Τα πενάκια της κρίσης πυροβολούν

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, φορώντας φόρμες εργασίας, «κολλάνε» τους κατεστραμμένους αρχαιοελληνικούς κίονες με… ευρωκόλλα, ενώ λίγο πιο δίπλα τους οι υπόλοιποι ηγέτες της ευρωζώνης, οι οποίοι πλέουν στα ανοιχτά για μήνες, έχοντας ξεχάσει τη στεριά, ετοιμάζονται να κατασπαράξουν τον ταλαιπωρημένο Ελληνα, που είναι και αυτός επιβιβασμένος στην ίδια βάρκα.

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα σκίτσα που δημιούργησαν 30 γελοιογράφοι από όλον τον κόσμο, δηλώνοντας και αυτοί, όπως εκατοντάδες άνθρωποι σε όλον τον πλανήτη, ότι «είμαστε όλοι Ελληνες» και τα οποία θα μπορεί να απολαύσει κανείς σε λίγες ημέρες στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης». Το διεθνές κίνημα συμπαράστασης, που έχει συμπαρασύρει με τη δυναμική του όλους τους ευαισθητοποιημένους πολίτες, δεν άφησε ασυγκίνητους τους κορυφαίους γελοιογράφους του κόσμου, οι οποίοι εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τον ελληνικό λαό με τον τρόπο που γνωρίζουν καλύτερα: Μέσω των σκίτσων τους.

Η δουλειά αυτή, που φέρει έντονο ελληνικό χαρακτήρα, παρουσιάζεται από την Πέμπτη 15 Μαρτίου στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», υπό τον γενικό τίτλο «Αλληλεγγύη: Αξία δημοκρατίας και πολιτισμού».

Πίσω από την ενδιαφέρουσα ιδέα βρίσκεται ο γνωστός και διεθνώς καταξιωμένος γελοιογράφος Μιχάλης Κουντούρης, ο οποίος, όταν πριν από λίγο καιρό «ανέβασε» στο προφίλ του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης το σκίτσο που είχε δημιουργήσει για την Ελλάδα της κρίσης, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα πυροδοτούσε μια διαδικτυακή συνομιλία με τους υπόλοιπους συναδέλφους του σε όλον τον κόσμο. Η δημιουργία του, με τίτλο «V for Vendetta», ήταν απλά η αφορμή και ένα άτυπο ιντερνετικό παιχνίδι ξεκίνησε μεταξύ τους, αφού μέσα σε λίγες ημέρες τα σκίτσα συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό για τις δυσκολίες που την περίοδο αυτή αντιμετωπίζει συγκεντρώθηκαν.

Σκιτσογράφοι από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία, την Ολλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία αλλά και από πολλές ακόμη χώρες πήραν το πενάκι τους και δημιούργησαν γελοιογραφίες, περνώντας το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης υπέρ του ελληνικού λαού, της δημοκρατίας και του πολιτισμού.

Συμπαραστάτης στην ενδιαφέρουσα έκθεση είναι και ο φορέας Educartoon, ένας οργανισμός που δραστηριοποιείται για την εισαγωγή της γελοιογραφίας στην εκπαίδευση και μετράει μόλις έξι μήνες ζωής.

Οπως μας εξήγησε η Στέλλα Μάνεση, υπεύθυνη επικοινωνίας της Εducartoon, «τα σκίτσα αυτά παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Η δραστηριοποίηση των γελοιογράφων ήταν άμεση και ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι το παγκόσμιο αυτό κίνημα «Είμαστε όλοι Ελληνες» έχει ξεκινήσει περίπου εδώ και έναν μήνα»

Μεταξύ αυτών που θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους στο Ιδρυμα «Μ. Κακογιάννης» είναι και ο Ιταλός γελοιογράφος Λίντο Κοντεμόρι, που έχει εργαστεί στην εφημερίδα «Corriere della Sera», αλλά και ο Ιρλανδός Μάρτιν Τέρνερ, που δημοσιεύει σκίτσα του στους «Irish Times».

Χαρακτηριστικό μάλιστα είναι ότι ύστερα από την παρουσίασή της στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» η έκθεση θα… ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα και σε δήμους που έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους να τη φιλοξενήσουν, λόγω της επίκαιρης θεματολογίας της.

Info: Η έκθεση γελοιογραφίας υπό τον τίτλο «Αλληλεγγύη: Αξία δημοκρατίας και πολιτισμού» εγκαινιάζεται στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης» (Πειραιώς 206, Ταύρος) την Πέμπτη 15 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 18 Μαρτίου. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα