Την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) που θα οδηγήσει σε μείωση των κατώτατων μισθών και σε δημιουργία ειδικών ζωνών απασχόλησης ετοιμάζει η κυβέρνηση υπό τις ευλογίες της τρόικας. Οι μισθοί Ινδίας στον ιδιωτικό τομέα είναι η βασική απαίτηση της τρόικας, που αναμένεται να συμπεριληφθεί στο νέο Μνημόνιο. Συνδικαλιστές, εργοδότες, υπουργείο Εργασίας και τρόικα ακονίζουν τα ξίφη τους, αφού την επόμενη εβδομάδα η αντιπροσωπία των δανειστών της χώρας, που έρχεται στην Αθήνα, πρόκειται να θέσει μετ’ επιτάσεως τη συγκεκριμένη απαίτηση. Μάλιστα, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που έπιασαν ξανά από χθες δουλειά στο υπουργείο Οικονομικών, έκαναν συγκεκριμένη αναφορά στο θέμα, εισπράττοντας από τα στελέχη του υπουργείου απαντήσεις για «συναντήσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων που δεν έχουν ακόμα οριστεί».
Από την τρόικα τίθεται και θέμα δημιουργίας Ειδικών Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ) σε διάφορα σημεία της χώρας. Πρόκειται για την πάγια θέση των δανειστών της χώρας, για την οποία έχει εκφραστεί θετικά στο παρελθόν και ο «υπερπρωθυπουργός» Χορστ Ράιχενμπαχ. Ηδη έχουν επιλεγεί μεγάλες περιφέρειες, όπως η Δυτική Μακεδονία και η Θράκη, στις οποίες η ανεργία κινείται σταθερά πάνω από 20%, για να ξεκινήσει η εφαρμογή των ΕΟΖ. Θα αφορά επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων (π.χ. κλωστοϋφαντουργία) και θα γίνεται σε συνεργασία και με αντίστοιχες εταιρίες σε γειτονικές χώρες, για παράδειγμα Βουλγαρία και Σκόπια. Κοινή συνισταμένη οι μισθοί, που θα συμφωνηθεί για όλους τους εργαζόμενους του κλάδου στην περιοχή αυτή να είναι πολύ χαμηλότεροι της ΕΓΣΣΕ, επίσης για λόγους αύξησης της ανταγωνιστικότητας. Μιλάμε δηλαδή για μηνιαίους μισθούς των 300-400 ευρώ καθαρά.
Ενδεικτικό του τι έρχεται για τους μισθούς των εργαζομένων είναι ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξαν εντονότατες πιέσεις από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προς στελέχη και του υπουργείου Εργασίας, για να εφαρμοστούν οι διατάξεις που αφορούν τις προσλήψεις νέων έως 25 ετών με μισθούς στα 590 ευρώ μεικτές αποδοχές, δηλαδή 20% κάτω και από τον κατώτατο μισθό που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ. Στις απαντήσεις του υπουργείου Εργασίας, ότι δεν μπορούν να πιέσουν τις επιχειρήσεις για να κάνουν προσλήψεις, τα τεχνικά κλιμάκια άφηναν υπονοούμενα για μελλοντική απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, με κατάργηση της εθνικής συλλογικής σύμβασης βάσει της οποίας ο κατώτατος μισθός έχει οριστεί στα 751 ευρώ μεικτά (περίπου 600 καθαρά).
Πρόκριμα για το τι έρχεται είναι οι πρώτες επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και αποκαλύπτουν τις διαθέσεις των εργοδοτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η επιχειρησιακή σύμβαση που υπεγράφη στις 29 Νοεμβρίου σε μεγάλη εταιρία γάλακτος, στην οποία οι μισθοί μειώνονται οριζόντια για όλους τους εργαζομένους, με κατώφλι την ΕΓΣΣΕ. Με τις κλαδικές συμβάσεις να είναι πια παρελθόν, η μείωση μισθού για τους υπαλλήλους κυμαίνεται στη συγκεκριμένη περίπτωση από 10% έως 40%. Η πρόχειρη σύσταση Ενώσεων Προσώπων από «πρόθυμους» εργαζομένους να υπογράψουν ό,τι η διοίκηση επιβάλλει λύνει τα χέρια της εργοδοσίας. Το μοναδικό «εμπόδιο» που παραμένει ως τώρα για τους εργοδότες είναι η ΕΓΣΣΕ.
Συνδικαλιστικές πηγές τόνιζαν ότι δεν έχουν ακόμα δεχτεί επίσημη πρόταση για επαναδιαπραγμάτευση της εθνικής συλλογικής σύμβασης. «Αν δεν υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση ότι δεν θα τεθεί θέμα επαναδιαπραγμάτευσης ή πολύ περισσότερο κατάργησης της Εθνικής Γενικής, εμείς δεν προσερχόμαστε σε κανέναν διάλογο» τονίζουν ανώτατα στελέχη της ΓΣΕΕ. «Η ΕΓΣΕΕ έχει ισχύ για τρία χρόνια και εμείς τιμούμε τις υπογραφές μας» σημειώνουν με νόημα. Απαντούν έτσι στη μόνη επίσημη τοποθέτηση για το θέμα που έχει γίνει από τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ Βασίλη Κορκίδη, ο οποίος έχει κάνει λόγο για ανάγκη παγώματος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Πολυνομοσχέδιο για να «καλοπιάσουν» την τρόικα
Ολοκληρώνεται η σύνταξη του νέου πολυνομοσχεδίου από το υπουργείο Οικονομικών με στόχο να είναι έτοιμο την ερχόμενη εβδομάδα, όταν δηλαδή η τρόικα επιστρέψει στην Ελλάδα για τις διαπραγματεύσεις της νέας δανειακής σύμβασης. Σε αυτό θα περιλαμβάνονται όλες οι τελευταίες αποφάσεις που αφορούν το πετσόκομμα στις επικουρικές συμβάσεις και την ενοποίηση των πέντε μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων καθώς και τις αλλαγές στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ).
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, με το πολυνομοσχέδιο:
- Θεσπίζονται οι Κανόνες Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΑΣ), που θα πάρουν τη θέση του ΚΒΣ. Θα περιλαμβάνουν αλλαγές ή ακόμα και καταργήσεις στη θεώρηση βιβλίων και στοιχείων σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, καθιερώνεται η υποχρέωση τήρησης ηλεκτρονικού φακέλου από τις επιχειρήσεις, όπου θα ενσωματώνονται ισοζύγια, ισολογισμοί και άλλα παραστατικά.
- Κωδικοποιούνται οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις ανά ταμείο. Οπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας, οι περικοπές κατά μέσον όρο μπορεί να φτάσουν το 15%, αλλά θα υπάρξουν ειδικά ταμεία, όπως για παράδειγμα αυτό των ναυτικών πρακτόρων, που το πετσόκομμα μπορεί να φτάσει και το 50%.
- Αλλάζουν πρόστιμα και ποινές και θεσπίζονται εκπτώσεις στην περίπτωση που τα πρόστιμα εξοφλούνται εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.
- Διασαφηνίζονται οι διατάξεις για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η τρόικα έχει επισημάνει τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και έχει δώσει σαφείς εντολές για το πώς θα ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα. Η ενσωμάτωση των εντολών αυτών πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Χώρες-προτεκτοράτα με σχέδιο του Ρομπάι
Ενα απίστευτο σχέδιο βάσει του οποίου θα απολέσουν ολοκληρωτικά την εθνική τους κυριαρχία τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει ήδη ετοιμαστεί στα χαρτιά από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι και πρόκειται να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί αύριο στις Βρυξέλλες. Βάσει του σχεδίου Ρομπάι τα μέτρα λιτότητας θα επιβάλλονται απευθείας από την Ευρώπη στις χώρες της ευρωζώνης που έχουν ζητήσει εξωτερική βοήθεια, όπως η χώρα μας, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, χωρίς να χρειάζεται έγκριση από τα εθνικά Κοινοβούλια. Το απαράδεκτο σχέδιο, που αφαιρεί βασικές εξουσίες από τα Κοινοβούλια και μετατρέπει ολοκληρωτικά τα κράτη-μέλη σε προτεκτοράτα, προβλέπει ακόμη ότι οι «απείθαρχες» χώρες θα χάνουν παράλληλα το δικαίωμα ψήφου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Δηλαδή, ενώ τα Κοινοβούλια δεν θα μπορούν πλέον να καθορίζουν την πολιτική της χώρας τους, ταυτόχρονα οι χώρες αυτές δεν θα έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν ούτε στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής από την οποία στην ουσία θα εξαρτάται το μέλλον τους. Το εμπιστευτικό έγγραφο, που έφερε στη δημοσιότητα η βρετανική εφημερίδα «The Guardian» και το οποίο καλεί για «πιο αποφασιστικό έλεγχο των εθνικών προϋπολογισμών από την Ε.Ε.», έχει ήδη δοθεί σε ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών προκειμένου να προετοιμαστούν εν όψει της συνόδου για να προχωρήσουν οι συζητήσεις. Οι επιλογές που περιέχει το έγγραφο Ρομπάι δίνουν έμφαση στη δημιουργία μιας νέας «ποινικής» ουσιαστικά Ενωσης, που θα επιβλέπουν οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, οι οποίοι θα έχουν νέες, ουσιαστικές εξουσίες παρέμβασης. Ειδικά για τις χώρες που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και απευθύνονται στην ευρωζώνη και στο ΔΝΤ για βοήθεια και στη συνέχεια αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στους στόχους που τους έχουν τεθεί, ο Βαν Ρομπάι, προτείνει δραστικά μέτρα προβλέποντας «την εκχώρηση ειδικών εξουσιών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ή σε κάποιο άλλο σώμα) προκειμένου να λαμβάνονται επιβλητέα μέτρα στη χώρα ώστε να μην απειλείται η σταθερότητα της ευρωζώνης». Επιπροσθέτως το σχέδιο προτείνει «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης πολιτική τιμωρία με προσωρινή αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια». Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Guardian» ανώτατοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο τελευταίος αυτός όρος που αφορά την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου έχει ήδη συναντήσει μεγάλες αντιδράσεις και είναι πιθανόν να παραλειφθεί. Ωστόσο αυτό μένει να αποδειχτεί μετά τις συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν.
Oι προτάσεις Ρομπάι περιλαμβάνουν, ακόμη, μεγαλύτερη εναρμόνιση των συντάξεων, των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης, των πολιτικών στην αγορά εργασίας και των οικονομικών κανονισμών. Τέλος, προβλέπεται ότι οι χώρες που καταπατούν τους κανόνες της Ευρώπης θα είναι υποχρεωμένες να καταθέτουν προσχέδια των προϋπολογισμών τους «για έγκριση» στο Eurogroup.
Μαρία Παναγιώτου