«Οχι» είπε το Συμβούλιο της Επικρατείας, για ακόμα μία φορά, στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, καθώς έκρινε παράνομο Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο ρυθμίζονταν οι τοποθετήσεις, οι μεταθέσεις, οι μετακινήσεις και οι αποσπάσεις του αστυνομικού προσωπικού.
Ειδικότερα, από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατατέθηκε στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (με το οποίο τροποποιείται παλαιότερο το Π.Δ. 100/2003), το οποίο καθορίζει τις προϋποθέσεις των τοποθετήσεων, των μεταθέσεων, των αποσπάσεων και των μετακινήσεων του αστυνομικού προσωπικού. Οι σύμβουλοι Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 296/2011 γνωμοδότησή τους (προεδρεύων ο σύμβουλος Ν. Ρόζος και εισηγητής ο πάρεδρος Χ. Λιάκουρας) έκριναν παράνομο το επίμαχο Διάταγμα, καθώς προβλέπεται ότι μπορεί να πραγματοποιούνται μεταθέσεις με προσωπικά κριτήρια και όχι υπηρεσιακά. Αυτό όμως μπορεί να έχει ως συνέπεια τη μη αποτελεσματική στελέχωση των αστυνομικών υπηρεσιών, προσθέτει το ΣτΕ.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από ενάμιση μήνα το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε κρίνει μη νόμιμο Προεδρικό Διάταγμα για την πρόσληψη 100 ατόμων στην ΕΛ.ΑΣ. Το σκεπτικό του ΣτΕ τότε ήταν ότι κινείτο εκτός του πλαισίου των δεσμεύσεων που επιβάλλει το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015, καθώς και ότι δεν βεβαιώνεται από πουθενά ότι η δαπάνη, ύψους 2.477.000 ευρώ, έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη της επόμενης πενταετίας. Ωστόσο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και τελικά, αφού κατέθεσε καινούργιο Προεδρικό Διάταγμα, πήρε το πράσινο φως για τις 100 προσλήψεις.
Βάσω Παλαιού