γάλλου προέδρου είχε και ηΑΆγκυρα για τους δικούς της λόγους. «Αυτό που είπε ο Σαρκοζί σχετικά με την Παλαιστίνη είναι ανάλογο μ’ αυτό που είχε πει σχετικά με την Τουρκία, όταν πρότεινε να μην είναι πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ελπίζω ότι η πρόταση της Παλαιστίνης θα γίνει δεκτή από το Συμβούλιο Ασφαλείας» δήλωσε σχετικά ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς.
Η πράσινη γραμμή που χωρίζει το Ισραήλ από τη Δυτική Οχθη από νωρίς χτες το μεσημέρι είχε κατακλυστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ τα επίπεδα συναγερμού στην Ιερουσαλήμ είχαν αυξηθεί δραματικά εν όψει των εξελίξεων.
Δήμητρα Αθανασοπούλου