Εξοδο από το ευρώ και στάση πληρωμών προβλέπουν οι «Financial Times»!

Τελικά ποιο είναι το πιο ελπιδοφόρο σενάριο για την ταλαίπωρη Ελλάδα, που μήνες τώρα δίνει μάχες με τα κύματα των αγορών -και τα «πειρατικά» των κερδοσκόπων- στον ταραγμένο ωκεανό του Μνημονίου; Παραμονή στην ευρωζώνη με όποιο κόστος -εννοείται για τον λαό κι όχι για τα λαμόγια- ή έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή – «της δεκάρας», όπως προκαταβολικά τη χαρακτηρίζουν πολλοί; Για τον αρθρογράφο Ερνεστ Χ. Πρεγκ των «Financial Times», πάντως, τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, καθώς, όπως προέβλεψε, η Ελλάδα θα εγκαταλείψει τη ζώνη του ευρώ και στη συνέχεια θα κηρύξει στάση πληρωμών! Ωστόσο, όπως επισήμανε, «το σενάριο αυτό ίσως να μην είναι τελικά και τόσο κακό για τη χώρα». Συγκεκριμένα, στο άρθρο-βόμβα του στην έγκυρη βρετανική οικονομική εφημερίδα ο Πρεγκ προβλέπει αδυναμία αποπληρωμής του χρέους της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και, χρησιμοποιώντας ως «ιστορικό προηγούμενο» το παράδειγμα της Αργεντινής, μιλά ακόμη και για παρόμοια μείωση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Δηλαδή κατά τα 2/3 των σημερινών επιπέδων, εάν η Ελλάδα φύγει από την ευρωζώνη, όπως έγινε και στην Αργεντινή το 2001!

Ο αρθρογράφος παρ’ όλα αυτά δεν παραλείπει να χαρακτηρίσει «σεισμικές» τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, ενώ δεν διστάζει να κάνει λόγο για χρεοκοπίες κι άλλων χωρών της ευρωζώνης, οι οποίες θα ακολουθήσουν μια πιθανή αποχώρηση της Ελλάδας από το κοινό νόμισμα. Ωστόσο επισημαίνει ότι μια έξοδος από το κοινό νόμισμα, μπορεί να αποδειχτεί μεσοπρόθεσμα ευεργετική για την Ελλάδα, καθώς θα εκτοξεύσει τόσο τον τουρισμό όσο και τις εξαγωγές της χώρας μας. Ο Ερνεστ Χ. Πρεγκ, καταλήγοντας στο άρθρο του, εκφράζει την άποψη ότι «δεν έχουν χαθεί όλα για το λίκνο της δυτικής φιλοσοφίας, του δράματος και της δημοκρατίας!»

Γιώργος Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img