«Ο Γιώργος (ως νέος Οιδίποδας) πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα του» λέει η «El Pais»

Ποιος είναι στην πραγματικότητα ο Ελληνας πρωθυπουργός με την άριστη χρήση της αγγλικής γλώσσας, το εμφανές έλλειμμα ελληνικής παιδείας και το υποκοριστικό «Γιωργάκης», τόσο με τρυφερή όσο και με υποτιμητική διάθεση, να συνοδεύει ανελλιπώς τις όποιες αναφορές στο άτομό του, ακόμα και μετά την αναρρίχησή του στο ανώτερο πολιτικό αξίωμα;

Μάλλον ένας ένας ηγέτης με άλυτο το οιδιπόδειο σύμπλεγμά του, όπως προκύπτει από το σχετικό δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El Pais», που συστήνει εκ νέου τον Γιώργο Παπανδρέου στους ισπανόφωνους αναγνώστες της.

Με τίτλο αμιγώς ψυχαναλυτικό, «Πρέπει να σκοτώσει τον πατέρα», που παραπέμπει στον ιδιότυπο πλην «μη επαρκώς επεξεργασμένο» δεσμό του με τον γεννήτορά του, και ένα σκίτσο πλήρως αποδομητικό, η ισπανική εφημερίδα ξαπλώνει στο ντιβάνι τον αρχηγό του ελληνικού κράτους.

«Ο Ελληνας ηγέτης βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση να αποσυναρμολογήσει το σοσιαλιστικό-πελατειακό κράτος που ίδρυσε ο γεννήτορας του» σημειώνει ο συντάκτης, ενώ υπογραμμίζει ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει στοιχεία Οιδίποδα. Αυτό δείχνει ακόμα και η ανάγκη του να βάλει τέλος στο υπερτροφικό κράτος με τις πελατειακές σχέσεις που δημιούργησε ο πατέρας του και να αποσυνδεθεί εκείνος και μια ολόκληρη γενιά από το κληροδοτημένο σύστημα του γιγάντιου και ανεπαρκούς κρατικού μηχανισμού».

Μονάχα που το ισπανικό έντυπο «ξεχνά» να θίξει ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ούτε σε πραγματικές μεταρρυθμίσεις έχει προβεί ούτε δικές του αποφάσεις έχει λάβει, αλλά στην πραγματικότητα εκτελεί τις εντολές της τρόικας – κάτι που έχει πυροδοτήσει βαθιά κοινωνική δυσαρέσκεια και αγανάκτηση.

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, μια από τις ρίζες της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας είναι «η ιδέα πως όλοι οι φίλοι και συγγενείς πρέπει να αποκτήσουν μία θέση στη διοίκηση του κράτους».

Τελικά, όμως, ποιος είναι ο σύγχρονος Οιδίποδας και γιατί βρέθηκε στο τιμόνι του ελληνικού κράτους;

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο γιος και εγγονός πρωθυπουργών όφειλε να εκπληρώσει το πεπρωμένο του· όπως κάθε ήρωας αρχαίας ελληνικής τραγωδίας που αδυνατεί να ξεφύγει από τη μοίρα του.

«Ο Γιώργος Παπανδρέου είναι ο άνθρωπος που κάποτε είχε οραματιστεί να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε Δανία του Νότου. Είναι ο ίδιος άνθρωπος που σήμερα ρισκάρει να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ και που φέρνει έναν περήφανο λαό, με ιστορία χιλιετιών, μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας της εθνικής κυριαρχίας» αναφέρει το ρεπορτάζ.

Τελικά, η ισπανική εφημερίδα «El Mundo» δεν είχε άδικα παρουσιάσει προσφάτως τον Γιώργο Παπανδρέου ως «ήρωα μιας αρχαίας τραγωδίας» – τίτλος εμπνευσμένος από την αρχαία ελληνική γραμματεία… Μονάχα που ο σύγχρονος Οιδίποδας δεν έχει οδηγηθεί στην αυτοτύφλωση, αλλά επιμένει να αφήνει την Ελλάδα να μαστίζεται από τα δεινά που ο ίδιος προκάλεσε, όπως μαστιζόταν η Θήβα από το λιμό για επτά χρόνια. Οσα και τα χρόνια εξουσίας του Οιδίποδα…

Δήμητρα Αθανασοπούλου


Δείπνο του Παπανδρέου με τη Μέρκελ και μενού τη γερμανική επέλαση

Η Ελλάδα θα είναι στο μενού του σημερινού δείπνου του Γ. Παπανδρέου με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, ενώ έχει προγραμματιστεί σειρά επαφών τόσο του πρωθυπουργού όσο και του υπουργού Ανάπτυξης Μιχ. Χρυσοχοΐδη με Γερμανούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες. Οπως είπε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη διάρκεια του αποψινού δείπνου θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, και το περίφημο πρότζεκτ «Ηλιος» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ανά την Ελλάδα από γερμανικούς ομίλους.

Νωρίτερα ο Γ. Παπανδρέου θα μιλήσει -όπως και η κυρία Μέρκελ- σε εκδήλωση για την ημέρα της Γερμανικής Βιομηχανίας, η οποία διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI). Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημ. Δασκαλόπουλος, ενώ στις 7 Οκτωβρίου επισκέπτεται τη χώρα μας ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ, επικεφαλής πολυμελούς αντιπροσωπίας επιχειρηματιών.

Οι σημερινές συναντήσεις του πρωθυπουργού και του Μιχ. Χρυσοχοΐδη (που είναι πλέον τακτικός επισκέπτης του Βερολίνου…) δεν θα περιοριστούν στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας. Θα συζητηθούν και οι απαιτήσεις των Γερμανών για δημιουργία «κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος» στην Ελλάδα, π.χ. μέσω της ίδρυσης ειδικών επενδυτικών ζωνών, που θα ισχύει ειδικό φορολογικό και εργασιακό καθεστώς. Οι Γερμανοί βιομήχανοι, που έχουν επισκεφτεί αρκετές φορές την Ελλάδα το τελευταίο δίμηνο, θέτουν ευθέως το συγκεκριμένο ζήτημα, προκειμένου να επενδύσουν στη χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα