Μια αυστηρή δίαιτα δύο ημερών είναι πολύ πιο αποτελεσματική από ό,τι η καθημερινή καταμέτρηση θερμίδων ολόκληρη την εβδομάδα! Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει μελέτη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μάντσεστερ, η οποία παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες στο συνέδριο για τον καρκίνο του μαστού, που πραγματοποιήθηκε στο Σαν Αντόνιο του Τέξας.
Σε μελέτη δύο εβδομάδων οι ερευνητές παρατήρησαν ότι όσες γυναίκες κατανάλωναν φρούτα, λαχανικά και άπαχο κρέας δύο μέρες την εβδομάδα, έχοντας τη δυνατότητα να τρώνε όσο θέλουν τις υπόλοιπες, έχασαν περισσότερο βάρος από ό,τι εκείνες που βρίσκονταν σε αυστηρή δίαιτα καθημερινά.
Στη μελέτη συμμετείχαν εθελοντικά 115 γυναίκες, τις οποίες οι ερευνητές χώρισαν σε τρεις ομάδες, δίνοντάς τους διαφορετικό πρόγραμμα διατροφής. Τις δύο ημέρες της εβδομάδας οι γυναίκες της πρώτης ομάδας κατανάλωναν μόνο 650 θερμίδες ημερησίως, έχοντας αποκλείσει τους υδατάνθρακες – δηλαδή τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, οι πατάτες και όλα τα λιπαρά. Τις υπόλοιπες πέντε μέρες μπορούσαν να καθορίσουν εκείνες τη διατροφή τους, αν και οι ερευνητές τις παρότρυναν να προτιμούν τροφές υγιεινές.
Οι ερευνητές απέκλεισαν τους υδατάνθρακες και στα μέλη της δεύτερης ομάδας, τα οποία ωστόσο τις πέντε μέρες κάθε εβδομάδας έτρωγαν ό,τι και όσο ήθελαν. Τέλος, οι γυναίκες που ανήκαν στην τρίτη ομάδα ακολουθούσαν καθημερινά μια τυπική διατροφή 1.500 θερμίδων, αποφεύγοντας το αλκοόλ και τις τροφές με πολλά λιπαρά.
Υστερα από διάστημα τριών μηνών και ενώ το πρόγραμμα της μελέτης είχε τελειώσει, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι γυναίκες των πρώτων δύο ομάδων είχαν χάσει σχεδόν διπλάσιο βάρος από ό,τι εκείνες που ακολουθούσαν αυστηρή δίαιτα. Μάλιστα, πλέον έτρωγαν λιγότερο, ακόμη και τις μέρες που δεν είχαν κανέναν περιορισμό. Οπως εξήγησε η δρ Μισέλ Χάρβι, η οποία παρουσίασε τη μελέτη στο αμερικανικό συνέδριο, αυτό συνέβη επειδή η δίαιτα των δύο ημερών επιδρά και τις επόμενες πέντε μέρες κάθε εβδομάδας στον οργανισμό, ο οποίος σταδιακά αρχίζει να «ζητάει» κυρίως υγιεινές τροφές.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη